swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: swissmed poród 2013

Ananao dzięki za listę!
Ja właśnie też jak poczytalam na forach opowieści z porodowek oraz komentarze o szpitalach na stronie gdzierodzić.info, to bylam tak przerazona, że nie moglam spać po nocach. Teraz odetchnełam z ulgą, a po wizycie w Swissie już nie mogę się doczekać przyjscia na świat naszej córeczki:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dora wziąc trzeba (wg ulotki i rozmowy)

dla mamy:
- szlafrok
- pizame
- kapcie, klapki
- przybory toaletowe

a dla malucha
- ubranka

no u mnie też był dylemat, czy swissmed i czy to nie za dużo kasy... ale depresja jaka mnie załapała po tym jak słyszałam jak traktują kobiety w normalnych szpitalach była tak ogromna, że jednak wybraliśmy swissmed.. moi rodzice jak i mąż są za a teście zapewne też uważają to za moj wymysł - no ale to na szczęście nasze pieniadze, cieżko zarobione - oni wola wydac na papierosy i piwo a ja na komfort psychiczny..
a znajomi tez uważają że oni by tyle kasy nie wydali no coz..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moj mąż i moja mama popierają od samego początku. Rodzina mojego m. raczej uzna to za fanaberię( ale to ich problem). W mojej rodzinie nie będę pierwszą, która wybrała Swissa, wiec mam przetarty szlak, aczkolwiek juz uslyszalam komentarze,że "to wywalnie kasy, bo wszędzie boli tak samo".
Ja wiem, że jak komuś mówię, to muszę się liczyć z krytyką. Mam jednak zawsze taki argument- większość ludzi wydaje tyle kasy na kiecke slubną i wtedy zazwyczaj komentarze milkną. Bo w naszym kraju jest taka mentalność, że na weselicho to można się zaporzyczyć i nikt tego nie krytykuje...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

happymum87-jeśtesmy z jednego forum mamuś listopadowa-grudniowych:) też śledzę ten wątek bo też zastanawiam się nad porodem w swissmedzie. ale ja mam termin na połowę grudnia.

dziewczyny, a jak zareagowała wasza rodzina, znajomi na wieść, że chcecie rodzić w swissmedzie i płacić 6 tyś? ja jeszcze nikomu nie mówiłam, tylko partnerowi i przyjaciółce, wiem, że ludzie różnie reagują dlatego nie wiem czy w ogóle mówić...

Ananao dostałaś jakaś ulotkę odnosnie tego co trzeba ze sobą zabrać? a jeszcze jak możesz to powiedz czy tam się odbywa jakieś spotkanie z anestezjologiem jak się myśli o znieczuleniu?

Ja mam termin na za 4 dni :-)

Pewnie, że zdam relację:-)
a jest ktoś kto wybiera się wcześniej?

Dziewuszki fajnie że jest to forum....bynajmniej można się wiele dowiedzieć... ja jestem też w 1wszej ciąży i mimo kwoty za poród w swissmedzie jestem na 99% zdecydowana by ją wydać... Mimo iż dla każdego ta kwota jest duża i zdecydowanie każda z nas wolała by ją przeznaczyć na coś innego...jednak uważam że warto zainwestować w nasz własny spokój psychiczny...ja boję się bólu i tego że w szpitalu państwowym ze względu na mój zawód (pielęgniarka) każdy potraktuje mnie jak mądrale i oleje moje prośby... nie wyobrażam sobie rodzić SN bez znieczulenia...wiem że poród boli i musi boleć ale też wiem że jeśli mogę w jakikolwiek sposób sobie ułatwić te chwile to warto z tego spróbować... dziewuszki skoro rodzicie we wrześniu i będziecie wszystko wcześniej załatwiać (ja rodzę pod koniec listopada) to mogę was prosić byście na bierząco pisały jak wygląda tam kwalifikacja, czego ciekawego się dowiedziałyście w ich trakcie i oczywiście potem relacje z samego porodu :) ja z góry obiecuję że jak będę po to też umieszczę tu swoją opinię by pomóc innym ciężarnym w dokonaniu wyboru :) w końcu musimy się wspierać :)

A co do sprzętu w swissmedzie to nie ma się co martwić :) np w wejherowie też jest lipny sprzęt dla noworotków i słaba pomoc dla tych dzieci które urodzą się z jakimś poważniejszym problemem zdrowotnym...i przewozi się takie dzieci helikopterem lub karetką do gdańska...więc ja uważam że lepiej przewieźć dziecko z gdańska do gdańska niż z wejherowa do gdańska... bądź co bądź zawsze to bliżej i to jest moje zdanie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to dziewczyny czekam na waszą relację z porodów w swissmed. tak bardzo chciałabym mieć znieczulenie. jak bym teraz na 100% wiedziała, że uzyskam je w państwowym szpitalu nie szłabym do swiss... ale wróżką nie jestem. jeszcze mam trochę czasu na decyzję. pozdrawiam

a kto ma termin na drugą połowę września?

~ Julak to może się spotkamy ;)
ja też w 29tc i poród na 99% w Swissmed (ten jeden % to ew. w razie komplikacji, wcześniejszego porodu itd)
to będzie nasz drugi poród w tym szpitalu (pierwszy 4lata temu) do łatwych i przyjemnych nie należał ale nie mam żadnej traumy :)

Czyli ja prawdopodobnie będę rodzic pierwsza. Będzie to moj pierwszy poród i nie wyobrażam sobie nie mieć możliwości zzo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam nadzieję, że zakwalifikują. Też mi zależy na zzo. Rodziłam sn bez zzo i wiem że drugi raz tego bym nie przeżyła...

Dora jestem w 29 tc

Julka myślę, że w 38 t spokojnie Cię zakwalifikują. W którym teraz jesteś tygodniu? ja w 31:)

ps: miło, że mnie zrozumiałaś:-)

Dzięki Dziewczyny za odp. Będę musiała zadzwonić i się dowiedzieć dokładnie u źródła. W 3city będę dopiero w 38 tc (o ile wcześniej nie urodzę) i tak się boję że mnie nie przyjmą...

Lucy, Dora napisała że nie pozostawia przypadkowi kwestii otrzymania zzo, a nie porodu. Moim zdaniem to jest duża różnica i nie rozumiem Twojego ataku na nią.

Lucy ja napisalam, że na klinicznej to loteria, bo takie mam wiadomosci. Przyznal to sam Preis.(cytowalam jego wypowiedz) A to że Ty poczulas się tym dotknieta, to juz nie moja wina. A w odwecie zarzucasz mi ze to ja ryzykuje wybierajac swiss. Ja nie weszlam na to forum po to by sie z kims klucić. Ale przesadzilas jak sama przyznajesz z tym sprzetem .
Ja zieję jadem? dobrze niech będzie.
Napisałaś, że masz takie swietne doświadczenia na klinicznej i super- ale zapewniam Cię, że b. duzo osob nie mialo tyle szczęścia co Ty.

I odpowiem na Twoje pytanie, za przedluzony pobyt z przyczyn medycznych nie doplaca się!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie nic się nie dopłaca :)

Ja już skończyłam temat, jestem kulturalną osobą i nie mam w zwyczaju kłócenia się z kimś, zwłaszcza na forum. Po prostu śmieszy mnie takie wylewanie jadu jakie prezentuje Dori. Oczywiście, że każdy rodzi gdzie chce i tyle. Poczułam się urażona tekstem o niepozostawianiu rzeczy przypadkowi, tak jakbym ja, najważniejszą rzecz na świecie, czyli poród dziecka takiemu pozostawiała - nie uważam, że tak jest. Oczywiście trochę przesadziłam z tym specjalistycznym sprzętem. Po prostu zetknęłam się z wieloma przypadkami książkowych ciąż, które w momencie porodu się komplikowały i ja też mam taką obawę, dlatego oprócz wygody chcę mieć też pewność, że zajmują się nami najlepsi specjaliści, jeśli takich mogę sobie zapewnić poprzez mieszkanie w Gdańsku. A o porodzie w swiss myślałam bardzo poważnie w pierwszej ciąży, fakt, że trochę szkoda tych 6 tyś, bo można to przeznaczyć na coś innego. Jednak miałam skomplikowany przebieg ciąży więc raczej by mnie nie zakwalifikowali, czego zresztą nie żałuję, bo jak już pisałam w swoich relacjach z porodu, na Klinicznej czułam się jak w prywatnym szpitalu, ale może fartem trafiłam na same dobre zmiany - chociaż leżeliśmy tam tydzień więc to musiałby być na prawdę fart.
A co do swiss to zastanawiam się, czy jeśli pobyt się przedłuża, to dopłaca się za kolejne doby?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

ale po co wy się tak stresujecie.. każdy rodzi tam gdzie chce i tam gdzie ma ochotę.

Skoro lucy uwaza sie Swissmed nie ma sprzetu dla noworodkow to ciekawe co mysli o szpitalach w jakichs mniejszych meijscowosciach w ktorych podobnie jak w swissmed stopien referencyjnosci wynosi 1.

Myślę że nie powinnyśmy sie stresować w ciąży tak więc może skończmy temat :) w końcu dotyczy on opinii o swissmed`zie a nie o naszych wyborach :)

A czego ja zazdroszczę jeśli mogę wiedzieć? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4