testy alergiczne u roczniaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
mam skierowanie do alergologa,synek pewnie bedzie miał robione testy, wiem że u takich dzieci robi sie je z krwi, czy wasze dzieci miały takie testy? gdzie sie je wykonuje, czy tylko prywatnie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: testy alergiczne u roczniaka

Mój synek też miał roczek jak dostałam skierowanie do alergologa.
Testy skórne będziemy mieli w czerwcu (mały skończył 3 latka).
Wcześniej były badania robione z krwi (pobyt w szpitalu na obserwacji i tam wszelkie badania). Całe nasze leczenie jest na NFZ, a leczymy się w przychodni przyszpitalnej na polanki.

czy to alergolog kieruje na polanki? czy na polankach jest wasz rejon?, ja jestem z gdyni,ale juz znajomi mówili ze tam sie wykonuje testy z krwi

ja też jestem z gdyni, a mój synek miał 1,5 roku gdy robiłam mu testy płatkowe i z krwi właśnie na polankach; nie jest ważne skąd jesteś ważne abyś miała skierowanie konkretnie do tego szpitala; lepiej się "położyć" na te testy bo są bardziej wiarygodne, te robione w brusie - tzw. panele nie są dla takich maluchów mimo że lekarze na nie kierują, nasze dzieci są na nie za małe

Ja młodej-starszej też na polankach robiłam.

Roczniakowi tylko z krwi, pow. 3 chyba lat skórne.

Moja ma teraz prawie 6 lat i jak skończyła 5 miała robione wszystkie testy skórne jakie sa możliwe. 4-go maja rozpoczyna odczulanie.

własnie wiem ze ta lekarz- Rydzewska z karwin karze robic w brusie, poprosic ja o skierowanie na polanki? powinna dac?

Odczulanie tak szybko??Mój synek teraz na zime bedzie miał testy (ponieważ miał teraz i źle zniósł).Słyszałam i nawet pediatra i alergolog mi powiedziały ze odczulanie dopiero koło 8-10 roku życia a teraz testy tylko aby sprawdzic na co konkretnie Młody jest uczulony...

Odczulanie tak szybko?No mi powiedziała pediatra i alergolog że odczulanie w wieku 8-10lat.A teraz robie Młodemu testy na zime aby konkretnie wiedzieć na co jest uczulony.Z tego co słyszałam nie które alergie zanikają w wieku 4-6(7) lat dlatego też sie nie odczula...

moja najstarsza corka miala alergie na prawie wszystko co sie da do tego astme ,zaczela chorowac w wieku 4 lat ,pierwszy atak i od razu szpital ,nalezymy do poradni na polanki od razu kazali zbadac mlodsze rodzenstwo,bo maz jest alergikiem i astmatykiem,ze srednia bylo to samo tez w wieku 4 lat atak i tez szpital ,robilam wczesniej testy i wyszlo ze na nic nie byla uczulona ,chociaz miala od urodzenia atopowe zapalenie skory, a powtorka testow po okolo 2 latach no i wyszlo tez uczulenie na prawie wszystko,starsza (11 lat)miala byc odczulana jakies 2 lata temu,dr.Żywicka z polanek kazala odstawic na jakis czas wszystkie lekarstwa i wiecie co moje dziecko nie choruje ,wszystko jej przeszlo,nie podaje jej wogole lekarstw i nie chucham juz na nie wczesniej nie mogly wychodzic latem na slonce bo im nie sluzylo zaraz mialy problemy z oddychaniem,jak pylily drzewa malo wychodzily tylko wieczorami a teraz juz nie patrze na to, ich organizmy daja sobie z tym rade ,srednia jeszcze ma od czasu dusznosci ale to nie jest juz to samo co kiedys ,antybiotykow dostawaly chyba gdzies z 5 w roku, a teraz prawie wcale,najmlodsza ma niecale 3 latka i pewnie moge sie spodziewac ze tez bedzie alergikiem

Skierowanie do alergologa dostaliśmy od pediatry (wybrałam polanki -nie ma rejonizacji) Alergolog na polankach skierowała nas na obserwacje do szpitala (na skierowaniu już konkretnie -oddz. 7 szpitala na Polankach).
Na sali z nami było dziecko z pruszcza gd., także miejsce zamieszkania nie ma znaczenia:)

czy długo czekałas na wizyte? ja sie zapisałam na 31 maja na karwinach

napisz jeszcze jak długa tam trzeba lezec?

Na wizytę u alergologa nie czekam nigdy długo (na pierwszą wizytę czekałam chyba ok 1 miesiąca- już dokładnie nie pamiętam bo to był 2 lata temu).
Jeśli chodzi o miejsce w szpitalu to czekałam prawie rok (ale to chyba wyjątkowo długo bo nawet personel w szpitalu był zdziwiony że zjawiłam się 10 miesięcy po wystawieniu skierowania). Najpierw było: proszę zadzwonić we wrześniu, póżniej w grudniu, udało nam się zarejstrować na luty, a na kilka dni przed planowanym przyjęciem do szpitala zadzwonili i przełożyli na kwiecień bo na oddziale panował rotawirus.
Sam pobyt w szpitalu to 3 dni (2 pełne doby)

Wiki, my też pod opieką dr. Żywickiej :)

acha, to tak wyglada, to juz nie wiem,czy czekac na te wizyte na karwinach ,i potem pewnie mnie skieruje do szpitala, czy od razu zapisac sie na polanki? ,jak radzisz?

Nie wiem czy każdy alergolog wysyła na badania do szpitala?, być może Twój alergolog zleci Ci badania w laboratorium, lub nie będzie widział potrzeby obserwacji w szpitalu. Nie jestem lekarzem, więc nie wiem co będzie lepsze dla Twojego dziecka:)
Jak już jesteś zarejstrowana to idz, zobaczysz co Ci powie, a jeśli nie będziesz zadowolona z opieki to zawsze możesz zmienić lekarza:)

Ja z moimi 1,5 rocznymi bliźniaczkami byłam u alergologa właśnie na karwinach
i nie dostałam żadnego skierowania do szpitala
Pani dr powiedziała,że te testy z krwi są niestety płatne
i robi się je w brusie
tak też zrobiłam, za obie dziewczyny zapłaciłam 300zł
nic na nich nie wyszło
znaczy się,że niby na nic nie sa uczolone
u obu dziewczyn od góry do dołu 0

witam
czy pamieta pani nazwisko lekarza- moze Rydzewska? własnie tez sie obawiam ze odesle mnie na płatne testy, tylko dlaczego tak robia skoro mozna wszystko załatwic w szpitalu na polankach.....

nie...Ja chodze do tej drugiej lekarki
do dr Chrościckiej...

Inne tematy z forum

Nowe Karwiny (18 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje w dzielnicy Karwiny, a więc w okolicy, gdzie od lat istnieje rozwinięta...

Majer Hurt Jaj i Mapart - proszę o opinie. (12 odpowiedzi)

Czy ma ktoś jakieś świeże informacje na temat tych firm? Czy te firmy dalej są w spółce?...