swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: zamknięcie porodówki w Swissmedzie??? nie nie nie :D !!!

Aga M.
bardzo dziękuję za odpowiedź :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szulc jest w poniedzialki z tego co zrozumialam, ale chyba tylko 1 lekarz ma kiepskie opinie :)

dziewczyny ja juz nie moge sie doczekac!!!:))))))))))))))))))

ja mam rh (-) jest podawana immunoglobulina, jeśli dziecko przejmie po ojcu rh + ale nic się za to nie płaci, wszystko w cenie

rozmowa kwalifikcyjna ok 37 tyg. najpierw z położną, wcczesniej lezysz na ktg, potem przychodzi lekarz , pokazujesz wyniki ostatnich badan krwi, moczu, paciorkowca, grupa krwi. jesli cc to mozesz dopytac sie o ewentalny termin i wybrac lekarza. kolejne tygodnie chodzisz na ktg - my jezdzimy raz w tygodniu i za kazdym razem proszę tez o badanie- niema z tym problemu, lekarz schodzi z oddzialu i sprawdza stan Twój i Dziecka.

na rozmowe nie trzeba sie umawiac, chociaz jak maja takie dni, gdzie jest sporo zabiegów to mowia, zenby byc innego dnia, bo calosc trwa ok godzinki- w tym ok 40 min ktg.

dziewczyny czy rodziła tam dziewczyna z grupą krwi RH-(minus) , drugie dziecko co z imuunoglobuliną czy jset podawana i płatna dodatkowo?

Nie mam już żadnych wątpliwości i wybieram Swissmed. Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej w Swissmedzie, w ramach posiadanego pakietu, tutaj też spytałam się doktor (Młodzianowska Magdalena) skąd te plotki o zamknięciu poródówki. Odpowiedziała, że sami się dziwią. Ogólnie konkurencji nie mają, ale część szpitali będzie przekształacać się w spółki prawa handlowego i będą mogli wykonywać odpłatnie część zabiegów ginekologicznych. Może stąd te plotki?

Chciałam Was prosić o pomoc w uporządkowaniu wiedzy ad kwalifikacji.
Zgłaszam się po 35 tc. ALe co z wyborem lekarza? Czy ten, do którego trafię na kwalifikację automatycznie jest tym, który poprowadzi mój poród itp (najpewniej cc)?
Większość z Was skłania się do dr Szulca. Czy na konsultacjach jest w określonych dniach?

A i co uważacie na temat zastosowania odpłatnie żelu (nie pamiętam teraz nazwy), który ma przeciwzapobiegać zrostom?

Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!

Super,ze jednak nie zamykaja porodowki.
Teraz trzeba tylko czekac na odpowiedni termin :)
ja dokladnie za miesiac ide do dr Szulca na ustalenie terminu :)

ahh jeszcze troszke !

Re: zamknięcie porodówki w Swissmedzie???

O boże !! :( ale to smutne :( przez głupotę ludzi którzy zamiast dzieci ratować i je szybko wyciągać ,to czekali na zbawienie :(
Mojej córci też groziło niedotlenienie... A w wypisie ze szpitala mam napisame zagrażająca wewnątrzmaciczna zamartwica płodu. Jednak szybko mi zrobili cc i córka cała i zdrowa. Dlatego o tym cały czas piszę. Dzięki temu że rodziłam w swiss mojemu dziecku nic nie jest !

Nie wiem czy słyszałyscie że jedna z bliźniaczek ta która urodziła się druga i była niedotleniona zmarła kilka dni temu :( a tak walczyli o jej życie i zdrowie...smutne...

Właśnie, najgłupsze jest to że mimo medycznych wskazań do cesarki lekarz w szpitalu zawsze może zadecydować o próbie porodu SN, nawet jeżeli jest to bardzo ryzykowne - smutnym przykładem są bliźniaczki naszego sztangisty...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny mi się wydaje że oni położnictwa nie zamknął...oby nie bo drugie dziecko też planuję tam rodzić i tym razem z góry będę chciała mieć cc...pierwszy poród miałam mieć SN ale okazało się na kilka dni przed że moja córka może ważyć koło 5 kg... w państwowym szpitalu bo byłam na Izbie raz lekarze wmawiami mi ,,nie takie dzieci się rodziło SN"....wielkie dzięki za takie opinie... Pierworódka ma urodzić naturalnie 5 kg dziecko? super dla lekarzy a konsekwencje dla mnie i dziecka? Jednak zostałam przy Swissmedzie i o ile mąż z początku nie był przekonany w 100% do wydania tych 6 tys tak teraz mnie zapewnia że drugie dziecko jak będę chciała to też rodzimy w Swissmedzie... Nikt nie kwestionował mojej decyzji że z porodu SN chciałam CC... w ręcz przeciwnie...doktor Szulc odesłał mnie w dniu w którym miałam przyjść na test oksytocynowy do domu i kazał rano zjawić się z decyzją czy jednak chce SN czy Cc bo sugerował że w tym przypadku SN było by baaaaardzo ryzykowne...stało się tak że o 6 rano po odejściu wód (10 dni po terminie) zjawiłam się u nic...o 12 miałam CC... i dobrze zrobiłam lekarze powiedzieli że nie urodziła bym w życiu zdrowego dziecka SN...mała by się zaklinowała bo coś źle w środku jestem zbudowana i przy takich wymiarach dziecko by utknęło...dziwi mnie to że na tym forum pojawiają się co jakiś czas osoby które nie chcą rodzić w Swissmedzie a sugerują tym co chcą że to zła decyzja czy zły wybór... tak jak pisze kincia.... jak się coś stanie to zdrowia dziecka nie odkupicie potem za 6 tysięcy... Jeśli kogoś stać lub odkładał te pieniążki długi czas żeby urodzić spokojnie to nie miejcie wątpliwości i wyrzutów sumienia... ja mam w nosie to że jak mówie że rodziłam w Swiss to nie którzy wywracają na mnie oczami jak na królewnę... to nie jest coś czym się potem szpanuje... jesli ktoś to tak odbiera to jest płytki intelektualnie wg mnie... dla mnie opcja rodzenia w Swissmedzie była, jest i będzie zapewnieniem mi decyzyjności w sprawie własnego porodu, spokojem ducha, możliwością urodzenia po ludzku... i mam nadzieję że porodówki nikt nie zamknię bo ja planuję za 2-3 lata tam wrócić... nawet jeśli cenę podniosą do 7 tys...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

i to jest rzetelna informacja, a nie ktoś puszcza plotki:)

taka dostalam odpowiedz
"Zarząd Swissmedu nie podjął na obecną chwilę żadnej decyzji o zamknięciu oddziału położniczego. Kardiologia rozwija się kosztem pomieszczeń biurowych, podobnie z nowym oddziałem geriatrycznym. Na razie nie ma żadnych planów względem położnictwa.

Pozdrawiam,

Pełnomocnik Zarządu ds. Komunikacji i Informacji"

takze uff...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cc trało jakieś 20 min ,dłużej mnie potem szyli ,ale warto było tam tyle lerzeć bo ranę/bliznę mam bardzo ładną :)
Znieczulenia wcale się nie czuje ,najpierw znieczulają skórę a potem robią to właściwe znieczulenie i nic zupelnie nie czuć :)
Wstałam na drugi dzień jak mi cewnik ściągneli i wziełam prysznic i wtedy już się rozeszłam i latałam z małą po całym pokoju :)
U mnie miał być poród naturalny ,jednak wszystko się w sekundzie zmieniło i trzeba było szybko cc. Brawa dla lekarzy którzy w sekundzie potrafią postawić diagnozę ,przewidzieć co mogłoby się stac i podjąć szybką decyzję. Dzięki nim moja córka jest zdrowa . Za to do końca życia im będę dziękować. W państwowym pewnie kazali by mi czekać ,potem by mówili o mnie w wiadomościach,tak jak o tych kobietach co na cc czekają na korytarzu po 20 h a potem matrwe dziecko rodzą i nie wiadomo kogo to wina :(

Kochana wcześniej pisałam o mojej cc :)
Ale nie wiem czy to znajdziesz :P

dziewczyny wątek jest strasznie dugi i koszmarnie sie przewija na telefonie, no i mamy 2014 rok, może by założyć nowy? :)

chyba, że faktycznie porodówkę zamkną :P

Kincia opowiedz coś o CC :)
długo trwalo? bolało znieczulenie w plecki? po jakim czasie wstalas?
opowiedz cos prosze :)

bardzo sie ciesze,ze jestes zadowolona. takie opinie sprawiaja,ze jeszcze mocniej chce tam rodzic:)

ja Wam powiem tak :jestem 15 dni po porodzie i nie żałuję wydanej ani jednej złotówki na swiss! wahałam się bardzo długo czy na pewno chcę zapłacić 6 tyś ,a teraz to bym nawet jeszcze raz tyle zapłaciła! zdrowie dziecka jest najważniejsze...jak bym pojechała do mojego państwowego szpitala rodzić ,to pewnie by mnie 20 h trzymali ! i nie wiadomo co by się z dzieckiem stało(od niedotlenienia są poważne choroby) ,bo musiałam mieć cc niestety w trybie natychmiastowym zrobione. A co potem bym za 6 tyś dziecku zdrowie odkupiła ? dla mnie zdrowie mojego dziecka jest najważniejsze! i na pewno jest warte więcej niż 6 tyś!
nie słuchajcie tych bezsensownych opini że wiozą gdzieś indziej dziecko jak coś się dzieje.Pytałam o to lekarza w swiss to mi powiedział że nigdzie nie będą karetką dziecka mi zawozić ,mają potrzebny sprzęt. A i moja córcia miała żółtaczkę i leżeliśmy itak tylko 3 dni :) atybiotyk też dostała tylko 3 dni ( ze wzgledu na moje seledynowe wody płodowe)
słuchajcie same siebie! nie słuchajcie tych głupot ,albo tekstów znajomych że gwiazdy z siebie robimy ,bo prywatny poród... tu chodzi o zdrowie Waszych dzieci ,a co jest w życiu bardziej ważne ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

asku jak miałaś CC to nie musisz się zgadzac na porod SN :)

uff, kamień spadł mi z serca :) już jestem spokojna o mój porod.

A no białystok to jednak jest super. Nie dość ze poród kosztuje 2000zł to jeszcze warunki cudowne ;) ....

sama zaraz sobie zobaczę to białostocką klinikę, tak chwalicie:)