trasa z karwin do sopotu

Temat dostępny też na forum: Karwiny
Witam,
Czy jest jakaś trasa leśna do Sopotu (gdańska) z Karwin (ul. Wielkopolska), taka żeby ominąć ul. Sopocką(duży ruch) . Chodzi o trasę nieekstremalną, bo to jest dojazd do pracy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: trasa z karwin do sopotu

równolegle do Sopockiej jest leśna droga, na której nawet metodą chlapnięcia farbą na drzewa wytyczono ostatnio "trasę rowerową" ze Wzgórza Bernardowo na Brodwino. Piktogramy z czarnym szlakiem zaczynają się przy skrzyżowaniu Wlkp/Sopocka, kawałek trzeba podjechać Sopocką, a potem odbić w lewo górę w polbrukową uliczkę i wjechać w las. Tyle tylko, że do komunikacyjnej jazdy się średnio nadaje - za bardzo zapiaszczona i ma parę innych atrakcji (np szlaban za zjazdem na zjeździe). Ale jakby pomarudzić w urzędzie i nadleśnictwie, to może zechcieliby toto utwardzić.

Między Sopocką a Wielkopolską jest też parę innych dróg przez las, z których da się skorzystać.

Napisz dokładniej, skąd dokąd potrzebujesz przejechać. Najwygodniej może okazać się pojechać przez Gołębiewo - dobre drogi i mało przewyższeń.

pozdr
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki za info.
Ja jeżdżę z Karwin 3 (okolice stacji paliw shell) do Gdańska Głównego (ul. Podwale Staromiejskie). Na razie jadę trasą: Wielkopolska-Sopocka-Malczewskiego-Księżycowa-23marca-Armii Krajowej-Al. Niepodległości-Al.Grunwaldzka-Al.Zwycięstwa-Rajska razem ok.21km.

Jeśli jest jakiś bardziej wygodny odcinek łączący te dwie lokalizacje to chętnie spróbuję.
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja jeżdzę na kokoszki.
więc jadę starodworcową do końca, potem w las. Później drogą leśną wzdłuż obwodnicy (albo asfaltową). Wyjeżdzam na osowej, przebijam się przez spacerową, potem wzdłuż obwodnicy do owczarni. Następnie albo skręcam na wiadukt i asfaltową dojeżdzam do klukowej huty (czy jakoś tak) i wyjeżdzam na matarni.
Mam też drugi wariant, że nie przejeżdżam na drugą stronę obwodnicy (wiaduktem w owczarni) tylko jadę dalej lasem w kierunku doliny radości. Po drodze jest drogowskaz "Złota Karczma".
I jadę wg wskazań drogowskazu (tu są dwa podjazdy pod górke ale jak dla mnie niezbyt męczące).

to jest dojazd do Złotej Karczmy/Matarni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

czerwony szlak

mozesz tez jechac do konca Starodworcowa, w lewo tunelem pod torami wjechac na lake i w prawo za tunelem pod gorke do lasu i wzdluz obwodnicy dojedziesz do lesniczowki golebiewo i na lesny asfalt, ktorym zjedziesz do Reja i w okolice Sopotu - Wyscigi // petla autobusowa

javascript:displayWindowzdjecie('http://www.trojmiasto.pl/zdj_wym.phtml?url_zdjecie=http://img.trojmiasto.pl/zdj/c/9/25/2000x0/252224-Sopocka-petla-szosowa.jpg',2000,723)

dzięki.
spróbuję będę wracał dzis tą trasą na karwiny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

i jak dużo błota wczoraj było ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co do ilości błota to nie było tak źle. Gorzej że zgubiłem drogę gdzieś w lesie. Za wcześnie skręciłem w prawo w odnogę asfaltową, a potem do lasu na gruntowe drogi. Tam kierowałem się "na czuja" i koniec końców po kilku nietrafnych wyborach dróg leśnych wylądowałem na ul.Sopockiej przed tymi ostrymi zakrętami pod górę ( czyli dokładnie przed odcinkiem, który chciałem ominąć).
Jak jutro nie będzie padać to spróbuję pojechać tą trasą, tym razem od strony ul. Starodworcowej, powinno być łatwiej.

wracają asfaltową drogą, w lesie, kieruj się na leśniczówkę Gołębiewo.
jak miniesz leśniczówkę to wtedy pierwsza w lewo. droga szutrowa.

Inne tematy z forum

trening interwałowy (24 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Skradziono rowery Habenda ul. Wielkopolska (20 odpowiedzi)

skradziono 2 rowery MTB, proszę o kontakt w razie znalezienia lub widzenia takowych na...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (20 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...