trening H30

Hej twardziel(e)(ki)

Pochwalcie się w jaki sposób trenujecie do H30.
Ja idę już poraz 5-ty, ciągle bez sukcesu :-(
Poprzednie starty uświadomiły mi chociaż, że to nie dobra pogoda i nawigacja, ale kondycja i żelazna psycha jest kluczem do sukcesu.

Tym razem przygotowuję się solidniej niż poprzednio. W ciągu kilku miesięcy zrobiłem kilkanaście spacerków do mojej pracy (około 6km każdy). W ostatnich tygodniach dodatkowo 4 nocne marsze ponad 20km każdy, a w ten weekend planuję zrobić spacer 50 km. Nie wiem czy takie przygotowania wystarczą, ale czuję się przygotowany jak nigdy dotąd. Tym bardziej, że od Sierakowic schudłem 7kg ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: trening H30

w ten weekned to już za późno na 50, niepotrzebnie sie zarżniesz. trzeba luzować, odpoczywać i zbierać siły.
takie cus to 2, a najlepiej 3 tygodnie przed.

Dzięki za odzew.

Zarżnąłbym się, gdybym wcześniej nic nie chodził. Obecnie jestem dobrze "rozchodzony" i dystans 20-30 km specjalnie mnie nie męczy. Poza tym częste treningi (co 3 dni) w ostatnim czasie sprawiły, że szybko się regeneruję i prawie nie mam zakwasów. Kiedyś robiłem błąd, gdyż robiłem sobie trening 40 km na 2 tygodnie przed Harpaganem i nic więcej. Takie postępowanie niewiele daje. Kondycję trzeba wypracowywać po trochu :-)

siły przez te parę dni to pewnie zregenerujesz ale co będzie jak zdarzy ci się kontuzja?
głupi bąbel na stopie może ci uniemożliwić start.

Witam,
jestem tutaj nowy i na Harpa ide po raz pierwszy. Wybieralem sie juz od kilku edycji, ale dopiero teraz udalo mi sie dograc wyprawe, z czego jestem niezmiernie zadowolony :-)
Swoje przygotowania zaczalem miesiac temu, kiedy to zapadla decyzja startu i trzeba bylo rozruszac zastale gnaty. Odtad po 2-3 razy w tygodniu staram sie truchtac 10km lub 5km z ciezarkami na nogach. Raz w tygodniu marsz 20-30km z 10kg plecakiem, zeby zahartowac tez ramiona. Oprocz tego okazyjnie kilkadziesiat km rowerem. Mam wrazenie, ze kondycyjnie nie powinno byc wiekszych problemow.
Problemem natomiast okazaly sie od niedawna buty. Dotad moje Salomony spisywaly sie bez zarzutu, ale ostatnio dalem do szewca na latanie dziur. W koncu kilkaset km "przechodu" zdarzylo je juz troche podniszczyc. Niestety teraz "łatki" nieco uwieraja :-( Na zakup nowych jest juz zapozno, ale na szczescie juz sie troche rozchodzily i odciskow pojawia sie coraz mniej ;-)
Najwieksza natomiast rzecza, jakiej sie obawiam podczas Harpa jest nocna nawigacja, ktorej jeszcze nie mailem okazji doswiadczyc. W zwiazku z tym mam do bardziej doswiadczonych kolegow i kolezanek takie pytania:
- czy przedzialy lesne sa w jakis sposob oznaczone i czy sa oddzielane droga?
- jak sa umiejscawiane punkty, w "szczerym" polu lub lesie, czy w miejscach bardziej orientacyjnych (skrzyzowania, zabudowania...)?

Pozdrawiam
Peter

Działki leśne są oznaczone słupkami, a czasem również napisami na drzewach. Są one oddzielone przecinkami, na których organizatorzy uwielbiają stawiać punkty kontrolne.

Punkty lubią być ustawiane na skrzyżowaniu przecinki z:
-przecinką
-drogą
-kanałem itp.

Czasami są punkty na przepustach, skrzyżowaniach dróg, wzgórzach.

Piotr Buciak napisał(a):

> Działki leśne są oznaczone słupkami, a czasem również napisami
> na drzewach. Są one oddzielone przecinkami,

Niestety aż tak kolorowo to zwykle nie jest.
Słupki działowe zdążają się nie za często, a numery działów wypisane na nich rzadko zgadzają się z numerami na mapie dostarczonej przez organizatorów :4/

Z tego co Peter piszesz kondycyjnie powinieneś być dobrze przygotowany. Dobrze że robisz wiele treningów. Bo z mojego doświadczenia dla kondycji lepiej jest robić wiele krótszych niż kilka długich treningów.

Punkty umieszczane są zawsze w lesie w miejscach charakterystycznych:
- skrzyżowania dróg
- skrzyżowania przecinek
- most
- wąwóz
- polana itp.
Skala mapy nie pozwala na umieszczanie ich w szczerym lesie bo trudno byłoby je odnaleźć. Najgorsze są punkty na skrzyżowaniu przecinek, bo przecinki są zdradliwe. Mogą być zarośnięte i trudne do przejścia lub wypatrzenia, mogą biec przez bagno lub wodę bez mostu. Jak się da lepiej chodzić ścieżkami niż przecinkami. Numery na słupkach umieszczane na skrzyżowaniach przecinek lub dróg powinny pomóc w orientacji, ale niestety nie zawsze zgadzają się z mapą.

mawik12 napisał(a):

> Poprzednie starty uświadomiły mi chociaż, że to nie dobra
> pogoda i nawigacja, ale kondycja i żelazna psycha jest kluczem
> do sukcesu.

no no, mocne słowa. Wiem, że nawigacja na Harpie nie jest najtrudniejsza, ale jak chcesz to przejść nie stawiając nawigacji na 1 miejscu to nie wiem. Chyba ze ktoś Ciebie popilotuje.

> Poprzednie starty uświadomiły mi chociaż, że to nie dobra
> pogoda i nawigacja, ale kondycja i żelazna psycha jest kluczem
> do sukcesu.

Już precyzuję. Jak pisałem jestem doświadczonym zawodnikiem. Na Harpaganie startowałem 4 razy, a oprócz tego przez kilka lat uczestniczyłem w innych nocnych marszach na orientację typu Darżlub i Manewry SKPT. Mam więc spore doświadczenie w nocnym nawigowaniu. Mimo tego na Harpie oczywiście zdarzało mi się popełniać błędy nawigacyjne, które kostowały mnie sporą stratę czasu. Natomiast w Pucku na H24 zawaliła pogoda. Na ostatnich startach w Sierakowicach i Bytowie pogoda i nawigacja były już w porządku. Na półmetku miałem niezły czas, ale zwyczajnie nie miałem już sił by iść do końca i utrzymać tempo z pierwszej pętli. Harpagan uczy pokory, a mnie dodatkowo nauczył, że bez solidnych przygotowań bardzo trudno jest go skończyć :-) Jak widzicie nie poddaje się i idę kolejny raz.

mawik12 napisał(a):

> pętli. Harpagan uczy pokory, a mnie dodatkowo nauczył, że bez
> solidnych przygotowań bardzo trudno jest go skończyć :-) Jak
> widzicie nie poddaje się i idę kolejny raz.

Nigdy sie do harpa nie przygotowywałem ... i 3/4 znalazłem sie na mecie ... wiec jak widac sprawa jest dosyc indywidualna.
Pozdr/Jankes

Jankes napisał(a):

> i 3/4 znalazłem sie
> na mecie ...

Rozumiem, że masz na myśli zdobycie tytułu Harpagana, bo ja również nigdy nie miałem problemu z dotarciem do mety :-)
Jeśli zrobiłeś to bez treningu i nie uprawiasz regularnie sportów wpływających na kondycję to muszę przyznać, że masz talent. Są i tacy. Na harpie spotkałem raz takiego zawodnika, co szedł po raz pierwszy z długimi marszami nie miał wcześniej nic do czynienia i został harpaganem, a pod koniec nawet chiał biec na metę. Widziałem też zawodników, którzy mimo wcześniejszych treningów po zaliczeniu setki na mecie mdleli :-)

mawik12 napisał(a):

> Rozumiem, że masz na myśli zdobycie tytułu Harpagana,

Dobrze rozumiesz :D

PS

Meta ≠ Baza ...
Meta to meta a Baza to baza :D

Albo ten wątek nie jest interesujący, albo mało z was trenuje swoją kondycję.

Cóż statystyka Harpagana jest okrótna. Tylko około 10% startujących zrobi setkę w 24h. Ja wyciągnąłem już wnioski z moich poprzednich startów i wiem, że sam entuzjazm to za mało na tak duży dystans.

Każdy jednak najlepiej uczy się na własnych błędach :-)

Z drugiej strony tylko 10% harpaganów może wynikać z tego, że wiele osób startując stawia sobie inne cele np. przejść tylko jedną pętlę lub wogóle wystartować.

Życzę wszystkim powodzenia i ładnej pogody bo na nią nie mamy niestety wpływu. A nowicjuszom życzę wytrwałości. Żeby ewentualna porażka zdopingowała ich do następnych startów i poprawiania swoich wyników.