prosze o porade dla córci...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
witam dziewczynki coreczka ma tydz i nie robi czesto kupki raz na 2lub 3 dni czy to zle?martwi mnie to bo siostra mowi ze po kazdym posilku powinna nie placze czasami pokweka przy cycusiu chwileczke wczoraj jak jej nozki go gory wzielam wtedy sie zalatwila.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: prosze o porade dla córci...

Nic nie rób co wymusza.
Jesli jest na piersi to dopiero jak 7 dni nie będzie robiła należy opowiedzieć o tym lekarzowi.
Pokarm matki jest często w 100% "strawialny" :)

martwie sie tym ze nie robi kupki i glosno jej w brzuszku sie przelewa burczy nie wiem juz co myslec

i dlugo spi nie wiem czy dzieci tak spia bo to moje pierwsze potrafi spac 4 godz pojesc z 10min i dalej spac wczoraj juz sama ja obudzilam bo prawie 5godz spala az sie wystraszylam

Zapewne trawi :)
Jesli brzuszek ma miękki i nie męczą ją zaparcia wszystko jest w porządku. Uwierz mi :)

4 h to jeszcze nie tak długo a 10 min aktywnego ssania wystarczy.
Sprawdzisz przy wizycie u pediatry jak przybiera i będziesz miała spokój ducha. Zobaczysz :)

może pomasuj brzusio,z oliwką:)może to troszkę pobudzi jelita.........one dopiero uczą się pracować.Kładz niunię na brzuszek.....

mozna taka niunie mala 7dni klasc na brzuszek? smarowac jej oliwka nie bede bo ma na cos uczulenie cala w krosteczkach nie wiem czy na proszek lovela czy oliwke

no wlasnie miala twardy brzusio wczoraj i pomasowalam nozki do gory i zrobila a dzis znowu nic.jutro zadzwonie po polozna moze zobaczy to uczulenie dzis ja w maczce ziemniaczanej wykapiew takim lekkim krochmalu zobaczymy moze cos przejdzie

Skoro jest na cycusiu, to po pierwsze sprawdź swoją dietę, może coś jej nie służy. Zazwyczaj dzieciaczki kiepsko znoszą nabiał, który mama je. Każdy nowy kosmetyk sprawdzaj wcześniej jeden dzień na wewnętrznej stronie udka.

dziekuje kobietki

Moja potrafiła nie robic kupki przez 10 dni i było wszystko ok :)

co do spania to moja potrafiła przesypiac 6-7 godzin ciurkiem, po 5 godzinach to stawałam na głowie żeby ją obudzic a ten uparciuch i tak spał dalej, ssała 3-5minut i szła dalej spać, co ja się nadenerwowałam po tych wszystkich teoriach wklepanych mi do głowy przez położne które w szpitalu normalnie kazały mi z nią cuda wyprawiać żeby jadła częściej i dłużej... stałam nad nią obserwowałam czy oddycha, czy przypadkiem sie na smierc nie zagłodzi, zamiast korzystac z tego że mi mała pospać daje :P

ja bym jednak pilnowała wagi ...
Bo jak najbardziej dziecko może robić kupkę nawet co 10 dni - ale nie jestem pewna czy to także dotyczy tygodniowego ...
Prawdopodobnie wszystko jest ok, ale jednak warto pilnować szczególnie na początku.

i zamiast oliwki używaj zwykłą parafinę - nie ma żadnych dodatków więc prawdopodobnie uczulenia nie będzie

Umówiliście się już na pierwszą wizytę u pediatry? To doradzi co robić :)

moja pobiła rekord i raz nie zrobiła kupy przez 12 dni, potem średnio raz na tydzień, byłam u lekarza i ogólnie powiedział, że jak nie ma zaparć to wszystko w porządku, dodam, że była wyłącznie na piersi; jeśli chodzi o spania to też nie masz się o co martwić

Możesz przywodzić zgięte nóżki do brzuszka. Mój też nie robił tydzień, aż tu nagle w Wigilię...To był najlepszy prezent hahhahha. Niko karmiony mieszanie

"po kazdym posilku powinna"

bzdura!

czasami dzieci robią kilka kupek dziennie, czasami jedną dziennie, a czasami jedną na 2-3 dni. Moja Madzia tak własnie miała i kolek też nie było (no może ze 3-4 razy ryczała z powodu kolki)

no tak - wszystko się zgadza - ale w pierwszym tygodniu życia ???

Później wiadomo, różnie jest, ale na początku jednak kupki są zdecydowanie częściej.
Mam w rodzinie neonatologa która opowiadała o zagłodzonych dzieciach których rodzicom wydawało się że wszystko jest ok .... Przy takim maluszku lepiej wszystko sprawdzić 100 razy.

Prawdopodobnie i tu wszystko jest ok, ale lepiej to sprawdzić - czyli kontrolować wagę.

zagłodzonych - tzn doprowadzonych do stanu że waga spadała a one prawie cały czas spały ...

Tak, "zaglodzonych",

nasza maja jak jeszcze bylismy w szpitalu, miala 2,5 tyg, oddana mi z wczesniakow, i nagle przestala jesc, trafilo na weekendowe zmiany nikt sie nie przejol, latalam mowilam, ze je po 5 mil i nie budzi sie 7-8 h na jedzenie, wszystkie poozne szeptaly po katach ze przewrazliwiona matka, w pon okazalo sie ze majka spadla 200gr na wadze, z wagi 1.7kg, i od razu alarm, generalnie nie byla przygotowana jeszcze na wysjcie z inkubatora, ale potem i wytlumaczono, ze nie jedla, spadal ejje poziom cukru, nie budzial sie na jedzenie, byla ospala bo miala niski cukier, wszytsko zuzywala na ogrzanie cialka, tak wiec trzeba uwazac, ale to wczesniak.

generalnie nie mozna popasc w paranoje, ale tygodniowe dzieciatko, to caly czas wielka zagadk,a skontaktowlabym sie z pediatra.

hej dziewczyny nilkaa miala racje dzis wrocilismy ze szpitala dobrz ze poszlismy do lekarza choc polozna mowila ze nic zlego sie nie dzieje mialam zle przeczucie corcie wypisali w 2 dobie do domku z 12 bilirubina zoltaczka jak przedwczoraj pojechalismy miala juz wynik 19ipol dlatego spala duzo a moje mleczko za malo go bylo i sie nie najadala do tego spala przeszlo 100gram na wadze siedzialam i plakalam w szpitalu ile ja nameczyli kluli to szok moim zdaniem blad popelnili w redlowie wypisujac ja z zoltaczka kilka pan tak zalatwili ktore z dzieciatkami wrocily no i lezelismy z chorymi dziecmi na patologi szpital komunistyczny i syf jak nie wiem.

no to dobrze że tylko na tym się skończyło ...

u nas było dokładnie to samo, o mały włos własne dziecko bym zagłodziła przez żółtaczkę... młody w ogóle się nie wybudzał, nie było sposobu, żeby go obudzić, na szczęście lekarze nie potraktowali mnie jak nawiedzonej i zrobili ponownie komplet badań, bilirubina wysoka, cukier niski, duża utrata wagi - skończyło się na dokarmianiu sztucznym na siłę, niestety nie udało nam się już przeskoczyć na karmienie piersią - pierwszy tydzień wszystko popsuł :( ale teraz przyajmniej młody je jak szalony ;)
u mojego znajomego taka sytuacja skończyła się ciężkimi powikłaniami,, nastąpiło niedotlenienie mózgu i dziecko jest niepełnosprawne... kto by pomyślał, że przez głupią żółtaczkę...

dlatego też na rady z forum należy uważać - szczególnie gdy chodzi o malutkie dziecko !
Czekanie tydzień na kolejną kupkę mogło się źle skończyć.

mam zal do lekarzy w wejherowie dlaczego wypuscili nas z zoltaczka norma jest 11 mam ochote napisac skarge do dyrekcj szpitala i nie omieszkam tak zrobic nie tylko nas wypisali ale 2 babeczki i tak samo wrocily po tyg moglo sie to zakonczyc tragedja gnoje teraz niunia dokarmiana mlekiem nan i juz nie chce cycusia ssac;(a tak sie cieszylam ze w 5 dobie dostalam pokarm i co z tego szkoda gadac ile dzieci cierpi przez glupote i bledy lekarzy.

Mirka przystawiaj malutką jak najczęściej niech ssa cycusia,rozbuja tym laktację i pij herbatki pędzące,możesz też wypić odrobinę Karmi ale odgazowanego.

i ściągaj mleko - zawsze można karmić swoim tylko że z butelki - dużo trudniej, ale może w końcu załapie ssanie

Trzymam kciuki za maleństwo.
Dzidzię przystawiaj, sciągaj rób wszystko w co wierzysz że pomaga :) (herbatki, bawarki, karmi...)
zyczę powodzenia

Dokładnie tak jak piszą dziewczyny,tylko nie uprawiaj czarów ;D
powodzenia i dużo mleczka dla maluszka :)

dziekuje dziewczynki jestescie kochane duzo zdrowka dla waszych bombelkow:)przystawiam niunie do cycusia i odciagam z 2piersci odciagne z 40 ale sie staramy buziaki.

Inne tematy z forum

Osiedle Archipelag (15 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...

Wykończenie mieszkania - Rumia (28 odpowiedzi)

Czy ktoś z Państwa może polecić solidną firmę zajmującą się wykańczaniem mieszkań? Chodzi o...