Pierogi

Dziewczyny podajcie mi przepis jak zrobić pierożki z mięsem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Pierogi

tu się przyznam, że jestem noga i len jeśli chodzi o pierogi ;)

ale kiedyś w jakimś programie tv widziałam takie ładne pieczone :)) i gotowane na parze :]

co to za program był? takie dwie babki gotują - jedna czarna w okularach, druga chyba dietetyczka? polski program :]

Rewolucja na talerzu :)

o to to to to to ;) dzięki :]

http://vod.pl/rewolucja-na-talerzu-pierogi,80151,w.html

miałam mocne chęci wypróbować przepisy na te pierogi ;) ale jeszcze nie zebrałam się w sobie :]

Ją robiłam marokanskie wegetarianskie pierozki pieczone. Z sosem z soczewicy. Znalazłam w sieci... Były pyszne. A pierogi robię na tzw lenia. Zamiast walkower ciasto i wykrawac kółka robię kuleczki z ciasta i je albo walutę albo rozgniatam w rękach na płasko wtedy nadziewam czym chce.
Przepis na ciasto mam taki:mąka,żółtko, sól,łyżka roztopionego masła i bardzo ciepła woda. Należy zachować tak aby ciasto było sprezyste.

a ten sos z soczewicy jak robiłaś?

no właśnie mi się nie chce bawić w wałkowanie ;) a później lepienie :] więc nie robię :] czekam aż uda mi się Mamę zmolestować ;)

Aga, sos z soczewicy robiłam następująco : soczewice zagotowalam w małej wodzie(czerwoną), z solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodalam starty kawałek imbiru ( tak około lyzeczki).
A z tym wałkowaniem to też mam na to lenia:-D ale ten mój sposób jest na prawdę mega szybki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzisiaj cała rodzina była zagoniona do robienia pierogów ;) ja ugotowałam mięsa, warzywa i kaszę :] podsmażyłam cebulkę do farszu i do polania :] zrobiłam farsz(wszystkie zmieliłam, przyprawiłam)
Mama zrobiła ciasto, Mąż je zagniótł i wałkował :] oni lepili pierogi, ja gotowałam :]

dostaliśmy natchnienia na kolejne pierogi :) czy znacie jakieś pierogi na słodko - ale bez owoców i sera?
czy można robić z mrożonymi jagodami?

Agusia mozna, ale po rozmrozeniu/przy gotowaniu jagody puszcza wode i zrobi sie chyba ciapa.. podczas mrozenia na skutek zwiekszenia objetosci zgromadzone a komorkach owocow woda rozrzywa i nizsczy te komorki i tkanki owoca - po rozmrozeniu owon nie jest w stanie utrzymac wody.

chyba ze pierw rozmrozisz i odsaczysz.

Moze z nutella?;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może z makiem, orzechami, rodzynkami i miodem:)

Yv - szukałam info/przepisów na pierogi z mrożonymi jagodami :] można robić - ale muszą być jak najbardziej/najmocniej zamrożone :] i do jagód dobrze dać kaszę mannę lub bułkę tartą ;)

Inka - odpadaj, bo nie lubię maku ;)

ogólnie spotkałam przepisy np. na pierogi z nutellą, nutellą i bananami ;) budyniem, z kaszą manną :] np. tu http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2012/04/pierogi-na-sodko.html

podrzućcie fajne farsze do pierogów :)))

mój Mąż szykuje się na speca od pierogów ;) dzisiaj robił 3 rodzaje ;)

Z pieczarkami i tartym żółtym serem.

ja lubię z:
* pieczarkami + kasza gryczana + świeża pietruszka
* farsz jak na ruskie + koperek
* łosoś + suszone pomidory- ale tylko w wersji pieczonej !!!

A znasz orginalny farsz do poznaniakow tak tak Poznanskie pierogi maja swoj farsz , ja go znam ale jestem ciekawa bo jak czytam to Ty wszystko wiesz .

Aniuta - do mnie to piszesz?
Nie wiem co to za pierogi - bo to nie moje rejony ;) mogłabym sprawdzić w google (bo to kilka sekund zajmuje) i napisać, że wiem :)

dobre sa z miesem i soczewica+ warzywka
inne ruskie tzn ziemniaki+twarog+ zolty ser +szczypiorek
ostatnio jadłam tez z jabłkami i cynamonem ale gotowe kupiłam były pyszne :)

Ja też szukam sprawdzonych przepisów na farsz do pierogów.
Na razie robię "tradycyjne" z mięsem, ruskie, z grzybami leśnymi i cebulą, z grzybami i kapustą.
Mile widziane pomysły wegetariańskie.
Pierogów z owocami, na słodko i z cynamonem nie lubię.

Inne tematy z forum

Maliny - gdzie kupię świeże? (8 odpowiedzi)

Potrzebuję na sobotę świeże maliny... W którym sklepie na 100% kupię? Im bliżej Przymorza tym...