Co jest związkiem, co jest seksem?

Chyba ze dwa lata nie stworzyłem nowego wątku:) Teraz jest opcja dodawania do dzielnicy, niesamowite:D Ale do rzeczy.

Na spotkaniu przez chwilę przewinął się temat związków.
Myślę o tym już od jakiegoś czasu. Zarzucicie mi zbytnie przywiązanie do słów lub przesadną analizę, ale co można uznać za związek, i co można uznać za seks?

Może od tego drugiego. Kobieta mnie pyta z iloma kobietami uprawiałem seks, to:
Czy miłość francuska to seks czy pieszczota? A Petting? Czy to się liczy czy nie?
Jeśli to jest jednostronne? To liczy się jednej ze stron (czynnej, biernej?) czy obu?
Czy seks analny liczy się normalnie, czy jakoś inaczej?
A może powinno się zliczać to co prowadzi do orgazmów? (pewnie niektóre kobiety okazałyby się cnotliwe:P)

Gdy jeszcze czatowałem to spotkałem się z takimi sytuacjami że kobieta była dziewica i uznawała że nie uprawiała seksu, mimo że robiła te wszystkie rzeczy wymienione powyżej.

Jeśli chodzi o związki, co musi zaistnieć aby coś nazwać związkiem?
Kilka przykładów:
- Znajomość trwa dwa tygodnie, istnieje uczucie, dwie osoby przez ten cały czas spędzają ze sobą niemal każdą chwilę, uprawiają seks, to czy jest to związek?
- Dwie osoby spotykają się przez rok, jest uczucie, ale z jakiegoś powodu nie ma seksu (np ślubowali czystość do ślubu), to czy jest to związek?
- Jeśli znają się pół roku, jest seks, ale spotykają się tylko raz w miesiącu, czy to jest związek?
- Jest miłość i pożądanie, ale jest tylko to (np jest to znajomość internetowa i nigdy się nie spotkali). Znają się powiedzmy rok, są sobie wierni i czują jakby byli razem, czy można to uznać za związek?
- Czy sam seks, nawet z fascynacji, miłości od pierwszego wejrzenia czy czegoś takiego, można potem uznać za związek?
- Czy romans jest związkiem?
(inne przykłady możecie podać sami:P)

Czy są jakieś kategorie które określają kiedy coś można uznać za związek a kiedy nie?
Czas znajomości, ilość spędzonego czasu, częstotliwość spotkań, uczucie, seks?

Jest jakaś tabelka, w którą można wpisać te dane i wyjdzie odpowiedni wynik?:P

Obie te kwestie są ciekawe, bo przyjmując różne liczenie mogą wychodzić naprawdę bardzo odmienne liczby. Ja się już na tym nadziałem. I jako osoba pytająca i jako odpowiadająca.
Jak Wy to liczycie?

Pozdrawiam
Anty:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Co jest związkiem, co jest seksem?

Seks bardzo ważny jest!
Każdy trochę inaczej czuje to zagadnienie :)
Ale jeśli byłaś z kimś w bliskiej relacji to wiesz jak ważne to czego pragnie druga osoba i jak duży ma to wpływ na całość relacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daj namiary na swojego bloga, chętnie poczytam.

Anty, ludzie czasem spotykają się tylko dla seksu, tzw "niezobowiązującego". I jak się tak zastanowić to to też jest związek, pewnego rodzaju.
Seks na każdym spotkaniu - tak. Namiętność, fascynacja z czasem przemija, ważne co po nich zostaje :)
Właściwie to prawie każdy rodzaj relacji może być związkiem. Przyjaźń też jest związkiem.

Jak kobieta by mi tak powiedziała to bym odpowiedział "czyli więcej niż 20?":D

A pozwalając sobie na taką małą dygresję, wchodzę dzisiaj na Onet poczytać wiadomości, patrze, a tam moje słowa. Pierwsza myśl to "ktoś sobie pozwolił skopiować mojego bloga" - wchodzę, a to mój blog:D
Dziwne że oni reklamują blogi których nikt nie czyta:P

kaska - pokochac a stworzyc zwiazek, to ciagle dwie rozne rzeczy

stworzyc zwiazek - czyli podjac decyzje - swiadoma bardziej lub mniej o tym, ze idziemy przez zycie razem
przy czym wcale nie znaczy, ze musi byc to zwiazek tylko dwoch osob, tej czy roznych plci
isc przez zycie razem - to po prostu wspolnie przezywac dobre i zle aspekty zycia, wspolnie tez radzic sobie z rosnacymi problemami
to oczywiscie teoria :)
praktyka, szczegolnie u mlodych ludzi czesto jest inna
wiele nam sie wydaje
tak jak wydaje nam sie, ze kochamy, co zycie dosc szybko weryfikuje
czlowiek jest stosunkowo skomplikowany
ma potrzeby fizjologiczne, emocjonalne i materialne
wynika to z budowy fizycznej i duchowej
na postrzeganie swiata ma wplyw tak metabolizm, instynkt i procesy chemiczne jak i alter ego
w roznych okresach zycia inne czynniki beda silniej wplywaly na zycie

chocby w seksie (na boga nie przez x bo sie zzygam w koncu)
nastolatek widzi w partnerce tylko obiekt seksualny, z czasem dostrzega obiekt seksualny i opiekunczy, a pozniej juz tylko opiekunczy :)

pozdrawiam
jurek

Jak się naprawdę pokocha taką niesamowitą miłością to poprzednie związki się resetują i tak naprawdę na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź - ty jestes pierwszy :D

Jak kobieta flirtuje z mężczyznami to nie można mówić o uczuciu. Ale jeśli kobieta przez kilka miesięcy gada z facetem na gg, zwierzają się ze wszystkiego i coś poczują... to czy taki związek na odległość to związek?

A z tym związkiem bez seksu to miałem taką koleżankę, 100% katoliczka, podobnie jej facet. byli ze sobą 4 lata w związku przed małżeństwem. Zero seksu, zero zaawansowanych pieszczot, tylko pocałunki. Czy wtedy można uznać że ich związek zaczął się małżeństwem? Czy istniał przez ten cały czas?

Laura, a jeśli to wygląda jak związek, ale ten seks jest na każdym spotkaniu, bo oboje są na siebie aż tak napaleni że nie potrafią inaczej, to czy to nie jest związek?

Ale jak kobieta pyta cię:
W ilu byłeś związkach?
Z iloma kobietami uprawiałeś seks?

To jak to przeliczyć by było prawidłowo i by być wobec niej uczciwym?

Jeśli uznasz że miłość francuska to nie seks, i powiesz że miałeś ze 4 kobiety których ona i tak nie zna, a potem ona się dowie że uprawiałeś seks oralny z jej najlepszą przyjaciółką (jak się jeszcze nie znaliście), to w zależności jak to rozdziela może uznać że ją oszukałeś!

Podobnie ze związkami, masz jakieś bliższe relację z koleżanką z pracy, Twoja dziewczyna pyta się - "czy wy razem byliście?" - odpowiadasz "nie". A potem się okazuje że zanim byłeś z tą obecną przez dwa lata niemal codziennie uprawiałeś seks z koleżanką (na zasadzie przyjacielskiej wymiany "czułości"). Dziewczyna może czuć się oszukana, bo kiedy spędzasz czas z koleżanką to jednak jest coś więcej, bo coś was łączyło.

A teraz wyobraź sobie że sytuacja jest odwrotna i to Ty pytasz swoją dziewczynę o seks czy związek;)

Zielony, to był żart z podtekstem.
Widać moje wysublimowane poczucie humoru nie działa na wszystkich.
A i moje podteksty są mało zrozumiałe - pewnie dlatego moje posty są potem takie długie.
Dla wyjaśnienia, podtekst brzmiał "Stwórz nowy wątek - więcej tematów ożywi forum, a w nowym wątku ludzie skupią się konkretnie nad tym tematem - nie zniknie on między postami odnoszącymi się do moich pytań"

i w związku z powyższym na ile ważny jest sex w "związku", żeby był dobrym "związkiem" lub poprostu związkiem ;)

A mnie sie wydaje, że moja wypowiedź jest związana z tematem :P

Pytania mi sie nasunęły po przeczytaniu Twoich przecież;)

Zastanówmy się, hmm :

Co to jest związek?

Czy relacje bez sexu, to związek? (takie pytanie również zadałeś)

1. Więc się zastanawiam, jeśli tak, to na ile taka relacja jest związkiem i w związku z tym czy ma szanse przetrwać

2. A jeśli nie jest, to wtedy może to oznaczać, że sex musi zaistnieć w relacjach, żeby nazwać je związkiem :P

itp. pytania związane z tym mi się tu zaraz nasuwają...

Ale, żeby doszło do sexu musi byc spotkanie :D
Nawet jesli spotykaja sie z powodu sexu,to nadal wystepuje zjawisko spotkania :D :D :D

Nie zawsze jest sex na spotkaniu.......zalezy kto jak rozumnie to pojecie XD Miłosc francuska,pieszczoty....itd

Uff pracuje nad tabelka..

Sorry Anty za zaśmiecanie wątku :P

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem Marseille, że - Jest sex i spotkania wiec jest związek. Dwoje może spotykać się tylko z powodu seksu.
I związkiem tego raczej nazwać nie można.
A co jest związkiem? To, że nie zawsze jest seks na spotkaniu ;)
To że chcą dla siebie dobrze, uwzględniają drugą osobę w swoich planach.

Jeśli myślisz nad tabelką, to wydaje mi się, że tradycyjne szkolne podejście tu się nie sprawdzi. Życie nie jest czarne lub białe. Aby za nim nadążyć stosuje się logikę rozmytą. Nie chodzi tu bynajmniej o to, że jest to nieokreślone - tylko, że zamiast prostej odpowiedzi: prawda - fałsz: stosuję nieskończoną ilość stanów pośrednich opisanych procentowo.

1. Nie przywiązując się zbytnio do liczb, bo piszę je przykładowo możnaby założyć, że długość relacji jest krzywą logarytmiczną, zmierzającą w nieskończoności do 100%. I tak np tydzień znajomości ma 5%, miesiąc 10%, kwartał 20%, rok 25%, dekada 50%, wiek 99%.
2. Podobnie częstotliwość spotkań
3. Ich jakość, po
4. Seks w różnych opisanych wariantach
5... co tam sobie jeszcze wymyślisz

Jak się te wszystkie składowe posumuje z odpowiednimi współczynnikami wagowymi (co jest również niełatwym zadaniem) to dostaje się liczbę - no powiedzmy 40%.

Teraz tę liczbę, należy przerzutować na odpowiedź słowno-muzyczną. Powiedzmy: 0-30% nie ma związku, 15-45 coś się klei, 25-80 - luźny związek, 55-90 związek-związek, 60-100 - papużki nierozłączki. Kształt krzywych opisujących wspominane zakresy również może być różny.
Na samym końcu odpowiedź, również otrzymujemy rozmytą - ta nasza liczna (40%) to może być że na 60% coś się klei i 30% luźny związek. Nie wiem , czy samymi literkami da się to przekazać, jakby co, mogę zrobić rysunek piwem, grzańcem, keczupem i bitą śmietaną na jakimś stole :).

Żeby trochę złagodzić ten techniczny wywód, na pytanie jak ja to liczę odpowiem słowami poety, że gdybym już liczył (ale to go nie robię, bo to nie księgowość) to kierowałbym się słowami poety:

Między nami nic nie było!
Żadnych zwierzeń, wyznań żadnych,
Nic nas z sobą nie łączyło
Prócz wiosennych marzeń zdradnych;
Prócz tych woni, barw i blasków
Unoszących się w przestrzeni,
Prócz szumiących śpiewem lasków
I tej świeżej łąk zieleni;
Prócz tych kaskad i potoków
Zraszających każdy parów,
Prócz girlandy tęcz, obłoków, Prócz natury słodkich czarów;
Prócz tych wspólnych, jasnych zdrojów,
Z których serce zachwyt piło,
Prócz pierwiosnków i powojów
Między nami nic nie było!

Hej! Bez takich ;) Sam dajesz nowe życie różnym wątkom, powodujesz że porzucają one swoje stare zamulone koryto by niczym Wisła Śmiała ominąć skostniałe lodowe załogi i wartko zmierzać do celu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomysle nad jakąś tabelka w wolnym czasie i wkleje ją tu :D
Jest sex i spotkania wiec jest zwiazek. Romans jak najbardziej można do tego zaliczyc :P

"Jest miłość i pożądanie, ale jest tylko to (np jest to znajomość internetowa i nigdy się nie spotkali). Znają się powiedzmy rok, są sobie wierni i czują jakby byli razem, czy można to uznać za związek?"
To już chyba nie jest zwiazek? Jesli tak, to ile zwiazków ma kobieta flirtujaca miesiacami z paroma facetami na czacie ? XD

"Dwie osoby spotykają się przez rok, jest uczucie, ale z jakiegoś powodu nie ma seksu (np ślubowali czystość do ślubu), to czy jest to związek?"
To bedzie najwieksza zagadka w moim zestawieniu,ale spróbuje to ogarnac swym małym umysłem :D

Jeślibym sprecyzował to powstała by jakaś teza, a nie pytanie. Nie byłby to odpowiedni początek wątku, a odpowiedź na wątek. Jeśli dajesz odpowiedź w miejsce pytania, to w pewnym sensie ograniczasz obszar dyskusji.

Gdybym wiedział czym jest związek to bym się nie pytał:P

To już nie jest apropos tematu - załóż sobie własny temat:P

Kurcze, a myślałam już, że ide spać, ale napisze choć krótko swoje zdanie, bo nie moge sie oprzeć ;)

Ja uważam, że związek jest wtedy, gdy obie osoby oczekują od siebie przywiązania, gdy występuje przywiązanie psychiczne, gdy sie kochają, lub wtedy kiedy ustalą między sobą czego oczekują od drugiej osoby, ale moim zdaniem, to przede wszystkim wtedy, gdy obie osoby sie kochają, niekoniecznie musza sobie mówić czego oczekują od siebie, czasem można to czuć poprostu, ale niektórzy wolą to ujmować w słowa między sobą.

Mnie tak apropo tematu interesuje na ile istotny jest sex w związku, czy mniej czy więcej ważny niż inne wartości według was. Czy dobry zwiazek może istnieć bez sexu...? lub braku pożądania do drugiej osoby? na ile taki może być silny, czy taki ma prawo przetrwać. Bądź jak ludzie sa nie zadowoleni, lub czego innego oczekują jeśli chodzi o tą sfere, to jak sie ma wartość i siła tego związku, czy ma szanse przetrwać.

Najpierw sam sprecyzuj pojęcie związku, bo można by pomyśleć, że nie wiesz o czym piszesz. To tak odnośnie zbytniego przywiązania do słów i przesadnej analizy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Boks- dla kobiet???? (38 odpowiedzi)

Ostatnio mój znajomy powiedział, żebym się lepiej zapisała na taniec, niż waliła w worek...

szukam Paią po 50 (3 odpowiedzi)

Szukam starszej od siebie. Bez zobowiązań.

PANOWIE po pięćdziesiątce :) (83 odpowiedzi)

Może tutaj bywają NORMALNI panowie po pięćdziesiątce, którzy chcieliby nawiązać znajomość z...