(tech.) duraace

siem :) czy ktoś jest w posiadaniu informacji z jakich rodzajów stali są wykonywane łańcuchy duraace? z czego jest zrobiona płytka ogniwa łączącego, obrotowego, z czego są piny i sama rolka....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: (tech.) duraace

A co, chcesz sobie sam łańcuch zrobić ?? :-)

Bardzo ogólnikowe dane z katalogu Shimano dla łańcuchów CN-7801 i CN-7701:
- płytka ogniwa łączącego, obrotowego > cynkowane aluminium
- sworzeń spinający > chromowane wykończenie
Na temat rolek nic nie napisali.

Seba.C napisał(a):

> Bardzo ogólnikowe dane z katalogu Shimano dla łańcuchów CN-7801
> i CN-7701:
> - płytka ogniwa łączącego, obrotowego > cynkowane aluminium
> - sworzeń spinający > chromowane wykończenie
> Na temat rolek nic nie napisali.

LOL, wiesz co, gdyby dura była z alu to by mi to jebło przy pierwszym depniećiu :p

alloy to nie aluminium tylko stop - zobacz w słowniku

płytki są pewnie ze stali chromowo-węglowej, zinc-alloy to jakiś tam rodzaj stopu stali. piny sa pewnie ze stali węglowej o dużej zawartości węgla, pewnie ponad 1,8%, dlatego takie kruche są...

Z KAD TY TEN OPIS WYTRZASNALES??!!

rB napisał:

> Z KAD TY TEN OPIS WYTRZASNALES??!!

Z polskiego katalogu Shimano na rok 2005. Też mi się to dziwne wydawało, że łańcuch jest z aluminium ale skoro są bambusowo-karbonowe ramy to czemu miało by nie być aluminiowych łańcuchów ;-)

to R&P dupala dali z przekładem, hahaha a jak przetlumaczyli rear derailleur? uwstecznienie deliryka ;)

ROOM WITH YOU- czyli pokój z wami

nie :) ale naprawde chcial bym wiedziec jakie konkretnie materiały 'zawiera' taki łańcuch. Chcę stare łańccuhy poddać 'recyklingowi' ;)

Przykładowo na stronie rohloff'a jest mnustwo informacjo o S-L-T 99, co prawda wiekszość po niemeicku ale to co tam można przeczytać powala :) jakieś wzory, schematy, wykresy itd. jest też dokładna specyfikacja i rodzaje materiałów (aczkolwiek nie ma oznaczeń stali).
Informacje na www shimano ograniczają się w zasadzie tylko stwierdzenia zinc-alloy plate, ilości ogniw i masy :/ nędza...

ale znalazlem stronke http://www.eazall.com/ :D

Jak chcesz to ci kiedyś oddam moj stary z tego sezonu jak bede go wywalał. Recycling łańcucha... ;)))
Pzdr.
T.

mam caly worek swoich :) ale 'recyklingiem' zajmę się jak bede miał wiecej kasy ;) bo to będzie dość kosztowne przedsięwzięcie :D

Mówicie, że na stronie rohloffa wszystko po niemiecku, a nie wiem czy wiecie, że powstał polski odowiednik http://www.rohloff.pl/ . ;)

ubogo :P ale co tam, z tego co sie doinformowalem to stal weglowa taka i owaka, nada sie :D