swissmed poród 2012

Witam!Czy któraś z was plauje rodzić w tym roku w swissmedzie albo się waha?Ja się waham między swiss a Zaspa.Chodzi o kasę ale też o to aby dziecko było pod dobrą opieką.Za swiss przemawia większość czyli warunki porodu i okresu po,poniewaz obawiam sie rodzić państwowo ale na Zaspie może w razie komplikacji mała będzie bezpieczniejsza hmm..Macie jakieś zdanie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: swissmed poród 2012

Nie,zgłaszasz się poprostu na oddział i jakis lekarz przychodzi.Ja myslałam że za takie pieniądze będą skakac dookoła mnie ale nie do końca,mam nadzieję że z porodem będzie lepiej chociaż dziewczyny pisza, że owszem pomoc jest kiedy sie chce ale trzeba o nia poprosic,nikt się specjalnie nie narzuca...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A to nie jest tak, że zapisujesz się do konkretnego lekarza na kwalifikację? Jakoś tak luzacko do tych poród podchodzą ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

judina powiedziałam to co dr wpisał mi w karte ,co poniekąd miało miejsce w mojej przeszłości czyli problemy ortopedyczne.a na kwalifikacje trzeba przyjśc między 8 a 13 ja byłam chyba po 9 w środę i trafiłam na fajnego lekarza z którym mogłam rozmawiać otwarcie.Pewnie z kazdym mozna bo przecież płacisz za poród ale ta lekarka jakos mnie wystraszyła z tym wypytywaniem i jeszcze ta jej opinia z usg.teraz nie moge się doczekac kolejnej wizyty żeby sprawdzili czy z małą ok.Ja jedynie ze swojej strony moge kontrolować czy sie rusza..niech juz się urodzi.pozdrawiam dziewczyny

Po cesarce dziewczyny nie można tylko przez kilka godzin pić co dla mnie było najgorsze bo przed samą operacją też nie wolno było. Głowę podnosic można. Wszystko wam wytłumaczy Pani anastezjolog która jest bardzo fajna i na bieżąco będzie wam zdawała relację z tego co dzieje sie na stole.
Powiem Wam że ja też strasznie chciałam byc sama w pokoju i jak się dowiedzialam że jest komplet i że będę z kimś byłam zła.
Natomiast potwierdzam że pomoc mobilnej koleżanki bardzo wam się przyda i co więcej trafiłam na super dziewczynę. Mamy kontakt cały czas ze sobą i mam nadzieję że są to początki fajnej znajomości może w przyszłości nawet przyjazni.
P.S. Kamila pozdrawiam jak może przeczytasz przypadkiem :):)

Acha, kate32 - co naściemniałaś lekarce jak Cię wypytywała o wskazania do cc?

Dziewczyny, a o której godzinie najlepiej wybrać się na kwalifikacje? Ma to w ogóle jakieś znaczenie? Jeszcze tydzień i się wybieram :-)

Hania, o godz 11 byłam już gotowa do wyjścia, rano małą zbrali do kąpieli i pediatry, w międzyczasie był u mnie lekarz zobaczył, zapytał i powiedział że ja jestem gotowa do wyjścia i zrobi mi wypis, potem pielęgniarka mi go przyniosła, około 10 przyszła do mnie pediatra z dokumentami powiedziała że mała też może dostac wypis, dała dokumenty do podpisania, książeczkę zdrowia dziecka i byłam gotowa do wyjścia, wszystko zależy pewnie od ilości pacjentek i dzieciaczków i od tego czy są jakieś zabiegi i personel jest przez to zajęty. Jak już masz to wszystko to ubierasz sie i wychodzisz ..oczywiście z dzieciaczkiem ;) ja wyszłam o 11 bo chciałam jak najszybciej, dziewczyna z mojej sali wychodziła o 13-14,także zalezy to od Ciebie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Magda, dziękuję za informację. A czwartego dnia wypisali Cię rano czy po południu do domu?

Kate, to może się spotkamy. Też wolałabym salę pojedynczą, ale to już od nas nie zależy ;) Ja mam cesarkę ze wskazaniem lekarskim.

hej,
Hania, od razu po porodzie na sali poporodowej leżałam już z głową pod kątem, także na płasko było tylko na sali operacyjnej,
Ja akurat jak byłam to wszystkie sale były zajęte, sama spędziłam 1,5 dnia i powiem szczerze że cieszę się że pierwszego dnia byłam z kimś zawsze to raźniej a jak nie możesz wstawac to pomoc "mobilnej" koleżanki może się przydac ;)
pozdrawiam

Hania to moze spotkamy się,kto wie moze nawet na tej samej sali chociaz wolaąbym mieć swoja ale to zalezy ile będzie pacjentek.Ja mam cc 24.10.Mi na kwalifikacji dr Szulc robił usg a te drugie to zrobili mi na własne zyczenie bo byłam ciekawa ile mała waży i w sumie fajnie bo niby ok 3 kg ale za to ta lekarka srednie zrobiła na mnie wrażenie i jeszcze nastraszyła ze łożysko się stażeje i zmniejszają wody płodowe.W sumie gdybym jej nie poprosiła o to usg to może bym była spokojniejsza..A ty masz cc wg wskazań?

hej;)

Ja wczoraj byłam na drugiej wizycie przedporodowej. Pielęgniarka zrobiła mi ktg, potem przyszedł lekarz ( taki starszy Pan), zapytał o samopoczucie, dlaczego cesarka i powiedział, żeby niczym się nie denerwować ;) Genaralnie jestem spokojna, termin mam na 25 października. Zastanawiam się tylko, dlaczego niektórym dziewczynom robią usg, innym nie, z czego to wynika..

Magda, gratuluję ;) Fajnie, że jesteż już z Maleństwem. Mam pytanko jedno- czy jak przewieźli Cię na salę poporodową to musiałaś leżeć z głową na płasko, czy podnieśli trochę łóżko do karmienia?

hej,
mleko miałam od początku ale mało i bywało ciężko teraz już jest ok ale nie produkuję jakoś szczególnie dużo wiec wspomagam sie butelką raz w dzien i raz w nocy a reszta to pierś i jakoś dajemy radę.C
co do bólu to nie jestem dobrym przykładem ;) mam wysoki próg bólu i dla mnie nie było problemu ze wstaniem, to jest indywidualne odczucie, ważne jest też nastawienie- pozytywne oczywiście ;)

hej, ja też dziś byłam na pierwszej kwalifikacji, najpierw rozmowa z położną czy jesteśmy zdecydowani na poród u nich, podłączyli mnie do ktg, wszystko ok, i potem przyszedł pan doktor Szulc... bardzo sympatyczny pan, ale oprócz tego, że zrobił mi usg, zważył i myślałam, że będzie jakaś rozmowa czy wywiad czy jak to się zwie, czy badanie na samolocie, doktor wyszedł i powiedział, że mam być za tydzień... może przyjmował poród, albo się coś działo, ale mina mi trochę zrzedła bo nie wiedziałam, czy mam już wyjść czy nie... powiedziałam położnej, że mam przepukline i że to chyba kwalifikacja do cc to powiedziała tylko, że gdzieś 2 tyg przed terminem ustalą termin cc.. i to tyle, w sumie to po wizycie tam miałam więcej pytań niż przed.. no, ale co tam może za tydzień się czegoś dowiem...
Maggdall a jak po samym cc z laktacją, no i z tym nieszczęsnym wstawaniem ? Dawałaś radę czy miałaś ochotę " wyskoczyć przez okno" jak dwa dni temu opiowiadała mi koleżanka ? Fajna taka relacja na gorąco :))

hejka
ja już po wszystkim :)
jestem bardzo zadowolona, profesjonalne podejście
trochę strachu na stole operacyjnym ale anestezjolog bardzo fajnie zajął się mną, tłumacząc co mnie będzie po kolei spotykc i co moge czuc, córka po chwili od znieczulenia była juz ze mną, potem tata obserwował co się dalej dzieje podczas badania a mnie zszywano, najgorsze było dla mnie to że po wszystkim strasznie się trzęsłam ale to pewnie emocje.
Musze zmykac do małej :) ale zaglądam tu i chętnie odpowiem na szczegółowe pytania ;)
w każdym razie jakby zdarzyło mi się druga ciąża to poród tylko tam :)

A to nie chodzi się do tego lekarza co się było na kwalifikacji ? Co wizyta to inny lekarz ?

hej dziewczyny!dzisiaj byłam w swiss i troche mnie nastraszyła lekarka że łożysko się starzeje i że wód ubywa ale ktg w normie także jak za tydzień sytuacja się pogorszy to może zrobia mi szybciej cc..tylko teraz będę się stresować przez tydzień czy jest ok:/poza tym ta lekarka wypytywała dlaczego cc i skąd wskazania i musiałam naściemniać..dziwne bo z lekarzem który mnie kwalifikował nie było problemu i mówiłam wprost..

nie wiem po co, a pytam dlatego, że dzisiaj była u mnie koleżanka która miała umówioną cesarkę w wejherowie i miała robioną lewatywę.. stąd też moja niewiedza, pytanie. dziękuje bardzo za odpowiedź.

A po co lewatywa przed cesarką?? Nie bardzo rozumiem?? Oj dziewczyny, dziewczyny :):)
W odpowiedzi na Twoje pytanie w Swissie nie robią lewatywy.

dziewczyny a jak jest z lewatywą przed cesarką ? bo słyszałam różne zdania, jedne mówią, że miały inne, że nie, a jak w swiss ?

Inne tematy z forum

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...