uwaga na oszutkę!!

W związku z tym, że zostałam oszukana i wiem, że nie tylko ja jedna, postanowiłam tutaj napisać w czym rzecz. Byc może kiedyś ta oszutka na Was wpadnie, a Wy będziecie wiedziały z kim macie do czynienia.

Owa oszustka sprzedaje wszystkim identyczną śpiewkę - otóz, że jej paliwa zabrakło, że przyjechała z dzieckiem na rehabilitację, że zapomniała portfela i dokumentów i nie ma jak paliwa kupić, że jest właścicielem wydawnictwa Libra... Celem tej całej śpiewki jest pożyczenie kasy na paliwo i jak sama deklaruje w ciągu godziny kasę odda. Bierze numer telefonu, aby się odezwać... oczywiście nigdy nie oddzwania.

Ja dałam się nabrać. Uwierzyłam jej i pożyczyłam 20 zł. Kasa nieistona, ale przez takich ludzi ja już nie będę umiała zaufać komuś, kto być może naprawdę będzie potrzebował pomocy.

Ta kobieta - mi przedstawiła się jako Małgorzata - jest raczej niskiego wzrostu, dobrze ubrana, zadbana, ciemne, krótkie włosy, wiek ok 45 lat.

Z naszego forum dwie dziewczyny miały 'przyjemność' ją spotkać - Sylwia i Monika.

Mało tego jak opowiedziałam o mojej przygodzie teściowej okazało się, że jej znajoma też spotkała tego babsztyla... mało tego moja bratowa również! Co ciekawe moja bratowa spotkała ją około 2 lata temu - i też miała taką śpiewkę.

Ta baba była już widziana w Wejherowie, w Sopocie i na Chełmie!

Jak sobie pomyślę ile ta baba dziennie oszukuje osób i ile kasy dostaje to mnie krew zalewa. Zakładając, że dziennie naciągnie 5 osób, każda da po 20 zł, to 'pracując' tylko od poniedziałku do piątku 'zarabia' 2000 zł

I jeszcze jedno - bardzo lubi zaczepiać młode mamy z dziećmi... wiadomo takie serducha łatwo ruszyć na hasło dziecko+rehabilitacja+brak paliwa ...

Napisałam artykuł do portalu trojmiasto.pl w tej sparwie do rubryki 'To mnie gryzie' i mnie zignorowano... a szkoda, bo myslę, że w ten sposób wiele osób można by ustrzec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: uwaga na oszutkę!!

wyżej podałam małe zdjęcie i link :] http://kryminalne.trojmiasto.pl/poszukiwani/7/ zobacz czy to ta sama oszustka :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej
wczoraj w Rumi zaczpiła mnie kobieta. Pytała się gdzie jest mechanik lub ktoś kto jej da 5 litrów paliwa, ja na to że za rogiem jest stacja a ona że portfela nie wzieła...że na stacje dojedzie ale niema za co zapłacić... to po co się pyta gdzie jest mechanik?
lub ostatnio w gdyni tydzien po tygodniu zagadał nas facet koło Dworca.
Identyczna śpiewka co tydzien że w Wejherowie siostrzenica mu się urodziła on jest z daleka i niema na bilet a jak się spytałą to co co tydzień siostrzenica się rodzi się zgasił:)
czy to ta sama kobieta?

Zależy o co poszukiwana. Już za oszustwo czy też do ustalenia miejsca pobytu. Wtedy po sprawdzeniu taką osobę się zwalnia.

Nie wierzę aby patrol mając jej dane zwolnił ją. No chyba że zawiodła łączność...

W czasie kiedy już była poszukiwana od dłuższego czasu..........

A kiedy miała być niby legitymowana i puszczona wolno?

Ta osoba była poszukiwana od pół roku........

Nie wiem. Widocznie przy ostatnim jej spisywaniu nie było jeszcze listu gończego i jej nie zatrzymano.

Ponury a jak to jest możliwe że osoba która jest ścigana listem ,jest spisywana i sprawdzana przez policję i puszczana wolno albo zamykana na parę dni w areszcie i znowu wypuszczana bo jakoś nie mogę tego pojąć,chociaż próbuję......?

To chyba ja też spotkałam tę Panią jakieś hm 2-3 miesięce temu ale nie zaglądałam w ten wątek gdybym wiedziała to od razu by było 997.Tylko że znalazła chyba nowy rejon sobie bo większość z was tu pisze o przypadkach z Gdańska lub Sopotu.A ja ją spotkałam w Gdyni na Działkach Leśnych na placu przy Wężle F.Cegielskiej stała niedaleko zaparkowanych aut w pobliżu jest Nordea i jakaś uczelnia szłam na zakupy do Reala.Zaczepiła mnie z tekstem że ona przywiozła syna na uczelnię i zabrakło jej paliwa i czy nie znam w okolicy jakiegoś warsztatu samochodowego co użyczył by jej troche paliwa to wytłumaczyłam że znam dwa w pobliżu ale ona szybciutko że już tam była no to mówie że dalej jest stacja Orlena niech tam uderzy a ona że nie wzieła portfela i czy bym nie poratowała kwotą chyba 20zł odmówiłam że nie mam przy sobie pieniedzy ze sobą jestem na spacerze z dzieckiem.Moją czujność wzbudziło to że była juz w tyc zakładach mechanicznych bo najpierw sie pytała o drogę do warsztatu a potem że nie ona już tam byla dziwne.i wogóle jakos śmierdziało mi to przekrętem i chyba mialam rację co jakiś czas tamtędy przecodzę ale już jej nie spotkałam ale będę czujna

Jeżeli ktoś ją znowu spotka - szybkie info z lokalizacją. Może wyniosła się do galerii z okazji zimy?

No rozumiem, ale chodzi mi o twoją przedmówczynę i wypisywanie bzdur o jakimś proszeniu o kasę?

List gończy. To jest podstawa zatrzymania, nawet tzw. obywatelskiego.

Ponury a poweidz mi jak ma powalic na glebe babke 40-50 lat ktora wyglada na silniejsza ode mnie - bo jak wyjme tel i zaczne dzwonic na 997 to podejrzewam ze mi zwieje

Niestety dalam jej sie nabrac jakies 4 lata temu kiedy naciagala pod opera baltycka

Jesteś niepoważna? WIesz jak wygląda, ona jest poszukiwana listem gończym. Każdy ma ją prawo zatrzymać.

O czym mówisz? Proszenie o kasę nie ma nic do rzeczy.

To jest list gończy!

Gleba i 997. Żaden sędzia was za coś takiego nie pociągnie.

Ponury, przecież ty tutaj radzisz na serio, żeby przewrócić na ziemię w celu zatrzymania jakąś kobietę która prosi o pieniądze, bo może akurat wyłudza.
A gdzie jej czyn, na czym polega jego karalność? Gdzie wymogi tego zatrzymania?
Wiesz co? Jak ty jesteś policjantem, to mi kaktus rośnie na dłoni.

Ponury a jak to jest możliwe że osoba która jest ścigana listem ,jest spisywana i sprawdzana przez policję i puszczana wolno albo zamykana na parę dni w areszcie i znowu wypuszczana bo jakoś nie mogę tego pojąć,chociaż próbuję......?

No to podaj mi gdzie opowiadam bzdury. Proszę o konkrety!

http://www.serwisprawa.pl/artykuly,33,50,zatrzymanie-obywatelskie

Mądrze działając pod nic nie podpadniesz. Pani Ewa jest ścigana listem gończym, tak więc o co chodzi????

Gdzie wykazuję brak odpowiedzialności?

Ponury, ty ludziom bzdur nie opowiadaj o tym "zatrzymaniu obywatelskim". Ty coś palniesz ogólnikami a ktoś zrozumie opacznie i złamie prawo, i to od razu podpadając pod kilka artykułów prawa karnego i cywilnego.
Trochę odpowiedzialności proponuję.

ja bym pewnie tez zadzwoniła po policję, zawsze miałam ochotę na kogoś donieść ;) ;) ;)

na mnie jak na złość nie chce trafić :P

Nie bój, nie bój. Damy radę, by to pierwszy raz...

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (32 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...