swissmed poród 2013

cd wątku o swissmed ;) tym razem 2013 ;)

wcześniejszy:
http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,16.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: zamknięcie porodówki w Swissmedzie???

wiem, wiem też to przerabiałam:)

a mam pytanie...jak idziecie na kwalifikacje i chcecie cc, to trzeba mieć skierowanie od lekarza specjalisty, czy otwarcie mogę mówić , że miałam cc w państwowym szpitalu i nie chce porodu sn ze względu na wspomnienia z tamtej porodówki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

też weszłam n strone tej polikliniki - wow! to jest znakomite określenie.

Poród kosztuje tam 2tysiące?
czy zapomnieli zera dopisać? :P

niezle....

Wygląda wg mnie ekstra - jak hotel a nie klinika.
Takie coś w każdym większym mieście, w dodatku w przystępnej cenie, to towar, który wg mnie rozchodziłby się jak świeże bułeczki!

po co mieliby sciemnac? umowy moga podpisywac np z babeczkami, ktore juz chodza tam do szkoly rodzenia, a porod maja pozniej. Czyli np na kwiecien, maj.

ogladalam ta poliklinike w bialymstoku - wow :) szkoda ze u nas nie ma takiej. Jakis ginekolog lub grupa moglaby zainwestowac, bylaby kura znoszasa zlote jaja...
Ja bym sie nie zdecydowala na rodzenie tam gdyby zamkneli swiss, bo cc jazda samochodem nie jest przyjemna, czuje sie kaze hamowanie, kazda dziure - przerabialam i wiem, no i leci z ciebie, dziecko trzeba nakarmic, to za daleko.

alleluja :)

ja dzwoniłam wczoraj i podpytałam, choć nie wprost...mówiłam że mam termin na maj i pytałam kiedy mogę przyjść odwiedzić oddział. Zapraszali mnie serdecznie.

swissmed odpowiedzial mi na mejla.napisali ze nic im nie wiadomo o tym,azeby mieli zamknac porodowke za2/3miesiace,gdyz oddzial radzi sobie dobrze i dobrze prosperuje.przy okazji napisalam,ze mam termin na czerwiec.napisali ze nie ma powodow do obaw co do tego,czy porodowka dalej bedzie funkcjonowac.hmmm.no mam nadzieje,ze nie sciemniaja.

no ale zapisy są na luty, marzec max...no bo przecież niby od 36/37 się jeździ na kwalifikacje. Na kwiecień pewnie nie mają jeszcze podpisanych umów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

widac tak, skoro maja ludzi zapisanych, umowy sa to jak zamykac?

to co? głupie ploty? czyli jest nadzieja...bo już też zaczęłam rozważać Białystok:)

pytałam i nie zamykają :)

ja dzwonilam, napisalam tez maila na fb, czekam na odp. Ale zadzwon i daj znac

jutro dzwonie do swiissmedu

witam, rodzilam w 2012 przez cc w swiss i nie dam slowa zlego powiedziec.
Zaczelam czytac o rzekomym zamknieciu oddzialu, czy wiecie co w temacie z pierwszej reki, a nie z plotek? pozwolilam sobie dzis zadzwonic na oddzial i jest nieprawda ze ma byc zamkniety. Ja mam termin na 11.05, bede sie jeszcze dopytywac co i jak

Dziewczyny, już się przyzwyczaiłam,że kobiety mają problem że inne mogą sobie pozwolić na poród za 6 tysiecy... :) Nie ma co się przejmować głupimi komentarzami.
Ja mieszkam w Gdyni.
Obok mnie jest Redłowo,Wejherowo. Są to państwowe szpitale- jednak w przypadku gdy coś sie dzieje z dzieckiem i tak zostaje przewozone do Gdanska na Kliniczna/Zaspę.

Serio, już lepiej bedzie z Gdanska to Gdanska niz z Wejherowa/Gdyni do Gdańska..

Wejherowo odpada na wstępie, bo dla mnie tam beznadziejny dojazd jest i wieczne korki w godzinach popoludniowych.
Redłowo ma warunki tragiczne- jak dla świn. Jedna łazienka na tyle kobiet... Ja jestem kobietą, mamy XXI wiek i chce byc tak traktowana, abym czula szacunek do mnie.

Mam MEDYCZNE wskazanie na CC, nie wymyslone, nie załatwione na lewo.... Pojechałam na kliniczna i zaspę by się dowiedzieć kiedy powinnam się zgłosić, jak wyglądają procedury. Mam do tego pełne prawo. Z reguły przed ciażą moje ciśnienie bywało około 220/109 a najmniej 150/100. To nie są zarty, mam nadcisnienie, arytmie itp. A co mi powiedział lekarz, tzn PANI DOKTOR na klinicznej? Ze nie mam sie rozczulać nad sobą,że NAJWYŻEJ MNIE ODRATUJĄ. No ja Was przepraszam... Co za idiotka.
Na Zaspie powiedzieli mi,że do porodu powinnam lezec na patologii a jak sie uda, to i tak beda probowac bym urodzila SN bo mam 24 lata wiec młoda jestem i dam radę.
Czy naprawdę trzeba ryzykowac życie moje i mojego dziecka, zeby nie zaniżac statystyk w szpitalu?

Skoro z dzieckiem jest okej, to wychodzę z założenia,że mniej złego spotka mnie w Swissmed, gdzie będę miałą CC bez problemu,a nie,że będą mnie męczyć, jeszcze bez znieczulenia jak jakiś przenosny inkubator. Zaszłam w ciaze bo chcielismy miec z mezem dziecko to jestem gotowa zapłacic, by czuc się dobrze w tym dniu.

Proste.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kasia - w swissie to akurat pracują głównie lekarze z zaspy więc nie rozumiem Twojego wywodu nt "wprawy"

Od czasu jak w swiss istnieje porodówka przyszło na świat ok. 2000 maluchów, w tym tylko jedno dziecko zostało przekazane do ośrodka III stopnia referencyjności.

Dla mnie to jednak jest niewielki odsetek ryzyka, że oddzielą mamę od malucha - myślę, że znacznie większe pp jest, że w szpitalu państwowym będą zwlekać z cc ryzykując życiem dziecka, ktoś czegoś nie dopilnuje itp itd pomijając to, że może być przy Tobie mąż cały poród, po nim i warunki.

Każdy na bezpeiczeństwo patrzy inaczej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo ładnie napisałaś, zgadzam się w 100% każdy powinien mieć wybór. Trzymam kciuki i życzę powodzenia! Szczerze:)

Kasiu to jest wątek dla osób zainteresowanych porodem w Swissie. kazdy poród jest inny i w kazdym szpitali znajda sie osoby zachwycone, jak i zniesmaczone porodem.

chodzi o to, ze w wielu szpitalach, meczą, przeciagaja, a cc robia jak juz naprawde jest last minute. to nie jest średniowiecze, prog bolu kazdy ma inny i mysle, ze powinien byc wybór. przeciez to nie wizyta u kosmetyczki, ze sie umawiasz na godzine, ale prawo do godnego i spokojnego porodu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie o snobizm chodzi, tylko jeżeli cokolwiek pójdzie nie tak to i tak trafisz do państwowego szpitala:) swissmed nie ma oddziału neonatologii. Lekarz w państwowym przyjmuje 10 porodów dziennie a w swissmedzie jest 1 naturalny na miesiąc jak dobrze pójdzie! Wprawa jest najważniejsza, śmieszne są opinie o bezpieczeństwie w prywatnej klinice, większe bezpieczeństwo jest w państwówce. Milsza opieka za pieniądze, to normalne. Radziłabym się zastanowić jeszcze raz, rozważyć za i przeciw.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Oj, troszkę daleko do tego Białegostoku... :( ja mam termin na koniec czerwca, więc jeżeli dowiem się, że porodówkę w Swissmedzie naprawdę zamykają, to na wstępie będę się stresować, a później panikować i się wkurzać ;/
Naprawdę nie rozumiem, dlaczego żyjemy w kraju, w którym nie ma się możliwości wyboru. Przecież jeżeli kobietę stać na to, żeby wydać na poród tyle kasy i może sobie na to pozwolić, to jest to wyłącznie jej sprawa (co oczywiście może być uznane za snobizm).

jak zamkną mi na czas porodu do jadę do Białegostoku do kliniki Arciszewscy. Nie będę rodzić w państwowym :) Po to są te kliniki, by zapewnic mi komfort i wygode, a co za tym idzie bezpieczenstwo. Moja coreczka i ja bedziemy szczesliwe, jesli mama sie nie bedzie stresowac:D

a co do ginekologow prywatnie, to sie zgadzam. tylko prywatnie ma sie nalezyta opieke.

Jak widać, ile kobiet, tyle opinii. Oczywiście można rodzić w państwowym szpitalu (przecież miliony kobiet rodzą i jest wszystko ok), niemniej jednak dobrze by było mieć możliwość wyboru. Ja na przykład wolałabym dać te 6 tysięcy i mieć komfort psychiczny, że w razie czego zrobią cesarskie cięcie, a nie-jak w szpitalach państwowych będą zwlekać, ryzykując zdrowie i życie dziecka oraz matki. Może wynika to z mojego podejścia- uważam, że jeżeli chce się mieć prawidłowo i rzetelnie prowadzoną ciążę itd., to należy wybrać się do ginekologa prywatnie (tak wiem- jestem przewrażliwiona). Tymczasem okazuje się, że być może porodówkę w Swissmedzie zamkną i żadnej możliwości wyboru nie będzie.