Cmentarz choleryków Obłuże

Witam !
Poszukuję informacji na temat dawnego cmentarza choleryków na Obłużu.
Mieścił się podobno w okolicach Zespołu Szkół nr 4 ( dawnej SP 41) po drugiej stronie ulicy (tam gdzie działki).
Może ktoś coś wie na ten temat ? Może ktoś ma jakieś stare zdjęcia tamtego rejonu ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Cmentarz choleryków Obłuże

Weź ty się lepiej do uczciwej roboty chłopie, a nie głupotami się zajmujesz.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

http://www.mapy.blink.pl/pomorze/walder_karte_gdingen_1915.jpg

To zobacz to.
Mam jeszcze kilka map.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niech to cholera weźmie! Masz jednak rację- zwracam honor przyjacielu.

Nie ma problemu przyjacielu. Mieszkałem naprzeciwko tego miejsca 30 lat i teraz znalazłem te mapy. Intryguje mnie to. Myślałem, że to pomyłka i chodzi o cmentarz na granicy Pogórza i Kosakowa ale on powstał w latach 30tych. Ta mapa jest z 1915. Epidemia miała miejsce gdzieś ok. 1870 roku i to by się mogło zgadzać. Dalej będę szukał informacji. Pozdrawiam

dokladnie to bylo w miejscu na przeciwko przystanku w strone Pogorza ale nie tego kolo szkoly 41 tylko tego blizej delikatesow Anna,mniej wiecej tam gdzie teraz jest plłot od dzialek,jeszcze na poczatku lat 80-tych znajdowano tam szczatki,caly cmentarz dokladnie zniszczyli niemcy w czasie wojny panicznie bojac sie chorob zakaznych jak i miejsc z tym zwiazanych

Witam !
Piszesz o miejscu gdzie teraz jest puste pole (pseudo parking ) naprzeciw bloku 227 czy dalej w stronę Pogórza ?

marchewka i szczypior z nieboszczyka:/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

cmentarz ten mieścił sie w rejonie dzisiejszego Pogórza jedziesz od Kwiatkowskiego w lewo przejeżdzasz most po prawej stronie była kiedyś strzelnica kawałeczek dalej w prawo polna droga ( mozna dojechać do kosakowa ) i po lewej stronie widać było jeszcze do niedawna słupy ogrodzenia tego cmentarza

http://www.ladymoon.eksploracja.org.pl/starec/index2.htm#pogorze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chodziło mi o ten cmentarz. Na temat cmentarza o którym piszesz, wiem sporo. Został już zlikwidowany. Szukam informacji o starszym cmentarzu z ok. 1870 roku. Wtedy panowała epidemia cholery. Na cmentarzu o którym piszesz, doszło już do ekshumacji. Pozdrawiam.

Ponawiam temat. Czy naprawdę nikt nic nie wie na ten temat ? Może zna ktoś kogoś w podeszłym wieku kto mieszkał na Obłużu przed lub w czasie wojny ?

Kiedyś interesował mnie ten temat, w książkach o Gdyni można napotkać stare mapy gdzie to miejsce jest zaznaczone. Kiedyś porównywłam topografię dróg na Obłużu (z dzisiejszych map i tych starych) i wg mnie cmentarz choleryków znajdował się na przeciwko wylotu ul. Turkusowej do Płk. Dąbka. Obecnie jest tam parking strzeżony. Czytałam, że szczątki z tego miejsca były przeniesione w czasie wojny przez niemców na cmentarz w Kosakowie.

A może wie ktoś coś więcej na temat kolejki wąskotorowej która dojeżdżała kiedyś na Obłuże w rejon ul. Kampinowskiej i Knyszyńskiej (?) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nimecy by przeniesli szczatki z jednego cmentarza na drugi ???? i to jeszcze cholerykow, chyba zartujesz

Moim zdaniem, Twoja opinia jest trafna. Ja też umiejscowiłbym tam cmentarz. Dziwi mnie, że UM i historycy, nic na ten temat nie wspominają. Na Karwinach jest pamiątka po ofiarach cholery.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

może trzeba podejsc do parafi na oksywiu przecież jest najstarsza może tam są jakies zapiski

Chyba tak zrobię. Mam nadzieję, że nie natrafię na problemy ze strony duchownych. Pozdr.
Swoją drogą, zastanawiam się, czy Urząd Miasta nie ma nic w archiwach, ale nie wiem gdzie się udać. Będę szukał.

Inne tematy z forum

mieszkania przy jantarowej (11 odpowiedzi)

Drodzy Gdynianie, planujemy z mężem przeprowadzkę do Gdyni i zauważyłam, że przy ul. Jantarowej...