działalnosc gospodarcza a ciaza

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
jak w tytule jak z macierzynskim w tym czasie ,jak długo musi byc firma,czytałam ze majac działalnosc mozna pozniej od panstwa dostawac niezła kase .Co wiecie na ten temat
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: działalnosc gospodarcza a ciaza

To, że jak kombinujesz to Zus ci nie wypłaci :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

nawet w przypadku gdy nie masz zatrudnionych pracowników to przysługuje osobie prowadzącej działaność okres urlopu macierzysńkiego bez obowiązku oplacania składki i możesz w tym czasie prowadzić działalność gospodarczą
ponadto , chyba masz na myśli okoliczność, że kilka miesięcy w trakcie ciąży opłacania podwyższonej do ok.3 tyś zł. składki może spowodować wypłatę z zusu w czasie macierzysńkiego w wys.ok.5000 zł. ?
wiosną mają ulec zmianie przepisy w tym zakresie
jednakże jest to opłacalne, jesli ktoś niedawno rozpoczął działalnosc gospodarczą. Jeżeli osoba tak jak ja prowadzi działalność od kilku lat, to podstawą do obliczenia zasiłku chorobowego czy macierzyńskiego jest średnia podstaw opłacania składek zus za okres poprzedzający 12 m-cy kiedy wystąpiła choroba, więc ta podwyższona składka do 3 tyś nie na wiele się przyda. Owszem troszkę zwiększy podstawę, ale nie spowoduje to wypłat w czasie macierzyńskiego w wys. tych słynnych 5 tyś
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

musisz co najmniej przez 4 mc płacić zus, ale składka jest powyżej 3 tyś później dostejesz 6 tyś z zusu, ale teraz jest masa takich cwaniaczków i strasznie sprawdzają
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

płacic zus ale mam najnizsza składe pierwsza działalnosc nie kombinuje jestem w ciezkiej sytuacji naprawde ma dwujke dzieci i teraz chyba w ciazy nie planowanej :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mozesz zalozyc firme tak, zeby oplacic tylko skladke zdrowotnego w ostatnim miesiacy przed ur. dziecka (max. 2500 pln) i dostaniesz ok. 6000 pln macierzynskiego na reke ;)
"Najwyższa składka ZUS, którą obecnie może płacić przedsiębiorca wynosi ok. 2,5 tys. zł. Tak wysoka składka gwarantuje zasiłek macierzyński na poziomie ok. 7,5 tys. zł brutto miesięcznie (ok. 6 tys. zł netto) przez cały czas trwania urlopu macierzyńskiego. Co ciekawe, istnieje możliwość, aby otrzymać tak wysoki zasiłek opłacając składkę tylko za jeden pełny miesiąc przed urodzeniem dziecka. Stanie się tak jeżeli wcześniej składki na ubezpieczenie chorobowe nie były opłacane lub działalność gospodarcza dopiero została założona."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a no własnie, nie mogłam tego znaleźć, że dla nowozałożonych albo niepodlegającym dobrowolnemu chorobowemu

w czerwcu było rok jak mam działalnosc ale jest zawieszona i bede ja za 3 tygodnie odwieszac

Iwona, ja tego nie napisałam złośliwie, tylko wiem, że Zus lubi się czepiać tych wysokich macierzyńskich.

ok kumam

Co nie znaczy, że gdybym miała trudną sytuację to bym nie próbowała.

a co będą sprawdzać ?

Cytrynka, oni ponoć czepiają się krótkiej działalności, poza tym to sztuczne podnoszenie składek, z góry śmierdzi, ale z drugiej strony to przecież nie ma przepisu zabraniającego zakładać firmę w ciąży i podnosić składki. Suma sumarum dziwne to dla mnie.

Ostatnio słyszałam, że ludzie robią też tak przed planowanym np. operacja długim zwolnieniem lekarskim. Też podnoszą składki.

szkoda ze nie mogę z tego skorzystac

Cytrynka, a opłacasz dobrowolną składkę chorobową? jeśli nie, to wystarczy, że zaczniesz- opłacisz 3 mies i idziesz na zwolnienie, albo jeden mies i idziesz na macierzyński, ale trzeba się spieszyć bo mają to zmienić ;) jeśli opłacasz tą dobrowolną składkę w najniższym wymiarze, to wystarczy się z niej "wypisać" chyba na miesiąc o ile dobrze pamiętam i zacząć opłacać tą najwyższą po tej przerwie, wtedy liczą średnią od początku tej wysokiej jeśli była min chyba właśnie 30 czy 31 dni przerwa... bo jak mniej to liczą te poprzednie też. Ale musiałabyś się dowiedzieć u jakiejś księgowej ile musi być tej przerwy ;)

łącznie wychodzi ponad 3 tys mies, bo ok 2500 tej chorobowej plus reszta te co normalnie się płaci
i wtedy dostaje się ok 6 tys na rękę miesięcznie za zwolnienie w ciąży 100% płatne i macierzyński

sprawdzać nie mają czego, bo masz prawo płacić składki takie jakie chcesz... ewentualnie mogą sprawdzić czy działalność jest legalna, czy nie jest fikcyjnie założona tylko po to, żeby dostać kasę za chorobowe/macierzyński
jeśli faktycznie prowadziłaś/prowadzisz firmę to nie masz o co się martwić :) tylko straszą, że sprawdzają i odmawiają wypłaty, ale tak naprawdę nie mają do czego się przyczepić, dopiero teraz doszli do tego, że trzeba będzie te składki opłacać dużo dłużej niż dotychczas (90dni żeby pójść na chorobowe, czyli 3 miesiące razy te 3 tys ponad albo 30 czy 31 dni, żeby iść na macierzyński, więc jedna składka ponad 3 tys)

Inne tematy z forum

Port Deco (16 odpowiedzi)

Port Deco powstanie w dzielnicy Oksywie, w lokalizacji z której poprzez Estakadę Kwiatkowskiego...