Dąbrowa, ul. Sojowa - proszę o opinie mieszkańców.

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie
Zastanawiam się nad zakupem mieszkania na ul. Sojowej. Jest to jeden z tych różowych budynków z lat 80, należących chyba niegdyś do wojskowej spółdzielni mieszkaniowej. Mieszkanie jest w bardzo dobrym stanie, natomiast klatka schodowa i sam budynek nie wywarły na mnie dobrego wrażenia. Klatka schodowa i elewacja w bardzo złym stanie, po kilkadziesiąt mieszkań na piętrze. Czy ktoś z forumowiczów mieszka pod numerem 18 lub w podobnym bloku na Sojowej i mógłby powiedzieć jak się tam mieszka ? Czy jest bezpiecznie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Dąbrowa, ul. Sojowa - proszę o opinie mieszkańców.

Wynajmuję mieszkanie na Sojowej i z mojej perspektywy mieszka się tutaj dobrze (wielkość mieszkania, bezproblemowi sąsiedzi i spokój - są na wagę złota) - takie czynniki jak elewacja budynku, czy klatka schodowa nie były dla mnie aż tak bardzo istotne podczas podpisywania umowy o wynajem mieszkania.

Natomiast z moich obserwacji i odczuć mogę powiedzieć, że:
- co do remontów i stanu elewacji - w ciągu ostatnich dwóch lat administracja wymieniła tylko rynny i pomalowała poręcze balkonowe, elewację rzeczywiście przydałoby się odświeżyć (być może były też inne remonty, których nie zaobserwowałam, ale na pewno dwa powyższe miały miejsce)

- nie wiem jak w 18, ale w tzw. ościennych klatkach na piętrze w moim bloku są trzy mieszkania oczywiście w skali całego bloku wychodzi ich kilkadziesiąt i ogólnie bloki usytuowane są względem siebie bardzo blisko, więc chcąc nie chcąc możesz podglądać sąsiadów (kwestia preferencji ja przy zakupie mieszkania nie zdecydowałabym się na coś takiego, być może w mieszkaniu, które oglądałaś/łeś w bloku nr 18 nie ma takiego problemu )

- system bezpieczeństwa przy wejściach do klatki jest jak dla mnie beznadziejny, zwracałam już na to uwagę administracji masz klucz do wejścia na klatkę, drzwi zamykane na klucz o 22 i teraz wyobraź sobie sytuację, że coś się dzieje w nocy (pożar, zawał serca, cokolwiek) i musisz uciekać z budynku, no i nie myślisz w sytuacjach stresowych o tym, żeby zabrać klucz od drzwi? No nie! W nagłych (nocnych) przypadkach, żeby otworzyć drzwi i wpuścić do bloku ekipę z pogotowia też musisz zejść na dół i odtworzyć drzwi, które są zamknięte na klucz, bo domofon jest w tym przypadku bezużyteczny. Albo nawet wychodzisz z psem, czy po prostu na spacer i musisz ciągle te klucze zabierać. Poprzednio mieszkałam na Karwinach w blokach Panoramy i tam było to zupełnie inaczej rozwiązane: masz kod do budynku i garażu, wstukujesz, wchodzisz bez bawienia się w klucze, dodatkowo były tam zainstalowane domofony z kamerą, więc widzisz kogo wpuszczasz do klatki. Ogólnie jak dla mnie jest to największa wada mieszkania w tych budynkach

- trochę nawiązując do powyższego w mojej klatce zdarzały się kradzieże sprzętu wiadomo, że w okresie letnim na dolnej klatce przy wejściu i schodach z wygody zostawia się rowery, czy zabawki albo wózki dziecięce, nie wnosisz za każdym razem wszystkiego na górę. No i niestety kilka zniknęło po kradzieżach administracja zamontowała na drzwiach metalową nakładkę na długości drzwi, żeby potencjalny złodziej nie mógł śrubokrętem czy czymś innym podważyć zamka i wejść do klatki (oczywiście możliwe, że któryś z lokatorów wpuścił pana z ulotkami do klatki czy akwizytora - tutaj moim zdaniem sprawdziłby się nowy system z domofonami) i od roku jest spokój. Zwróć uwagę na zabezpieczenia przy drzwiach wejściowych w Twoim bloku i klatce.

- na Sojowej jest bardzo duży problem z parkowaniem samochodu jeśli nie masz wykupionego miejsca parkingowego w budynku to może być z tym kłopot

Oczywiście jest to subiektywny punkt widzenia, każdy mieszkaniec tych bloków może mieć inne zdanie, ale napisałam Ci o rzeczach, które z mojej perspektywy są istotne, gdy decydujesz się na zakup mieszkania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zakup mieszkania na Rdestowej "Leśny zakątek" (3 odpowiedzi)

Dzień dobry Planuje kupić mieszkanie na ul. Rdestowej osiedle leśny zakątek, proszę o jakieś...

Nowa Dąbrowa (10 odpowiedzi)

Ze względu na lokalizację nowo powstającego osiedla przyszli mieszkańcy Nowej Dąbrowy będą mogli...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni