swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: swissmed poród 2013

Ja mam na 31.01 :-)
Jasne ze za 2 h nie urodzisz :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przecież jak by był dobry szpital bliżej to nie jechałabym tak daleko :) powiem Ci tak ja mam do przejechania autostradę na której jest ruch ,ale nie duży. Dłużej można do szpitala jechać w godzinach szczytu w Warszawie a można mieć do niego tylko 20 km. W 2 godzinki jestem na miejscu ,a jak poród mi się nawet zacznie to nie urodzę w ciągu dwóch godzin odrazu :) a nawet jeśli to zjedziemy na pobocze i dzwonimy po karetkę.Jestem spokojna ,nic mnie z równowagi nie wyprowadzi :P ja mam termin na 30 -stego stycznia i chcę rodzić sn ,mam nadzieje że urodzę sn !
dzięki dziewczyny za wszystkie rady :* jestem bardzo wdzięczna !

Martyna nie bedzie:) z tego, co sie dowiedzialam to jak Cie odesla z innego szpitala to tam przyjma Cie nawet bez kwalifikacji, bo Dziecko jest wazniejsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kincia, a dlaczego chcesz jechac az 150 km? Nie masz dobrego szpitala blizej? Podziwiam Cie to jednak spory kawalek?
Sa moze jakies dziewczyny z terminem na koniec stycznia ktore chca ridzic sn?
Myslicie ze beda problemy jak na ta kwalifikacje pojde w 38 tc?

zapomniałam napisać o dokumentach (w tym karta ciąży, umowa ze swiss i dowód osobisty), telefonie (+ładowarka), aparat/kamera (najlepiej niech mąż weźmie od razu będzie z tobą szedł na cc, bo potem nie będzie czasu - dziecko od razu po cięciu biorą do ważenia i mierzenia); ew. coś dla siebie do czytania, ale pewnie nie będziesz mieć na to czasu :)

wielkie dzięki :* super jest to forum można tyle się dowiedzieć :) cały czas torbę kompletuje i coś dokładam :)

ja rodziłam cc, więc co do sn niech się inne dziewczyny wypowiedzą

potrzebujesz dla siebie: klapek, kosmetyków (szampon, żel pod prysznic, pasta do zębów, maść na rozstępy - w tym na biust, octanisept i octenisan), majtki siateczkowe, koszule do karmienia, kubek, woda (najlepiej w butelkach 0,5l, żeby było łatwo unieść), jakieś suchary/herbatniki bo po cc jest ścisła dieta przez ok. 24h, ubranie na wyjście (lepiej większe spodnie bo nogi puchną), chusteczki nawilżane do podmywania (dla dziecka z tego co pamiętam są na miejscu dostępne), tantum rosa + butelka 0,5l do rozrabiania dla rodzących sn, podpaski grube/podkład na wyjście ze szpitala, kilka ręczników (najlepiej duże i małe)
dla dziecka: ubranka na wyjście + do szpitala (myją dzieci co dzień rano i wtedy należy dać nowe ubranka + ew. jeśli w ciągu dnia się ubrudzą), fotelik samochodowy, ew. smoczek na podróż
- dla siebie można jeszcze wziąć laktator, gdybyś miała nawał pokarmu (ja miałam pożyczony od szwagierki, więc nie kupowałam specjalnie) - mnie to dopadło wieczorem w ostatniej dobie i przez całą noc odciągałam laktatorem, bez tego piersi by mi chyba eksplodowały ;)

dziewczyny a dajcie jeszcze jakieś rady :) co Wam się przydało ,do szpitala ,a co zabrałyście ze sobą i bezużyteczne się okazało. sorki że tak wypytuję ale mam 150 km do tego szpitala i mąż zostaje tam ze mną ,także wolałabym niczego nie zapomnieć i być przygotowana w 100 % :)

Możliwe, na kwalifikację dopiero się wybieram więc jeszcze wypytam o wszystkie szczegóły :) Ale chciałam zapytać jak to wyglądało u innych dziewczyn, które porody w swiss mają już za sobą :)

mi powiedzieli żeby chodzić do nich na ktg a do swojego lekarza prowadzącego (miałam poza swissmedem) na normalne wizyty (w tym po zwolnienia). tak samo po porodzie, powiedzieli żeby iść na wizytę do swojego lekarza. może dr Szulcowi chodziło o to, że jak urodzisz przed terminem to lepiej mieć kwalifikacje za sobą bo wtedy bez problemu przyjmują cię od razu na oddział?

A ja mam pytanie odnośnie wizyt po kwalifikacji :) Rozmawiałam z dr Szulcem i powiedział, że na kwalifikację mogę przyjść już w 36 tc i w razie potrzeby są do mojej dyspozycji cały czas, aż do porodu. Wizyta u mojego gin wypada w 34 tc i później około 38 i nie wiem czy dalej będę musiała chodzić do lekarza prowadzącego np. po zwolnienie czy po kwalifikacji już wszystko załatwię w swiss?

zawijają w szpitalny rożek, nawet dają 2 rożki jak dzidziuś jest zmarzluchem ;)
ps. nie ma sprawy; jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to daj znać :)

Ale mi pomogłaś ! :) bardzo dziękuje :* nudna się robie ,ale czy brać też rożek /kocyk czy tam zawijają w swoje ? :)

pampersy i kosmetyki dla dziecka oraz podkłady dla ciebie są, trzeba mieć ciuchy dla dziecka (w tym czapeczkę, niedrapki i skarpetki), ale w sytuacjach kryzysowych (np. gdy wszystkie, jakie masz są brudne a ojciec na czas nie dowiezie czystych :)) zakładają szpitalne - ale na wyjście do domu już musisz mieć swoje. z ciuchów dla siebie weź sobie dużo koszul do karmienia (ja miałam 4) i majtek siateczkowych z przewiewnego materiału z wysokim stanem (są w mama i ja pakowane po 2 szt. - wysoki+niski stan - wielorazowego użytku, chyba po ok. 8 zł), ew. jakieś stare majtki bawełniane z luźną gumką, żeby nie uciskały w podbrzusze

Dziewczyny a może cie mi powiedzieć czy brać do szpitala wszystkie ciuszki dla maluszka ,czy tylko te ubranka na wypis ? I pampersy też brać swoje czy tam dają ? Bo nie wiem co pakować :P z góry dzięki za odpowiedz !! :)

nie bój się wszystko będzie dobrze! pociesz się że nie będziesz czuła bólów z krzyża ,a blizną się nie martw ,bo teraz po cc zostaje naprawdę mała. Rodząc naturalnie też się jest w sumie ciętym ,lub się samemu pęknie :P :/ moja siostra tak do tyg była osłabiona ,ale potem śmigała już normalnie. Rana jej nie bolała ,ani nic :) teraz dostaje się przeciwbólowe i inne antybiotyki ,to nie jest etiopia :P głowa do góry ,dasz radę :) zobaczysz że wszystko będzie dobrze :) tyle kobiet rodziło CC ,a w prywatnym szpitalu będziesz pod super opieką ! :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej, nie ma się czego bać. Cc wykonywane jest w znieczuleniu, a potem dostajesz leki przeciwbólowe (przepisane przez anestezjologa albo na własne żądanie). Najgorzej jest w dniu cesarki - w zależności od predyspozycji organizmu możesz mieć różne dolegliwości - ja np. miałam nudności i wymioty, a moją koleżankę z pokoju swędziało ciało (najpierw głowa i szyja, potem ręce a na końcu jej zeszło tylko na nogi :)); niektórzy nie mają żadnych dolegliwości. Generalnie z każdym dniem po cesarce jest lepiej. Ja miałam po południu 1. dnia, 2. dnia rano wstałam samodzielnie z łóżka i jakoś doczłapałam się do łazienki, a większość dnia leżałam na łóżku, ale 3. dnia już normalnie chodziłam, aczkolwiek brzuch dalej ciągnął. Od 3. dnia wieczorem nie brałam już środków przeciwbólowych, aczkolwiek dalej mnie pobolewało (tak jeszcze ok. 3 dni, a potem jeszcze kolejne 3-4 dni podczas dłuższego niż 1 km jednorazowego chodzenia). Ja jestem zadowolona, że miałam cc. PS. Kup sobie majtki siateczkowe z wysokim stanem, bo nie podrażniają blizny przy chodzeniu i octanisept do odkażania rany. Powodzenia!

Byłam w poniedziałek na kwalifikacji. Faktycznie wszyscy bardzo mili. Dyżur miał dr. A Szulc (który jest moim ginekologiem) no i niestety mam już umówiony termin na cc ponieważ moja córeczka jest ułożona pośladkowo. Niby jakaś tam szansa jest, że się obróci, ale dr mówi że już raczej tak zostanie. Boje sie cc, nastawiałam się na poród sn. Dziewczyny, które rodziły już przez cc... jak długo dochodziłyście do siebie?

Ja mam termin na 31.01 nie ma dnia żebym nie myślała Zaspa czy Swiss.
Chciałabym naturalnie rodzić nie wiem jak z tym będzie :(
Martwi mnie karmienie, bo jak piszecie, że panie olewają to mnie troszkę niepokoi, bo włąsnie za to jestem wstanie zapłacić, żeby mi ktoś pomógł wytłumaczył a nie mówił jak to nie umiesz?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2