uwaga na oszutkę!!

W związku z tym, że zostałam oszukana i wiem, że nie tylko ja jedna, postanowiłam tutaj napisać w czym rzecz. Byc może kiedyś ta oszutka na Was wpadnie, a Wy będziecie wiedziały z kim macie do czynienia.

Owa oszustka sprzedaje wszystkim identyczną śpiewkę - otóz, że jej paliwa zabrakło, że przyjechała z dzieckiem na rehabilitację, że zapomniała portfela i dokumentów i nie ma jak paliwa kupić, że jest właścicielem wydawnictwa Libra... Celem tej całej śpiewki jest pożyczenie kasy na paliwo i jak sama deklaruje w ciągu godziny kasę odda. Bierze numer telefonu, aby się odezwać... oczywiście nigdy nie oddzwania.

Ja dałam się nabrać. Uwierzyłam jej i pożyczyłam 20 zł. Kasa nieistona, ale przez takich ludzi ja już nie będę umiała zaufać komuś, kto być może naprawdę będzie potrzebował pomocy.

Ta kobieta - mi przedstawiła się jako Małgorzata - jest raczej niskiego wzrostu, dobrze ubrana, zadbana, ciemne, krótkie włosy, wiek ok 45 lat.

Z naszego forum dwie dziewczyny miały 'przyjemność' ją spotkać - Sylwia i Monika.

Mało tego jak opowiedziałam o mojej przygodzie teściowej okazało się, że jej znajoma też spotkała tego babsztyla... mało tego moja bratowa również! Co ciekawe moja bratowa spotkała ją około 2 lata temu - i też miała taką śpiewkę.

Ta baba była już widziana w Wejherowie, w Sopocie i na Chełmie!

Jak sobie pomyślę ile ta baba dziennie oszukuje osób i ile kasy dostaje to mnie krew zalewa. Zakładając, że dziennie naciągnie 5 osób, każda da po 20 zł, to 'pracując' tylko od poniedziałku do piątku 'zarabia' 2000 zł

I jeszcze jedno - bardzo lubi zaczepiać młode mamy z dziećmi... wiadomo takie serducha łatwo ruszyć na hasło dziecko+rehabilitacja+brak paliwa ...

Napisałam artykuł do portalu trojmiasto.pl w tej sparwie do rubryki 'To mnie gryzie' i mnie zignorowano... a szkoda, bo myslę, że w ten sposób wiele osób można by ustrzec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: uwaga na oszutkę!!

potwornie czy potfornie? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też byłam ofiarą tej pani - dwa lata temu na Słowackiego koło Delikatesów 34. Spieszyłam się do domu bo moje maleństwo spało, a tu nagle zaczepiła mnie i prosiła o pieniądze na paliwo. Nie miałam czasu z nią iść na tę stację i... dałam jej 20 zł. Ależ dziękowała, zapisała adres, telefon... i wszystko o kant dupy. Tego dnia czułam się potfornie oszukana. Jeżeli ktoś tę panią spotka, to najlepiej jakby zadzwonił na policję.
Naprawdę kobietka musi zarabiać kupę kasy, a ja... 500 zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może w końcu któraś z was przestanie gadać i po prostu zgłosi sprawę na policję?

Kwota nie ma znaczenia.

To klasyczne oszustwo - art. 286 kodeksu karnego.

dlatego piszę, nie dałabym pieniędzy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz, ale ona na swoje "ofiary" wybiera osoby które nie są w stanie tego zrobić. Ja nie byłabym w stanie iść z nią na stację benzynową, bo akurat byłam z młodym i szliśmy na plac zabaw.

ja w życiu nie dam pieniędzy osobom które mnie zaczepiają, chcesz paliwa..., to podjedziemy pod twój samochód -zatankujemy, jestes głodny-kupię ci bułkę....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie zaczepiła na ulicy, niedaleko stacji benzynowej na Chełmie. Dziecko podobno zostało w aucie, bo było zimno. Mój mały spał, to nie poszłam z nią zatankować.Niestety...

Mnie dorwała na stacji benzynowej na Kowalach.Wczoraj, od razu wydała mi sie podejrzana bo powiedziała,że zatankowała i zapomniała,że nie ma kasy i żebym jej pozyczyła.A jej powiedziałam czy wyglądam na głupią?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ta kobieta zaczepiła mnie na ulicy. Natomist Sylwię na placu zabaw, a Monikę przy rehabilitacji.

Czy ta kobieta zaczepia ludzi na ulicy? Czy na stacji benzynowej? Widać z nią dziecko, czy chodzi sama? Może warto napisać do innych portali lub lokalnych gazet. Poza tym, jeśli ten proceder często się powtarza, może trzeba zgłosić sprawę Policji. Niestety, ludzie mają dobre serca i dają się nabrać.

Jeśli chodzi o naciągaczy, też dałam się raz naciągnąć i od tej pory bardzo uważam. Jeśli ktoś prosi o pomoc, mówi że jest głodny - to mogę mu zrobić zakupy, ale nie dam pieniędzy. I takiej pani na stacji benzynowej mogłabym nalać te 5 litrów paliwa i zapłacić, ale gotówki do ręki nie dam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też miałam "przyjemność" poznać tę panią. Na Chełmie właśnie. To było zimą. Synek spał w wózku i chciałam szybko załatwić sprawę. Tak mi się wydało dziwne, że zostawiła niepełnosprawne dziecko w samochodzie i zbiera na paliwo, ale.... Jakos tak głupio było odmówić. I dałam 20 zł... Pani oczywiście zapisała mój adres i jeszcze zapytała, jaką chciałabym dostać książkę, to mi z wydawnictwa przyniesie!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Zwrot podatku 2025 (29 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?