EURES

Witam,
Czy ktoś z obecnych tutaj znalazł tam pracę?

Macie jakieś doświadczenia z tym biurem/pośrednictwem
(nie wiem za bardzo jak nazwać... )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: EURES

Hej, ja jakieś pół roku temu założyłam konto na EURES. Eures to powiedzmy taka platforma, na której ofert pracy mają zamieszczać pośredniaki z Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Każdy szukający pracy może też tam założyć konto, przeglądać i aplikować na oferty, sam pracodawca może też takiego delikwenta wyszukać. Zakładanie konta troszkę trwa, wypełnianie wszystkich rubryczek, układanie CV w języku kraju nas interesującego. Jak już się z tym uporamy otwierają się przed nami bramy do sezamu z ofertami pracy;) oczywiście wszystko piko glanco legalne i pachnące świeżutkimi umowami. To tyle z propagandy przedstawianej jako info o eures. A jak to u mnie wyglądało? Pół roku temu byłam pewna, że umowa na wcześniejszą pracę nie zostanie przedłużona i wpadłam w wir szukania ogłoszeń i aplikowania. Jednak pomysł szukania pracy w Eures szybko upadł. Najpierw liczyłam (o słodka naiwności), że może znajdę pracę związaną z dość specjalistycznym wykształceniem. Pudło. Następnie z racji noża na gardle obrałam kierunek w jakim też mam doświadczenie czyli gastro lub sklep, w jakimś z krajów niemieckojęzycznych. Tu ofert się pojawiały a jakże, nawet oznaczone "flagą" czyli dostępne dla obcokrajowców. Jednak większość pracodawców nie zapewniała noclegu ani pomocy w znalezieniu mieszkania, wymagania solidne (nie mówię o języku, bo oczywiste że kelner, barman musi się umieć porozmawiać), doświadczenie duże, najlepiej porobione kursy, a wypłata bez szału. To wszystko jakoś dałoby się pozałatwiać, jednak po co? Pracę, w każdym razie za barem bez lat doświadczenia i z językiem byle komunikatywnym znajdzie się w 2 tygodnie lub 1mc, w necie jest masa ogłoszeń tego typu, sama tak swego czasu zrobiłam i trafiłam w dobre miejsce. Ktoś powie, że ale ryzykowałaś nielegalne zatrudnienie czy burdel, to Wam powiem, że szanowna komisja europejska która dzierży nadzór nad euresem ma gdzieś prawidłowości w zamieszczanych ofertach, zbyt lubieżne ogłoszenia nie przejdą, fakt ale to sito odcedzające byle jakie oferty ma wielkie oczka, o czym z resztą ostrzegają przy zakładaniu konta, zaznaczając, żeby uważać na oszustów. Ja eures szybko zarzuciłam, może gdybym poszukała głębiej i głębiej dokopałabym się do perełki. Może komuś z forumowiczów udało się znaleźć przez eures pracę. Byłaby to bardzo dobra wiadomość świadcząca o tym, że ta kupa pieniędzy idąca z naszych pieniędzy na utrzymanie polskiej filii tego przybytku nie idzie na marne.
Dla mnie osobiście bardziej efektywne jest odpowiadanie na ogłoszenia z innych portali. Poza tym szczerze mówiąc tych ogłoszeń "z flagą" nie ma takiego zatrzęsienia, co w przypadku gastro jest dziwne, bo zapotrzebowanie na emigrantów do tej branży jest spore.
Ogółem założyć konto można, nie zaszkodzi, a czy pomoże? Może w innej branży, np w budowlance, jednak na cuda bym nie liczyła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...