styczniowe mamy 2010 plus dzieciaczki cz. 32 (*9)

Już część 32 ... :)

Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasia O 06.01.2010- Jaś- 59cm waga 4220
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
katerrina 08.01.2010 - Zaspa -dziewczynka 60cm waga 3800
KR 11.01.2010 - córeczka Amelka :)
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040
muszki29 17.01.2010 - Pawełek Wojewódzki 53cm waga 3000
aniella - 18.01.2010 - Kamila Wojewódzki 53 cm waga 2900
Olaolenka 19.01.2010 - Nikodem Swissmed 52cm waga 2880
Marta245 19.01.2010 - Tymoteusz Kliniczna 55cm waga 3650
Mamamikołaja 20.01.2010 - Mikołaj Kliniczna" 54cm waga 3240
anka777 21.01.2010 - Martynka 57cm. waga 3500
Weroniczka 22.01.2010 - Lenka 52cm. waga 2700
Mawina - 23.01.2010 - Wojtuś, Zaspa, 55 cm, waga 3820
Naomi02 - 26.01.2010 - Nadia - Wejherowo 52 cm waga 3300
Angel8338 - 28.01.2010 - Iza - Kliniczna 56cm. waga 3600
Tola fasola - 29.01.2010 - Marysia - Swissmed
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Pszczoła - 05.02.2010 synek 54 cm, waga 3500- Swissmed
Kasiaczek231-08.01.2010, córka 55cm, waga 3350 - Wejherowo
MagdulaIngula - 05.01.2010, Inga 58cm, waga 4140 - Wejherowo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: styczniowe mamy 2010 plus dzieciaczki cz. 32 (*9)

O rany znów tyle naskrobałyście ze szok :) ale fajnie :)

Antoś cudny chłopczyk :) zdjęcie piękne :)

MY też jeździmy jeszcze z wkładką tylko z pod pupki wyjęłam bo my mamy fotelik chicco i ta wkładka ma wyjmowaną gąbeczkę z pod pupki.

Butelki też tylko zalewam wrzątkiem nigdy nie gotowałam.
Olcia cały czas na cycu ale jak dajemy jej od czasu do czasu sztuczne to tez kranówę przegotowaną i nic jej nie jest.

Kurcze tak Was czytam i wszystkie dajecie już tyle innego jedzonka a Oleńka tylko na cycu cały czas. Jutro pierwszy raz dajemy jej jabłuszko mam nadzieję że brzuszek nie będzie bolał.
Dziewczyny powiedźcie jak jutro wprowadzę jabłuszko i będzie ok to po ilu dniach podawania jabłuszka mogę podać marchewkę? jak to u Was było?

Dziewczyny które karmicie piersią czy już podajecie kaszki czy narazie tylko pierś i ewentualnie jabłuszko i marchewka?

Mi pediatra powiedziała żeby podawać szpinak, bo ma dużo żelaza a teraz w tym okresie organizm maluszka ma duże zapotrzebowanie na żelazo.

Olu, niby te obecne foteliki są do 9kg ale Pan w sklepie mi mówił, żeby na to nie patrzeć, tylko na główkę, póki nie wystaje to jest ok, i czym dłużej tym lepiej. Do roku może być ciężko, tym bardziej jak dziecko duze jest. Podobno super jak się chociaż do 10 miesięcy w nim przejeździ, bo tu chodzi o sadzanie dziecka tyłem do kierunku jazdy.

Mama-Antosia, ja miałam x-landera, ale fotelika z ich firmy nie, właśnie ze względu na brak testów.
Tak jak piszesz przy adapterach odpowiednich można montować maxi cosi do x-landerów.

Ale jestem zmęczona dzisiaj,idę spać...
A od którego miesiąca mozna zamontowac juz taki fotelik na stałe w aucie?
Bo rozumiem,ze mowimy teraz o nosidełkach-fotelikach.
Taki juz przodem do kierunku jazdy to pewnie jak dziecko bedzie miało z rok,co?
Jak myślicie?

Kasiu, śliczna jest Amelka:)

Dziewczyny a czy któraś z Was ma fotelik X-car (xlandera)? My mamy ten fotelik bo z wózkiem kupowaliśmy. Po Uwadze dotyczącej fotelików postanowiłam sprawdzic jak nasz wypadł w tych testach- i co sie okazało, ze nie znalazłam informacji na ten temat ani na stronie foteliki.info ani przez google. ale sie wkurzyłam- nie na fotelik ale na nas, ze nie kupilismy sprawdzonej marki jak maxi cosi ( tym bardziej ze wystarczy odpowiednie adaptery nabyc i do X-landera tez wchodzą).
No i jak patrze ze Amelka leży w foteliku (ps. sliczny macie ten fotelik), to jeszcze bardziej jestem zła na nasz- bo u nas to dzieciaczek bardziej w pionie siedzi:(
nie wspomne ze nie mam pojecia jak wyjmuje sie tu wkładkę

Kiti, super, że Maja taka silna. Nasza tylko do siadania się rwie :)

Amelka, mała jest :) Tak wygląda na zdjęciu :)

Weronko, jak się Zosia mieści, to jasne, że nie ma co wyjmować wkładkę :) Moja jak widać na zdjęciu nie mieści się w tą wkładkę.

U nas też z zasypianiem masakra, kotłuje się coś w łóżeczku i zasnąć nie może. Nie wiem co jest grane :(

KITI - Maja niesamowita. Tak bardzo jak się cieszę z Jej i innych maluszków postępów tak bardzo i zazdroszczę. Mam nadzieję, że jak zdejmiemy aparat to nadgoni ten mój biedaczek.

Nie mogła dziś zasnąć, śpiewałam i śpiewałam. U nas działa "Na Wojtusia..." ;)

To ja już nic nie wiem.
Co prawda Zosi jest malutka jeszcze, w zeszłym tygodniu miała 57 cm i nic jej nie wystaje jeszcze z fotelika. Jak zacznie to będę myśleć.

Kasia,albo Amelka taka duża wygląda na zdjęciach albo mi sie wydaje.Na tym zdjęciu wygląda jakby miała z 6 miesiecy.
My wkładkę mamy nadal,głowka nie wystaje,tylko nóżki trochę.

Kasia, ale przy tym przymierzaniu do fotelika Amelka ma minę " O co kaman" :)

dzięki Kasiu:):):)

image

Kiti to super, że Twoja Maja już taka silna. My Franka wałkujemy i wtedy przekręca sie na brzuch, ale to z naszą pomocą, a Twoja już sama. A to silne babsko :)

Dokładnie tak jak Magda piszesz, głowa nie ma prawa wystawać :)
Rozmawiałam z takim Panem co konkretnie zna się na fotelikach. Podpytywałam jaki kupić fotelik później, i polecał mi maxi cosi tobi.
Natomiast powiedział mi tak. Dobrze by było gdyby dziecko jeździło w tym co teraz do 10 miesiaca życia, bo dziecko do tego czasu ma chrząstki i powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy.
Natomiast wyznacznikiem zmiany fotelika jest właśnie wystająca główka. Tak jak nóżki mają prawo wystawać, tak główka absolutnie :)

My już wkładkę wyjęliśmy dawno, ale Franek jest dość długaśny jak na swoj wiek. Nasza wkładka była do rozmontowania i najpierw wyjęliśmy część zza plecków i główki, a zostawiliśmy pod pupą. Ostatnio zauważyliśmy, że z tą częścią pod pupą Frankowi wystaje pół głowy poza fotelik, a tak nie powinno być, bo to oznacza, że fotelik już jest za mały. Więc teraz jeździ już bez jakichkolwiek wkładek.

KR, więc u nas obecnie wygląda to tak ( nie pisząc o dniach kiedy nie chce jeść )
Rano około 7-mej dostaje mleczko
Później około 10-tej dostaje owoce ze słoiczka
o 13stej - 14-stej dostaje obiadek
około 17stej mleczko
i przed 20stą daję jej ten sinlak, wcześniej dawałam kaszkę, a jeszcze wcześniej mleczko :)

No i noc, ale to już różnie :)

KR, podajac małej jedzonko typu owoce, zupki, kupki się zrobią twardsze, ale to chwilę potrwa :)

Tak jak wcześniej pisałam zwracajcie uwagę dziewczyny na skład jedzenia, np Gerber ma mleko w proszku w zupkach, hipp też w czymś ma mleko, więc przeglądanie składu jedzonka obowiązkowe :)

Weronko, a Twoja Zosia sie mieści w tą wkładkę ??
Ja zaczęłam zastanawiać się co napisałaś, i włożyłam wkładkę.
Mam maxi cosi cabrio fix który jest większy od city, i moja mała która należy do mniejszych dzieci ( obecnie około 59cm ) nie mieści się w nią.
Jak włożyłam ją prawidłowo to Amelii nogi wystawały sporo za fotelik. Natomiast jak podniosłam wkładkę, to w ogóle dziwnie to wyglądało :)

Nie wiem do jakiego wieku się dziecko wkłada, ale nazwa mówi, wkładka dla noworodka :)

Zrobiłam zdjęcia jak Amelia wygląda w tej wkładce :)
No i też za ciepło chyba już jej w wciśniętej główce w to zabezpieczenie, ale musze podpytać do jakiego wieku powinno się tą wkładkę trzymać
image

Uploaded with ImageShack.us

heh a ja nigdy butelek nie gotowałam ani nie używałam sterylizatora :/ od początku tylko wrzątkiem... ale ze mnie matka:)

ale beka z tymi wkładami do fotelików... to dobrze, że o tym piszecie bo ja nie miałam pojęcia że to się wyciąga:):):) no ale właśnie wyjęłam i zobaczymy jak się Amelce spodoba ( a to, że jej szpytki poza fotelik wystawały to myślałam że taka już jego uroda:) ) ...

Kasiu- no to gratuluję wyspania się wreszcie i życzę żeby było coraz lepiej:)

DzIś Amelce zrobiłam mleczko Bebilon Pepti z kleikiem ryżowym:) zajadała się bardzo:) Muszę kupić przy najbliższej wizycie w tesco tę kaszkę Sinlac. Właśnie czytałam, ,że bardzo dzieciom smakuje ze względu na mączkę z chleba świętojańskiego która ponoć smakuje jak kakao:)

Kasiu czy mogłabys mi napisać jak wyglądają u Was posiłki w ciągu dnia?? tzn co i ile?? Bo ja na śniadanie daję cyca, na drugie śniadanie daję cyca, na obiad mleko z kleikiem, na podwieczorek cyca a na kolację mleczko. I tak się zastanawiam czy dobrze robię... No i nie wiem ile mam tego dawać:( mleka z kleikiem zrobiłam 60 ml +jedna łyżka kleiku. Miałam wrażenie że z chęcią by jeszcze zjadła ale nie chciałam przesadzić. Pomóż proszę:) no i jeszcze gerberki (na razie odstawiłam ze względu na kupki ale jak do nich wrócę to nie wiem gdzie je wcisnę:) )....

image

a czyli wyjeliscie dziewczyny ta wkladke fotelikowa.
no wlasnie ja zglupialam weronko bo tak jak piszesz bez wkladki ta prawie siedzaco sie robi a mala nie jest az taka duza wiec jeszcze sie miesci tylko to na glowke jest felerne tak jak pisze Kasia glowka sie grzeje grrr

Sluchajcie dziewczyny co dzis Maja zrobila!! pisalam ze przekreca sie na boczki i bardzo to lubi, no i tak szaleje ze jak dzis zostala sama tak sie kulala ze ja patrze a ona hop i znalazla sie NA BRZUSZKU !!!!! tylko raczka jej zostala jedna pod brzusiem no normalnie nie moglam uwierzyc, z tego co czytalam wpierw powinny z brzuszka na plecy a moja na odwrot.ale to chyba dlatego ze moj maz z nia tak cwiczy zawsze rano i stad efekty hihi to chyba jedyny plus ciaglego z nia przebywania ze aktywnie sie uczy, tylko kiedy mama zrobi sobie choc przerwe na herbatke ? he

Dziewczyny, czy jesteście przekaonane, że dzieciaki mogą być bez wkładki? Ja czytałam i słyszałam kilka opinii, że póki dziecko nie siedzi to nie powinno. Bez wkładki to taka pozycja siedzaca u mnie (mam maxi cosi). Podobnie rzecz ma się z leżaczkami, w których tyłeczek tak wpada, takie siedzisko, jak np. w fp. Ja mam leżaczek, na którym mała autentycznie leży, a nie prawie siedzi. No ale to moja opinia.

A co do mebelków, to rzeczywiście strasznie drogo wychodzi. Szukam jeszcze czegość innego. A Wy jakie macie mebelki? Może jakieś pomysły dacie, coś polecicie.
A wczoraj długo szukałam w necie i patrze takie śliczne, cudeńka za 1500 zł, a mój T. mówi: "policz zera" :) Kto kupuje takie mebelki??? 15 000.
A my zastanawiamy się nad wychowawczym i np. ja i jak czytam inne z Was jak byłam na zwolnieniu i teraz odkładajamy, żeby potem móc się cieszyć kruszynkami. Szkoda gadać...

Pewnie,nie ma co chuchać za dużo,moje dziecko pewnie nie raz piasku sie naje.a dla dzieciaczkow tak jak Kasia pisze-najlepsza zabawa jest w błotku!!!!

Ja również butelek nie gotuję, raz na jakiś czas zaleję wrzątkiem. Nie ma co przesadzać ze sterylizacją, bo później jak dziecko zacznie każdą rzecz wkładać do buzi, a powoli to zaczyna mieć miejsce ;) to albo pleśniawki, albo jeszcze inne paskudztwa w buzi bedą się gnieździć :)

Adę i Mikiego wychowałam na "luzaka" ganiały po ogrodzie, umorusane. Uwielbiali bawić się w błotku, chlapać wodą ze szlaucha i nic im nigdy nie było :)

Inne tematy z forum

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...