uwaga na oszutkę!!

W związku z tym, że zostałam oszukana i wiem, że nie tylko ja jedna, postanowiłam tutaj napisać w czym rzecz. Byc może kiedyś ta oszutka na Was wpadnie, a Wy będziecie wiedziały z kim macie do czynienia.

Owa oszustka sprzedaje wszystkim identyczną śpiewkę - otóz, że jej paliwa zabrakło, że przyjechała z dzieckiem na rehabilitację, że zapomniała portfela i dokumentów i nie ma jak paliwa kupić, że jest właścicielem wydawnictwa Libra... Celem tej całej śpiewki jest pożyczenie kasy na paliwo i jak sama deklaruje w ciągu godziny kasę odda. Bierze numer telefonu, aby się odezwać... oczywiście nigdy nie oddzwania.

Ja dałam się nabrać. Uwierzyłam jej i pożyczyłam 20 zł. Kasa nieistona, ale przez takich ludzi ja już nie będę umiała zaufać komuś, kto być może naprawdę będzie potrzebował pomocy.

Ta kobieta - mi przedstawiła się jako Małgorzata - jest raczej niskiego wzrostu, dobrze ubrana, zadbana, ciemne, krótkie włosy, wiek ok 45 lat.

Z naszego forum dwie dziewczyny miały 'przyjemność' ją spotkać - Sylwia i Monika.

Mało tego jak opowiedziałam o mojej przygodzie teściowej okazało się, że jej znajoma też spotkała tego babsztyla... mało tego moja bratowa również! Co ciekawe moja bratowa spotkała ją około 2 lata temu - i też miała taką śpiewkę.

Ta baba była już widziana w Wejherowie, w Sopocie i na Chełmie!

Jak sobie pomyślę ile ta baba dziennie oszukuje osób i ile kasy dostaje to mnie krew zalewa. Zakładając, że dziennie naciągnie 5 osób, każda da po 20 zł, to 'pracując' tylko od poniedziałku do piątku 'zarabia' 2000 zł

I jeszcze jedno - bardzo lubi zaczepiać młode mamy z dziećmi... wiadomo takie serducha łatwo ruszyć na hasło dziecko+rehabilitacja+brak paliwa ...

Napisałam artykuł do portalu trojmiasto.pl w tej sparwie do rubryki 'To mnie gryzie' i mnie zignorowano... a szkoda, bo myslę, że w ten sposób wiele osób można by ustrzec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: uwaga na oszutkę!!

A ja spotkalam ta pania dwa lata temu w okolicach Akademii Medycznej. Chciala 20 zl na paliwo, obiecywala, ze odda, nawet zapisala moj numer na paczce papierosow. No i oczywiscie sie nie odezwala...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co dawałyście kasę??Nie ma teraz celu ta rozmowa!

Nigdy nikomu nic nie daję, zadnym żebrającym, kobietom z dziećmi, zero!
Nie chodzio brak litości, czy chciwośc- unikam takich sytuacji, o których piszecie!
Kobieta jest po prostu bezczelna ale i cwana;)-cwańsza od Was na to wychodzi:)

Tak czytam i oczom nie wierzę! Tyle osób oszukanych, na przełomie tylu lat i nikt nigdy nic o tym chociażby tutaj nie napisał... szkoda...
Ja na policje na pewno pójdę, dopiero w niedzielę, bo mąz wtedy ma wolne i może z dzieckim zostać.

Fakt - okazałam się osobą bardzo naiwną... Zawsze jak ktoś zaczepiał mnie na ulicy i prosił o kasę to odmawiałam, przetywałam w połowie słowa, albo poprostu dawałam jedzenie i na tym koniec. To był pierwszy raz, jak dałam kasę, tak bezmyślnie. Ta kobieta jest 'rasową' oszustką i u mnie niestety podejrzeń nie wzbudzała.
Nawet kilka godzin później byłam pewna, że zadzwoni itp... Dopiero jak w internecie sparwdziłam, że podane przez nią wydawnictow nie istnieje zdałam sobie sparwę z tego, że dałam się 'zrobić w balona'.

Widocznie taka nauczka była mi potrzebna.

Ja też spotkałam tą kobietę (w Gdyni) - dokładnie taka sama śpiewka -że syna zostawiła w przychodni na zabiegu a w międzyczasie musi jakoś załatwić paliwo na powrót do Gda, bo nie ma się jak ruszyć - ani paliwa ani portfela....tiaaaa....a ja zadałam jej pytanie - skoro zostawiła Pani synka w przychodni i przyjeżdża Pani tu na zabiegi, znają tam Panią, to chyba lepiej pożyczyć chociażby od pielęgniarki a nie latać po ulicy i zaczepiać obcych ludzi....? Podziękowała i poszła.
Ale ludzie mają tupet.....

Ja byłam świadkiem sytuacji gdzie pewna kobieta poczęstowała bułką chłopca który żebrał razem z matką. Chłopiec rzucił bułką o ziemie i krzyczał że on chce pieniądze....

Miejsce akcji ulica np. hali targowej w Gdyni. Czas kiedyś tam...od tego czasu straciłam zaufanie do takich ludzi.

Natomiast w zeszłym roku w moim bloku chodziły dzieci i żebrały o jedzenie. Zawsze dostały pełną siatkę, one zawsze grzecznie dziękowały.

Ja w takiej sytuacji nie pożyczyłabym pieniędzy. Ale wiadomo, łatwo jest się nabrać na takie łzawe historie.

a ja mam jedna zasade-nigdy nikomu nie daje pieniedzy!
kiedys bezdomny chcial ode mnie kase....niby na jedzenie.powiedzialam,ze nie dam,ale jedzenie moge mu kupic...I faktycznie byl glodny,ale pewnosci nie mialabym dajac kase...Poszlismy do piekarni i kupilam mu jedzenie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to ona nadal grasuje ????????? szok ..............ja miałam watpliwą przyjemność z tą Panią jakieś 4-5 lat temu na ul. kołobrzeskiej w Gdańsku , weszła do firmy w której pracowałam i dokładnie tą samą śpiewkę odstawiła .......... "pożyczyłam jej wtedy 12 zł bo tyle miałam drobnych tylko i całe szczęście bo mimo iz obiecała, że oddda i się zrewanżuje to nigdy więcej jej nie zobaczyłam.
Jednak jak jej dawałam ta kasę to juz w tym momencie czułam , że to chyba jakaś ściema ale głupio mi było wycofac się z zaoferowanej pomocy ...........no mam nauczkę .

Dobrze, że piszecie - ku przestrodze

to trzeba od takiej pani zarządać dowodu jako depozyt, bo to że bierze nr tel od was i nie daje choćby swojego inie podaje istotnych swoich danych o jest też podejrzane. Niestety ale ja nikomu nic nie daję czy pożyczam właśnie dlatego,że brak mi zaufania a już różne śpiewki już słyszałam. Kiedyś natomiast miałam przygodę na studiach,że pojechałam w złe miejsce na egzamin, bo mnie koleżanka zmyliła. Zostawiłam jakiemuś facetowi mój dowód i potem sam przyszedł do mnie po pieniądze za taryfę. Byłam troszkę zdesperowana :)

ja na tą "panią" nigdy nie trafiłam, ale miałam podobną sytuację pod Top Meble we Wrzeszczu, to było małżeństwo i też zbierali na paliwo, dostali 8 zł.... ehhhh jak ma się miękkie serce to trzeba mieć twardą dupkę - jak to stare polskie przysłowie mówi:)
A pomysł z policją... koniecznie!!

Dziewczyny zgłoście to na policję, bo z tego co widzę to masowo oszukała. Zobaczcie ile tutaj osób na samym forum jest oszukanych.
Niestety miękkie serca są wykorzystywane :(

ja tez z nia mialam przyjemnosc, "spotkalismy sie" w sopocie w okolicach kortów tenisowych. Mi o rehabilitacji nic nie mowila tylko ze zabrakło jej paliwa, nawet fajką mnie chciala poczęstować, tez obiecała ksiazke.
20zl

Tyle osób oszukała, i jeszcze nikt nie złożył doniesienia na policję? - dziwne...

spotkałam ją/zaczepiła mnie jakiś miesiąc temu w Oliwie, niedaleko szpitala na Polankach- ta sama śpiewka :-) :-(((( Nie wiedziałam, że ona tak "zawodowo" oszukuje.

no fajnie ze piszecie- ale CZY KTOS Z WAS ZLOZYL DONIESIENIE NA POLICJE?
bo tak sobie mysle- spotkam ja, zagadam ( potrzymam delikatnie) i wezwe Policaj aby ja zabral i ukaral za oszustwa, ale czy Policaj wie o tej Pani?

tez miałam "przyjemność" poznac ta pania, ale nie dałam się nabrać. Zaczepiła mnie na ulicy, mówiła ze dziecko chore siedzi w samochodzie to bylo jakieś rok temu.

ooo ta kobieta nabrała kolezanke w manhatanie ,pare miesiecy temu

żadne chore!
najlepiej tak do tego podejść, chora jest znieczulica!!
nie dziwię się dziewczynom, że pomogły, to prawidlowy ludzki odruch. Szkoda, że nieuczciwi ludzi w ten sposób wykorzystują ludzką dobroć. Przez taką oszustkę nastęna prawdziwie potrzebująca osoba może zostać bez pomocy.

to chore dawać obcemu babsku 20 zł -paranoja normalnie :0przykre że dajecie się tak prosto oszuakć -matkkkoooo niech ona mnie zapyta czy dam ejj na paliwo heheh
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze że o tym piszecie, uważam że koniecznie należy to zgłosić na policję, jeśli ktoś ją przyłapie, a na policji będą wasze zgłoszenia to sprawa zostanie inaczej potraktowana.

Inne tematy z forum

Bielizna po ciąży (11 odpowiedzi)

Czy wiecie może, gdzie dostanę bieliznę- gorset, wysokie majtki do ukrycia brzyszka po ciąży?

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...