http://www.rodziceradza.pl/Odmrozone_mleko_matki,q,25577.html
"Jak rozmrażać i podawać?
Schłodzone lub zamrożone mleko można rozmrażać albo podgrzewać wyłącznie w kąpieli wodnej, w temperaturze do 50ºC. Nie wolno go gotować, podgrzewać w kuchence mikrofalowej ani bezpośrednio w garnuszku, bo można w ten sposób zniszczyć cenne witaminy i mikroelementy. Po rozmrożeniu pokarm można przechowywać w lodówce przez 24 godziny, dla wcześniaków - maksymalnie 9 godzin. Rozmrożonego nie wolno ponownie zamrażać. Przed podaniem mleka dziecku trzeba sprawdzić jego temperaturę, wylewając kilka kropli na nadgarstek. Jeśli dziecko nie wypije całej porcji, resztę wylej. Lepiej też nie mieszać porcji mleka odciągniętych w różnym czasie."
http://www.we-dwoje.pl/przechowywanie;pokarmu,artykul,4583.html
"
Jak powinno się prawidłowo rozmrażać pokarm, żeby zachować jak najwięcej przeciwciał z mleka matki. Jak podgrzewać, żeby podać dziecku?
/Aneta, mama Ani/
Na pewno nie wolno wkładać torebki z zamrożonym pokarmem od razu do szklanki z gorącą wodą. Im wolniej będziemy rozmrażać pokarm tym lepiej. Dobrze by było wyjąć zamrożony pokarm kilka godzin wcześniej z zamrażarki i przełożyć do lodówki (temp. 40C) lub ustawić w temperaturze pokojowej (ale nie w czasie upałów!). Jak osiągnie już płynną konsystencję można go podgrzać (Proszę się nie zdziwić jak mleko się rozwarstwi - to normalne - wystarczy wtedy go wymieszać). Temperatura pokarmu, którym karmimy niemowlę powinna mieć temperaturę ciała ludzkiego (tak jak mleko z piersi), a więc nie więcej niż 37C.
UWAGA!
Nie wolno ponownie zamrażać pokarmu już raz rozmrożonego.
Nie wolno mleka kobiecego podgrzewać w mikrofalówce.
Nie wolno mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżo odciągniętym z piersi."