swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: swissmed poród 2013

A to był Twój pierwszy poród?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam, rodziłam w swissmedzie 2 tygodnie temu SN ze znieczuleniem, nie zgodziłam sie na naciecie krocza i pomimo ze połozna bardzo sie starala ochronic krocze to popekalam i tak II stopnia..Na dzisiejszy dzien chyba bym wolala naciecie.. Znieczulenie podaja w takiej dawce ze na skurcze parte prawie calkiem przechodzi i 2 etap porodu bolal jak cholera:P Do tego niesttey znieczulenie wyciszyło skurcze i trzeba bylo dołozyc oksytocyny, no ale na 2 godz dało niesamowita ulge od skurczów co 1 minute:) Wanna z hydromasazem przyspiesza rozwieranie szyjki, ale slabo pomogla na ból, mi bardzo pomógł podtlenek azotu, bo dzieki temu skupialam sie mocno na oddychaniu, a tak bym tylko krzyczala:)
Ogólnie bardzo polecam porod swissmedzie, komfort, spokój, super połozne na każde zawołanie (chociaz położne nie za bardzo kwapia sie do pomocy w zakresie karmienia naturalnego i lubia dokarmic malucha). Nasz mały mial żółtaczke i lezelismy w izolatce z włąsnym inkubatorem z lampami do fototerapii jak w hotelu:)

Ja też bym wolała naturalnie i najlepiej bez nacinania. Wiecie może jak to jest w swissie? Przykładają się położne do ochrony krocza? A może ktoś rodził z użyciem żelu Dianatal?

Ja jestem z tej mniejszości. Panicznie bałam się cc - zastanawiam się czy jest jakaś nazwa specjalistyczna na strach przed cięciem. Na szczeście udalo mi się urodzić wszystkie moje dzieci naturalnie :)

jeśli chodzi o wywoływanie porodu po terminie to:
- miałam termin pierwszy na 3/06 (trzy lata temu) a drugi z usg na 8/06 --> od 5 czerwca codziennie rano pojawiałam się na badaniu (ktg, usg i fotel) --> pomimo iż codziennie był inny lekarz to nie stanowiło to problemu.
Po 8/06 lekarka kazała mi się po weekendze pojawić rano aby zrobić test z oksytocyny aby sprawdzić kondycję dziecka itp. Test polega na tym że przez dwie godziny podają Ci malutkie dawki oksy i monitorują tętno dziecka - jakby coś było nie tak to byłaby cesarka. Test nie zawsze oznacza że się urodzi tego dnia - jeśli nie ma skurczy i wszytko jest ok to idziesz do domu --. jednak u mnie test zakończył się odejściem wód :) po odejściu wód dostałam jeszcze jedną dawkę oksytocyny (też malutką) bo cały czas miałam rozwarcie na 3cm --> po tej dawce w przeciągu półgodziny akcja tak się posuneła że było już pełne a po 15 minutach dziecko było ze mną.
Jeśli będę w drugiej ciąży to znowu tam chce rodzić :)

Czy ktoras z Was rodzila naturalnie w swissmed po wczesniejszym cc? Slyszalam, ze w swissmed cc przy pierwszym porodzie jest wskazaniem do cc przy drugim - ale czy to opcja, czy mus?
I jeszcze - w przypadku planowanego cc trzeba umawiac sie na konkretna date, czy mozna czekac az zacznie sie akcja porodowa?

na stronie piszą w którym tyg.ja byłam w 35.robia usg i ktg.ja miałam cc wiec nie wiem jak to jest z wywoływaniem.poprostu wyznaczyli mi termi a do porodu chodziłam do nich raz w tyg.na ktg a potem nawet co drugi dzień bo słabo czułam ruchy.usg tez mi robili kiedy chciałam.badań ginekologicznych nie przeprowadzali bo byłam nadal pod opieką mojego gin.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W którym tygodniu ciąży należy udać się na kwalifikację do porodu i jakie przeprowadzane są badania od kwalifikacji do porodu? Jak wygląda wywoływanie po terminie - leży się u nich np 2-3 dni, jak jest taka potrzeba?

to pewnie wiekszość kobiet ma taki problem nie wiedziałam że to moze być wskazanie;)Szulc jest super!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chciałam,dr Szulc sam wpisał wskazanie juz na kwalifikcji tj.tokofobię.Powiedziałam ze nie wyobrażam sobie porodu sn.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Miałaś wskazania do cc czy sama chciałaś?

Witam,rodziłam w Swiss tydzień temu przez cc polecam w 100%.Mój skarb pospieszył się o kilka dni.Gdy zaczęła się akcja porodowa zadzwonilam do szpita i kazano mi jak najszybciej przyjechać.Szybko i sprawnie przeprowadzono cc,zero stresu,oczywiscie boli rana po cięcu ale to nie to samo co po porodzie naturalnym.Polecam jeszcze raz.Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Swissmedzie są wszystkie sprzety do reanimacji itp dla dziecka, nie ma tylko takich wysoko specjalistycznych dla takich mega wczesniaków, dlatego przyjmują tam tylko terminowe i poterminowe porody.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak myslałam ze trzeba miec wskazania.a z tą opieka to kolezanka rodziła na zaspie i urodziła chore dziecko i zabrali je do wojewódzkiego takze tez róznie bywa z tymi szpitalami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też zastanawiałam się nad Swissmedem, ale nie zdecydowałam się ze względu na dziecko. Chciałam, żeby od razu miało najlepszą opiekę jeśli coś poszło by nie tak. W takim wypadku muszą wwywozić dziecko do szpitala z wyższym stopniem referencyjności, a ty zostajesz bez dziecka - masakra.
Okazało się, że niestety miałam rację. Spędziliśmy z synkiem 12 dni w szpitalu na Zaspie, ale po prostu nie wypisali mnie z położnictwa, więc mogłam być ciągle przy nim w czasie leczenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Tak, trzeba mieć wskazania do cc :).

poza tym potem formalności t.j.akt urodzenia trzeba również załatwiac w miejscu urodzenia;)na pocieszenie w warszawie podobno kosztuje 10 tyś.to chyba u nas jeszcze nie jest tak żle;)ciekawe tylko czy jak dofinansowuje nfz to trzeba miec wskazania do cc?

Słyszałam, ale chyba wolę by dziecko miało wpisane Gdańsk jako miejsce urodzenia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

A wiecie, że w Białymstoku poród w prywatnej klinice kosztuje tylko 2000 (cc) a SN jest jeszcze tańszy. Tam są dwie takie kliniki, które mają dofinansowanie z NFZ i dlatego jest tak tanio. Szkoda, że Swissmed nie ma takiego dofinansowania :(. Chociaż i tak wyszłoby taniej pojechać tam i urodzić ale to całe 400 km czyli 5 h w aucie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

rodziłam w styczniu, jak najbardziej polecam. Spokój psychiczny, kiedy już zadecydowaliśmy (3miesiące wcześniej), że rodzimy tam, nie do opisania. Czekałam na szkraba spokojnie, bez paniki. AA historie, że nie mają sprzętu, ludzi między bajki włożyć. Pracują tam lekarze zarówno z Zaspy jak i z Klinicznej, środki przeciwbólowe i sprzęt najwyższej jakości, a nie to badziewie co mają w państwowych szpitalach...opieka jak najbardziej OK, b.szybko powróciłam do formy, bardzo.

mam tylko pytanie, które mamy korzystały z wizyty popołogowej? bez wstępnej rejestracji?czy trzeba się zapowiedzieć?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1