dylemat pracodawcy

Hej, prowadzę własną działalność i trochę nie wyrabiam się z pracą.
W związku z tym chciałbym zatrudnić kogoś do pomocy, no i tu pojawia się problem.
Koszty zatrudnienia na umowę o pracę są tak wysokie, że nie był bym w stanie utrzymać pracownika (przy założeniu że osoba ma dostawać 2500 na rękę za miesiąc pracy, koszty przy umowie o pracę rosną o 40%, to bardzo dużo :/ ) Dla mnie jako osoby która dotąd nie planowała zatrudniania pracowników to nie lada dylemat.

Czytając to forum widzę, że umowy o dzieło/zlecenie cieszą się złą opinią.

Czy zatrudnienie na takich warunkach (umowa o dzieło/zlecenie) jest równoznaczne z tym, że osoba zatrudniona zawsze będzie miała obojętny stosunek do pracy i zawsze będzie narzekać? nawet jeśli będzie ciągłość zatrudnienia i jawność sytuacji w jakiej się znajdujemy?
Jakie jest Wasze podejście?
Czy wiedząc, że dzięki Waszej pracy, działalność ma szansę rozwoju ku lepszemu i miało by to realny wpływ na wasze zatrudnienie/wynagrodzenie bylibyście w stanie się poświęcić takiej pracy?
pzdr.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: dylemat pracodawcy

ja osobiście wole pracować na umowe zleceni mam większą wypłate niż o prace..cóż fakt ciężko o kredyt ale jest to możliwe jeśli dobre są dochody. A ubezpieczenie można samemu opłacać a nie liczyć na zus z reszta teraz do lekarza na nfz to tylko rodzinny ma sens. Zalezy jaka praca jaka kasa... jak na zleceniu dasz 1300zł to watpie zeby ktoś z uśmiechem przychodził do pracy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Możesz poszukać pomocy u osób prowadzących już działalność gospodarczą. Może zdażyć się tak, że gdy ty nie wyrabiasz z robotą, inny może mieć jej za mało. Wystawiacie sobie rachunki i bierzesz je w koszta.

Ja na przykład mam wpisane w dokumantach dwie różne działalności.
I gdy nie zarabiam z jednej, zajmuję się drugą - mam w ten sposób ciągłość finansową.

A tak na marginesie, czym miał by się zajmować twój pracownik?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja pracuje na umowe zlecenie i tylko tak bede pracowal! oby jak najmniej oddac Tuskowi! Opieke medyczna oplacam sobie w prywatnej klinice, na emeryture odkladam na konto oszczednosciowe (mam ciagly dostep do pieniedzy, w razie smierci rodzina przejume calosc zebranych pieniedzmi lacznie z procentami)! Za 2500 na reke moge zaczac prace od jutra pozdrawiam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Leniwy jesteś jak od jutra, ja wezmę od zaraz : ))))

pewnie i tak to prowokacja :P

zalezy jak bedziesz traktowal pracownika itp a w jakiej branzy?

za taką kwotę to jeszcze można pracować na umowę zlecenie i jak poprzednicy wspomnieli samemu opłacać składkę. A Pracownik zgadzając się na takie warunki to nie znaczy że gorszy od etatowego pracownika.
Pozdrawiam
Ps. Sama podejmę się takiej pracy, jestem w trakcie szukania :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

cóż pewnie kolejna prowokacja coś czuje..niedługo zobaczymy artykuł na trojmiasto.pl czy smieciowe umowy zniechęcaja do pracy :P:P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Umowy śmieciowe

Bardziej niż umowy to zniechęcają pracodawcy.
Pracowanie w Firmie X, słuchanie od 'szefa' że jest źle i patrzenie jak przyjeżdża nowym 'mercedesem' - to są główne powody zniechęcenia.
Pracowałem w wielu różnych miejscach i uczciwe podejście pt.: zarobimy to podniesiemy płacę i faktyczne rezultaty tego typu działań są lepsze niż kręcenie przed pracownikami.
Ale, który pracodawca jest na tyle uczciwy, żeby się trzymać takich prostych i etycznych zasad w biznesie ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaczynam od zaraz.
Posiadam prawo jazdy, furę i komórę ,laptopa,drukarkę itp (he he)
Nie potrzebuję umowy. Na swoją wypłatę mogę wystawić rachunek uproszczony. Pracować będę sumiennie, z uśmiechem na ustach.

A papier chociaż masz do tej drukarki? ;p

PS. mam to samo co Kasia - popracuję za 5 złotych mniej! :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jasne,że papier mam, tusze też :-)
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko pracy :-)

Dałbym tobie pracę, ale trochę będziesz musiała dopłacić, chcesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

:]

Nowy sposób na biznes.

ktosik, taką też ci mogę dać :-)

A prowadzisz legalną działalność i opłacasz składki? Bo ja tak i skromnie mówiąc, takiej roboty mam full : ))) A pracownik ma prawie same korzyści: umowę o pracę, stałe wynagrodzenie minus to co muszi dopłacić, aby w ogóle pracować i zbiera doświadczenie potrzebne przy poszukiwaniu pracy - w sumie prawie bajka :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

A to można nielegalnie prowadzić działalność gospodarczą?
Możesz sprawdzić na stronie CEIDG. Ale nie rozumiem do czego dopłacać?

A nie można?
Jak to do czego? Do mojego interesu, w zamian za pracę :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ktosik
to popracuj u mnie:-)
Posprzątasz , pozmywasz, a ja ci na koniec wystawię rachunek za środki czystości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobra, dobra kaśka, to był muj pomysł na biznes, a ty wymyśl teraz coś własnego, bo cię oskarżę o kradzież pomysłu :)))

Spróbuj szczęścia. Potrafię się obronić :-)

@Komputerowy_mol (lub Ktoś kto poszukuje): jeżeli interesowałaby Ciebie współpraca z kimś kto przebywa na urlopie wychowawczym i mogłabym pracować w domu (wyższe wykształcenie, doświadczenie w prowadzeniu biura, logistyce, handlu), to zapraszam na maila, bo jestem ciekawa szczegółów: praca.gh@vp.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziękuję za odpowiedzi.
Już po rekrutacji - chyba udanej, okaże się po jakimś czasie :)

ps2. ogłoszenia zawsze pojawiają się na tym portalu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...