swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: swissmed poród 2013

Rodziłam w Sissmedzie w 2012 roku, ogólnie jestem zadowolona, chyba drugie dziecko również bym tam rodziła

co na plus:
-ciągła obecność męża przy mnie (oprócz nocy)

-łazienka w sali po porodowej

-możliwość oddania dziecka na całą noc (nie skorzystałam z tej opcji ale dobrze że jest taka możliwość) przy większym wyczerpaniu może bym oddała

-opieka na zawołanie

-ubierają, myją i przewijają dziecko - to bardzo pomocne

-szczepionka Engerix szczepionka ma dwa razy mniej rtęci, w państwowych szpitalach jej nie ma, można za to ją dostarczyć, kupić w aptece i przekazać.

-mało osób na sali po porodowej

-spokój w nocy, możliwość odpoczęcia

co na minus:
-bardzo słaba opieka laktacyjna

-smoczki, które używają do butelek są nieprawidłowe, zniekształcają funkcje ssące dziecka, zniekształcają podniebienie. Teraz już bym wiedziała że mam zabrać swoją butelkę do szpitala z własnym specjalnym smoczkiem, nawet jeśli zakładam że będę karmiła piersią.

-słabo zadbali o pępek dziecka, był za mało wyschnięty, na szczęście położna środowiskowa ładnie się nim zajęła i zaczął pięknie zasychać.

-nie dostałam znieczulenia, bo nie zdążyli go podać, - byłam tym faktem mocno rozczarowana.

-wymuszona uprzejmość u niektórych pracowników szpitala

To główne rzeczy które przyszły mi do głowy..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pola Pola i bbgirl - bardzo dziękuję wam za odpowiedź :) Zrobię tak jak piszecie :) Pozdrawiam Was serdecznie!

W poniedziałki na dyżurze jest dr. Szulc na 100%. Najlepiej jechać na KTG wtedy i się z nim umówić.

Kiki właśnie w czwartek rodziłam :) ale mój lekarz prowadzący mnie ciął i do asysty nie brał Chmielewskiego. Ale zapytaj jak coś kto będzie ciął bądź tak jak poprzedniczka pisała, jak spotkasz na ktg jakiegoś spoko to zagadaj by cie ciął i prowadził. Szulc jest meeega bekowy facet jak przychodził na obchod zawsze zagadal zapytal czy przeciwbolowych nie potrzeba, ze mam pamietac ze tylko zadzwonic po pielegniake i mi dadza, zawsze z uśmiechem.

On najpierw do mnie przyszedł jak czekałam na cięcie i miałam już mega skurcze i namawiał że może jednak chcę naturalnie bo to lepiej itd jak mu powiedziałam że ostatnio po naturalnym dochodziłam do siebie fizycznie ponad miesiąc a psychicznie z dobre pół roku to się zaczął śmiać i powiedział żebym nie myślała że po cc będzie lepiej. Potem już na stole jak mi wyciągneli małą ja się popłakałam i potem przyszła położna powiedziała że młoda waży 2910 g to dr chmielewski skomentował że za jednym partym bym ją urodziła. Potem jeszcze jakaś lekarka przyszła powiedzieć że jeszcze jedno cięcie ich czeka to powiedział "i pewnie też nie ma żadnych poważnych wskazań"

Myślę że w takim szpitalu jak swiss gdzie większość porodów to jednak cc mógłby sobie takich komentarzy oszczędzić zwłaszcza za te 6 tysięcy :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aha a dr Chmielewski też nie zrobił na nas dobrego wrażenia. Mąż poprosił przy wypisie o L4 - opiekę na mnie. Nie chciał nie wiadomo ile, bo wychodziłam w czwartek, więc chciał 2 dni ( ma własną dzialalność, także nie przysługuje mu wolne po porodzie żony). Usłyszał od dr że ma nie kombinować, bo gdybym była niezdolna do zajęcia się sobą, to by mnie ze szpitala nie wypuścili...bez komentarza.
Generalnie jakby mi ktoś tam robił uwagi na temat CC i wyższości porodów siłami natury to bym zgłosiła to do ordynatora...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja podczas jednej z wizyt na KTG miałam przyjemność z dr Szulcem. Miałam już wyznaczony termin CC i zapytałam kto będzie ciął (to było jakieś 2 tygodnie przed) wtedy on spojrzał w zeszyt i powiedział, ze może się tego podjąć skoro już się znamy:) To chyba najlepszy sposób, żeby wybrać sobie lekarza.

Mnie ciął w czwartek dr Chmielewski i był wredny :) ale anestezjolog faktycznie super przemiły i on mnie trochę zagadywał więc nie było źle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Martyna, bardzo dziękuję za informacje :)
Sonia a który lekarz wykonywał ci zabieg i w jaki dzień tygodnia?
Pola Pola - a w jaki dzień tygodnia miałaś wykonywany zabieg, że udało ci się trafić na tych sympatycznych lekarzy?

Sonia to współczuje, mnie ciął dr Skweres i dr Karaś - przesympatyczni lekarze ;) super zagadywali podczas cięcia i potem jak zszywali. Gadka o sklepach, korkach i jak malutka blizne mi zostawią :) i faktycznie tak jest!!! anestezjolog i asystentki tez super zagaduja ze nawet się nie zorientujesz i juz po ;) ogólnie cały czas byłam uśmiechnięta, gdzie mąż się dziwił jak na mnie patrzył bo ja się śmieje a tu mnie tna :)

Ja się czuję bardzo dobrze ogólnie jestem o wiele bardziej mobilna niż po sn więc polecam. Jestem 6 dni po cięciu a w ogóle mnie już nie boli. Tylko strasznie dokucza mi ból głowy ale to chyba ze zmęczenia...

Martyna moja mała na razie grzeczniutka więc jest dobrze :) A jak u Was?

Hej ja mialam planowane cc dzien przed terminem ale przesunelam o jeden dzien wczesniej bo inaczej to Chmielewski by mnie cial. Ten lekarz to jedno wielkie nieporozumienie w tej klinice. Dziewczyny dobrze radze jesli myslicie o cc unikajcie go on jest zawsze w czwartki I co druga niedziele. Mnie cial Dr Szulc jest swietny. Personel bardzo pomocny na kazde zawolanie. Naprawde polecam ja jestem bardzo zadowolona. Ciecie mialam 9 pazdziernika I bardzo szybko stanelam na nogi. Sonia lezalam z Toba na sali. Jak sie z mala czujecie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pola Pola - to mnie pocieszyłaś, że jest szansa, że zauważą, że poród może być wcześniej i że w razie czego jest szansa na zmianę terminu na wcześniejszy. Wyznaczyli mi termin bardzo późno i boję się, że nie dotrwam.

Sonia85 - tego właśnie się boję, że wszystko zacznie się wcześniej i że znowu będę musiała przechodzić przez skurcze i że powróci trauma z poprzedniego porodu, wrrrrr. A w jaki dzień tygodnia rodziłaś, że trafiłaś na tego dr Chmielewskiego? Orientujecie się może czy lekarze mają z góry ustalony długoterminowy grafik, że np. dr Ch ma dyżury zawsze np. w czwartek, a inny lekarz w środę, czy może ich grafiki są krótkoterminowe i nigdy nie wiadomo na kogo się trafi?
Sonia, a jak ty się czujesz po wszystkim? Super, że masz już maleństwo przy sobie :)

No ja się bardzo cieszę że miałam cc zwłaszcza że zdążyłam "zaliczyć" ponad 2h skurczy porodowych i od razu mi się przypomniał cały pierwszy poród :/ Faktycznie większość personelu w swissie bardzo sympatyczna natomiast mnie ciął dr Chmielewski i mocno komentował podczas cięcia że powinnam rodzić naturalnie co uważam było nie na miejscu...

zauważyli i już nawet miało być tak,że po ktg coś się działo i mówili,że może nawet dziś do nich wróce :) ale nie wróciłam i wyznaczyliśmy wcześniejszy termin i do niego dotrwaliśmy. Także wody mi nie odeszły tak jak u koleżanki powyżej. Jak coś pytaj śmiało ;) ja jestem bardzo zadowolona z porodu i opieki. Zresztą jak będziesz na ktg jeżdzić to na prawde na jakiego lekarza nie natrafisz to wszyscy są bardzo mili i wszystko ci wyjaśnią.

Dziękuję wam bardzo za odpowiedź :) Pola Pola, a czy zauważyli w pore, że poród będzie wcześniejszy i zdecydowali o wcześniejszym przeprowadzeniu zabiegu cc, czy może tak jak u poprzedniczki odeszły ci wody i dzidzia sama wyznaczyła termin ;)

Ja rodziłam w swiss w czerwcu i wyznaczyli mi termin pare dni wcześniej, ale jak chodzisz na ktg to oni tez widzą czy coś się dzieje szybciej czy nie. U Nas też malutka postanowiła 12 dni szybciej przyjść na świat ;)

Mi wyznaczyli 5 dni przed terminem z om, ale odeszły mi wody 12 dni przed terminem więc i tak mała sama zdecydowała kiedy chce przyjść na świat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziękuję za odpowiedź. A czy któraś z mam miała wcześniej lub później niż tydzień przed terminem?

CC wyznaczają tydzień przed terminem