swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: swissmed poród 2013

jest już nowy wątek Swissmed 2014. tak jest cc na życzenie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy w Swissmedzie jest cc na zyczenie?

wszystko jasne, dziękuje:P

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,130.html :)

jest już nowy wątek Swissmed 2014

ale tu się cisza zrobiła:)

jak sie czujecie mamusie?

kobietki jak byłam na zaspie, klinicznej itp to powiedzieli mi,że znieczulenie to kwestia szczescia i humoru lekarza, bo nie zawsze ma czas zejsc podac znieczulenie.

ani jedna z kolezanek ktore tam rodziły w ostatnich paru miesiacach, a bylo ich 4 nie dostały znieczuelnia,a jednej proponowali PARACETAMOL...:)

robią, jak jest pod ręką anestezjolog. jak prosisz, może go akurat nie być a jak będzie, to już za późno.

Dzięki, Jarzyna. Za miesiąc zaczynam tam szkołę rodzenia, więc jeszcze dopytam. Jestem ciekawa na ile elementów ma się wpływ przy CC.

Marketa, w planie porodu są pytania dotyczące np. muzyki czy światła podczas porodu, znieczulenia (zzo, dolargan), lewatywy, nacinania krocza, kontaktu "skóra do skóry", osoby towarzyszącej, karmienia (pierś czy butelka). Większość punktów (oprócz np. karmienia) dotyczy więc raczej porodu SN.

W szpitalu wojewódzkim robią znieczulenie i na Klinicznej z tego co słyszałam też.

Cześć, mam pytanie do dziewczyn, które dostały już do wypełnienia plan porodu. Czy dotyczy on tylko porodu SN czy również niektórych aspektów CC?

hej dziewczyny, ja też się zdecydowałam się na Swiss. Myślałam o innych szpitalach i gdyby było dostępne znieczulenie o na pewno bym coś wybrała ale dla mnie to nie ludzkie brak znieczulenia- przecież nawet jak się idzie do dentysty to proponują znieczulenie a tu nie ma możliwości nawet za dopłatą!!!
jestem w 36 tygodniu i w czwartek albo piątek chce się umówić na kwalifikację, jestem zdecydowana bo warto zainwestować trochę pieniędzy - w końcu rodzi się kilka razy w życiu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

no a ja słyszałam, że właśnie Szulc namawia do porodów SN :)
fakt sam robi dobrze cesarki i super zszywa, ale ponoć na kwalifikacjach bez wskazań przeprowadza rozmowę na temat zalet porodu naturalnego itp. i wręcz stara się na takowy kobietę namówić (co ja akurat uważam za plus, bo w końcu cesarka to operacja)

ja do niego swoją drogą chodzę "na co dzień" - i bardzo go cenię.

Ja poprosiłam wcześniej mailem o umowę, by się zapoznać bez emocji w domu :) Zaledwie po 2 godzinach miałam już odpowiedź :)

Aga, poszło dość szybko;-) Przyszłam, jak tylko zaczęłam 36 tydzień, musiałam trochę poczekać, bo przede mną była jeszcze jedna para na ktg lub kwalifikację. Pani położna dała mi umowę do przeczytania i broszurkę o porodach w Swiss. Umowę podpisałam od ręki, bo w razie wcześniejszej akcji/komplikacji chciałam już móc jechać do nich;-) Wpłaciłam 500 zł zaliczki, odpowiedziałam na kilka pytań położnej (głównie o to, czy ciąża przebiegała bez problemów). Pokazałam kartę ciąży i wynik grupy krwi, po czym położyłam się na moim pierwszym ktg. Była ze mną siostra i mogła ze mną być cały czas. Plan porodu dostałam do wypełnienia do domu - można w nim wpisać wszystko - czy chce się lewatywę, kto ma towarzyszyć, czy mają być przyciemnione światła, itp. Muszę donieść jeszcze wynik na paciorkowca i zjawić się znowu w przyszłym tygodniu na ktg. Spisałam sobie wszystkie pytania, których nie zdążyłam zadać, bo byłam zbyt oszołomiona. Chcę np. zapytać o USG i mierzenie miednicy, które obejmuje umowa.

tak, zamierzam trafić na Szulca.
Na wszelki wypadek idę wcześniej do psychologa (też z abonamentu w Swissmedzie) i mam nadzieję, że dostanę papierek o tokofobii ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jarzynka....opowiedz jak wyglądają takie kwalifikacje.Jestem teraz w 30 tyg więc mam jeszcze trochę czasu:-)

Cześć dziewczyny:-)...Czy oprócz dr.Szulca ktoś jeszcze bez problemu daje skierowanie na cesarkę?

Ja byłam na kwalifikacji w tym tygodniu. Podpisałam umowę i też jestem już spokojniejsza;-) Rozmawiałam z bardzo miłą położną i panią doktor, miałam zrobione ktg i dostałam do wypełnienia plan porodu (super!). Z nerwów zapomniałam zadać mojej całej listy pytań - muszę to nadrobić następnym razem;-)