swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: swissmed poród 2013

Chmielewski jest w każdy czwartek i co druga niedziele. Zycze Ci abys trafila na ordynatora albo dr Szulca i będziesz zadowolona to naprawdę swietni lekarze ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki za radę:) a jak uniknąć spotkania z tym ostatnim?? wiecie kiedy on przyjmuje może?

Asku85 jesli chodzi o cc to najlepszy i najbardziej doświadczony tam z lekarzy jest ordynator dr Birkholtz no i dr Szulc obaj robili mi cc. Mam super cienka blizne i krociutka ledwo widoczna i tych lekarzy polecam za to unikaj jak ognia dr Chmielewskiego na sama mysl przechodzą mnie dreszcze..

a jak z lekarzami? Czy wszystkie miałyscie cc robione przez dr. Schulza?
Możecie któregoś lekarza polecic jakos tak szczegolnie?

Właśnie, ja przytyłam 30 i wcale mi się to nie podoba, wlaściwie jaka moja wina że musiałam brać leki? I tak tyłam? Jednak każdy dorzuci swoje, typu co za słoń

O wagę w Swissmedzie się nie martwcie hihi nikt wam o to nie zwróci tam uwagi. oni jak zbierają wywiad to pytają o wagę i jak macie za dużo to delikatnie sugerują że musieli by zaznaczyć ,,nadwagę" haha ligoczne że każdy tyje w ciąży...leżałam na sali z dziewczyną która przytyła prawie 40kg i uwierzcie słowa przykrego nie usłyszała...

W swiss takiego czegoś na pewno nie usłyszysz :) moja waga ciągle rośnie ,także wydaję mi się że do 30 kg dojadę spokojnie :)

Ja przytyłam 32 kg. Przez problemy z hormonami. I właśnie tego się boję, że usłyszę co za świnia

własnie porady laktacyjne ,czytałam że w swiss nie są za "pomocne" ? ale to tylko to co wyczytałam :) ja wierzę w dobry los i w to że trafię na Panią od laktacji ,która mi wszystko pokaże i wytłumaczy :)
w swoim mieście chodzę do przychodni na kasę chorych do mojego ginekologa ,do którego chodzę od kiedy skończyłam 17 lat :) pani położna która mnie ważyła i mierzyła ciśnienie przed wizytą ,tak przejeła się tym że tyle w ciąży przytyłam ,że zle zmierzyła mi ciśnienie i o mało co nie dostałam skierowania do szpitala od lekarza.. słyszłam komentarze typu : dlaczego pani tyle przytyła ? co pani je ? nie można pić słodkich napoi. Ja piję tylko soki 100% i wodę :) a ona chyba myślała że colę pije litrami :D
w Swiss nikt o mojej wadze nic nie mówił ,faktycznie nigdy tyle nie ważyłam mam 175 zawsze 70 kg ,a teraz 90 kg haha :D

To prawda, niektórzy widzą kobietę w ciąży jako wieloryba który ma wypchnąć dziecko i odpłynąć.
Moją znajomą np zwyzywali że jest za gruba i świnki tu nie rodzą ;/fakt z powodu choroby przytyła 40 kg w ciąży, jej też nie było z tym dobrze, ale po co od razu to komentować?!
A wiecie jak tam jest z poradnią laktacyjną? To moje pierwsze dziecko i fajnie by było jakby mi ktoś pomógł. Jasne, chodziłam na szkołę rodzenia, ale wiecie lalka to nie dziecko, jak upadnie to się nic nie stanie

Tak, opieka neonatologiczna w porządku i gdyby było teraz jakieś zagrożenie dla dziecka to też rodziłabym na Klinicznej. Jednak nic na to nie wskazuje więc wybieram bardziej ludzkie warunki ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja siostra też nie jest zadowolona z opieki i ogólnie panujących warunkach na klinicznej ,ale małym zajeli się fachowo ,przypominam że ma wade serca.takze nic na nich powiedziec nie mogę ,bo zadbali zeby wszystko było ok :)

Ja rodzę drugi raz. Poprzednio na Klinicznej, teraz prawie na 100% swiss. Na klinicznej porodówka wygląda świetnie, położne trafiły mi się ogólnie w porządku. Jednak nie dostałam znieczulenia, bo na początku sądziłam, że wytrzymam a później stwierdzili, że już za późno (spotkałam się z opiniami, że to dość częsta praktyka ;) )
Na Swiss decyduję się głównie ze względu na prawie 100% możliwość znieczulenia oraz z uwagi na warunki jakie panują na oddziale położniczym. Na Klinicznej niestety jest masakra. Byłam na sali 4ro osobowej przez tydzień (córa miała żółtaczkę) łóżka fatalne, skrzypiące, materace pozapadane, o zmianę zabrudzonej krwią pościeli trzeba było się niemal wykłócać. Toalety brudne, kosze przepełnione brudnymi podpaskami, prysznice bez zasłon a zdarzało się iż mężowie wchodzili do łazienek z kobietami. Jedzenie niesmaczne i w bardzo małych porcjach. Pomoc w przypadku gdy kobiety sobie nie radziły z maluszkami (np. po cesarce) praktycznie żadna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

no widzisz ,kobietę w ciąży powinno traktować się z szacunkiem i zrozumieniem ,a nie tak jak Ty piszesz... :(
to jest moja pierwsza ciąża.
inne powody :P :
-znieczulenie ,nie tylko ZZO ,ale też mają inne :) u mnie w szpitalu nie ma w ogóle znieczulenia. Chcę odzić SN i bez znieczulenia zewnątrz-oponowego,ale rodzę pierwszy raz i nie wiem czy dam radę :)
-to że traktują Cię jak kobietę w ciąży ,a nie jak chomo-sapiens :D
-boje się rodzić w państwowym ,bo moja koleżanka teraz 3 dni leżała z bólami ,rozwarcie jej się nie robiło ,a oni zamiast jej coś pomóc ,to położne tylko się śmiały że ona krzyczy z bólu.I powiedziała że nigdy wiecej nie rodzi w normalnym szpitalu.
Ja nie robie z siebie jakiejś gwiazdy że prywatny poród itp... tylko inwestuję w swoje dziecko , w jego zdrowie w to że będzie pod dobrą opieką. To nieprawda że jak coś się dzieje to wiozą na sygnale na zaspe lub kliniczną! widziałam sprzęt jaki tam mają.Posiadają wszystko co jest potrzebne do reanimacji ,lampy,inkubatory,pompy infuzyjne,stanowiska resuscytacyjne. Tylko poprostu nie mają odziału kardiologii noworodków ,czy jak to się tam pisze. Ale nie przyjmują ciąży z patologią ,także jeśli ktos rodzi dziecko tak jak moja siostra z wadą serduszka ,to polecamy kliniczną.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo mnie te krzywe miny zdziwiły. Połowę ciąży pracowałam, a że wcześniej mieszkałam 600 km od Gdańska i siłą rzeczy tam chodziłam, to później jak ostatecznie zdecydowaliśmy się na Trójmiasto, to zawsze wizyta była przy okazji wizyty na południu, bo i tak raz na 4 tyg trzeba było jechać, (kończę zaocznie 2 studia). Do dnia dzisiejszego jestem tam zameldowana, bo nie miałam kiedy nawet tego załatwić. A tu zaraz krzywa mina, że co to za wycieczka w ciąży. Dlatego też pomyślałam o Swissie.
Kincia, a masz jeszcze jakieś inne powody, niż ta krzywa mina? Jak czytam to wiele kobiet po pierwszym nieudanym porodzie mówi koniec, jak rodzić to po ludzku albo wcale. Będziesz pierwszy raz matką?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się wiecęj coś o płatnościach za poród ,to istnieją dwie umowy :) płacicie 500 zł zaliczki i resztę w dniu wypisu ,lub płacicie 500zł zaliczki 3 tyś w dniu wypisu i resztę za miesiąc .

No krzywe miny to robią często w państwowych szpitalach. Ja leżałam u siebie w mieście w 28 tc w szpitalu na odziale ginekologi ,bo robiło mi się rozwarcie przez bakterie i podziękuje ,więcej do tego szpitala wolałabym nie trafić stąd nasz wybór aby rodzić w prywatnym . Nie ma nawet co porównywać swissmedu do szpitali państwowych ,bo tam jest zupełnie inna bajka! Właśnie wróciłam dzis z swissmedu ,byłam na ktg ,rozmawiałam z cudownymi kobietami ,które są z serca położnymi ,a nie z przymusu !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może się spotkamy, chociaż ja cały czas waham się nad Zaspą. Nie jestem burżujem i nie chce być tak traktowana, ale w ciąży nie chodziłam do lekarza w Gdańsku i ile razy byłam w szpitalu bo mnie coś bolało to zawsze była krzywa mina jak to nie mam lekarza z Gdańska, to co w ciąży sobie wycieczki urządzam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak dokładnie :) będzie dobrze :) wszystkie urodzimy śliczne zdrowe maluszki :)
Ooo 31 :) moze spotkamy się,a nawet razem na sali będziemy :)

kazdy poród jest inny. moja Przyjaciola rozmawiala ze znajoma przez telefon i tamta narzekala, ze juz by chciala , a tu nic. a za 1.50h dostala fotke. okazalo sie, ze jak tamta odlozyla sluchawke to pojawily sie tak szybkie skórcze, ze w ciągu pol h byla w szpitalu, szybka akcja i dziecko sie pojawiło. niektórym zajmuje 43 h , a innym godzinke:)

wazne, zeby od razu jak sie pojawią pierwsze symptomy pakowac sie do samochodu, a torbe wozic juz wczesniej w bagazniku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0