tetno spoczynkowe

Jako iż dostałem od mikołaja licznik (z pulsometrem) mam takie małe pytanie.

Jak to jest iż tętno po wysiłku moze być niższe (i to w sumie sporo) od tętna mierzonego rankiem po przebudzeniu ?

No bo tak mi wychodzi :) i nie wiem jaki wynik można uznać za tętno spoczynkowe ?

Rano jak sobie zmierzyłem po przebudzeniu to tętno oscylowało w kolicach 50-60%HRmax.
Teraz gdy sobie siedzę w pracy przed kompem po tym jak przyjechałem do niej rowerem (40 minut srednie tetno 153) to tetno wychodzi w okolicach 35-42% HRmax. Minimalna wartość to jakieś 33% wzarsta do 50% jak wstane i przejde sie po firmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: tetno spoczynkowe

qrt napisał(a):

> Jako iż dostałem od mikołaja licznik (z pulsometrem) mam takie
> małe pytanie.
>
> Jak to jest iż tętno po wysiłku moze być niższe (i to w sumie
> sporo) od tętna mierzonego rankiem po przebudzeniu ?

nie może być niższe. Jakiś błąd w pomiarze.

> No bo tak mi wychodzi :) i nie wiem jaki wynik można uznać za
> tętno spoczynkowe ?

jezeli jako tako się ruszasz i jestes zdrowym człowiekiem po przebudzeniu wynik rzędu 50-60 jest mniej wiecej ok.
W _ciągu_dnia gdy chwilę polezysz i masz 65-75 to jest standard.
Pamietaj ze wplyw na tetno TERAZ ma również to , co robiles wczesniej, a gdy wysilek byl wyjątkowo eksploatujący to podwyzszone tetno moze sie utrzymywac dluzej. Im szybciej tetno wraca do normy (dajmy na to - tych 75 uderzeń) tym lepiej jestes wytrenowany.

> Rano jak sobie zmierzyłem po przebudzeniu to tętno oscylowało w
> kolicach 50-60%HRmax.

o boże. Moje 50-60% HRMax to 90-100 uderzen . Niemozliwe. zrobiles bład.

> Teraz gdy sobie siedzę w pracy przed kompem po tym jak
> przyjechałem do niej rowerem (40 minut srednie tetno 153) to
> tetno wychodzi w okolicach 35-42% HRmax. Minimalna wartość to
> jakieś 33% wzarsta do 50% jak wstane i przejde sie po firmie.

jestes pewien ze patrzysz na dobre wskazania? :)

damn, po przebudzeniu ~50%HRmax?;p to przypadkem nie jest juz kolo 100wki?:P
jakies koszmary masz czy cos? bo u mnie to cos kolo 60-70 jest jak sie obudze albo zamulam przed kompem

może budzik tak na mnie działa...

musiales miec jakis sen akcji :-) ze Ci tak poranne tetno wymiatalo :-)

Hmm... Jak juz podajesz jakies dane podaj w uderzeniach na min. a nie w %. Cieżko to odczytać :) U mnie rano jest między 38 a 45, a po ostrym treningu nie spada ponizej 60. Musisz mieć jakiś błędy w pomiarach.

hmm, zacznijmy od tego jakie masz HR max...i czy jesteś pewny że dobrze je obliczasz? lub czy maszynka dobrze oblicza?

Maximum Heart Rate... oczywiście wiesz jak sie oblicza?
Przez 15 sekund licz ile razy uderzy ci tetno nad nadgrastkiem lewej ręki, i x 4. zmierz w czasie leżenia a także tuż po wstaniu. one nie będą sie dużo od siebie różnić, ponieważ wychodzimy z założenia ze jesteś zdrowym osobnikiem;) ogólnie dla zwykłego człowieka trening zaczynamy od liczenia standardowego czyli 220- wiek, i wychodzi do ilu mozesz sobie pozwolić w czasie wysiłku aby nie było to szkodliwe dla organizmu. Wraz z treningiem organizm dostosowuje sie do wysiłku i szybciej reaguje na zapotrzebowanie tkanek. Tętno ma prawo spaść (u sportowców nawet poniżej 50 u/min). Ale dodam też, że mogą wystąpić inne sytuacje, czasem tętno jest niskie przy(po)zatruciach alkocholowych, grzybami, mocznica, przy wzroście ciśnienia śródczaszkowego etc. A może o czymś nie wiesz?
hmm ciężko zgadywać. Zmierz porządnie jeszcze raz. Tętno możesz mierzyć na tętnicy promieniowej(nad nadgarskiem), na tętn. skroniowej tuz przed uchem, szyjnej poniżej kąta żuchwy, udowej w pachwinie itp. Nie wiem cóż jeszcze może być nie tak, a może w zależności od samopoczucia i pogody wpierw "wymęczasz" sie jadąc a potem raptownie tętno spada...bo zalegasz przed kompem, organizm nie ma potrzeb zwiększenia tempa:).

Pozdrawiam :)
Udaj sie do lekarza albo trenera, my tu tylko gdybamy:)

hmm powyżej miałam także na myśli sprawdzenie tętna wpierw za pomocą zegarka i własnych paluszków a potem sprawdzenie na nowej zabawce, kto wie czy nie jest ona uszkodzona...
Pozdrawiam ;)

mysle ze nie ma tu nad czym deliberowac :D
kup se chopie POLARA to raz.
sprawdzaj prze tydzien rano po przebudzeniu spoczynkowe to dwa.
maxymalne zbadasz sobie na treningu a nie z zadnych wyliczanek, oczywiscie jego wartosci moga sie lekko roznic ale zasadniczo oscyluja wokol jednej wartosci. rozgrzewasz sie,wybierasz gorke (podjazd pod lezyce od strony rumii jest najlepszy) i dajesz full gaz. wszystko w temacie.

Krzyżak napisał(a):
> rozgrzewasz sie,wybierasz gorke
> (podjazd pod lezyce od strony rumii jest najlepszy) i dajesz
> full gaz. wszystko w temacie.

... nie próbować samemu ;)
Bo jak chłopak ma jakies powazne schorzenia to _zejdzie_ sprawdzając na ile go stac...