uwaga na oszutkę!!

W związku z tym, że zostałam oszukana i wiem, że nie tylko ja jedna, postanowiłam tutaj napisać w czym rzecz. Byc może kiedyś ta oszutka na Was wpadnie, a Wy będziecie wiedziały z kim macie do czynienia.

Owa oszustka sprzedaje wszystkim identyczną śpiewkę - otóz, że jej paliwa zabrakło, że przyjechała z dzieckiem na rehabilitację, że zapomniała portfela i dokumentów i nie ma jak paliwa kupić, że jest właścicielem wydawnictwa Libra... Celem tej całej śpiewki jest pożyczenie kasy na paliwo i jak sama deklaruje w ciągu godziny kasę odda. Bierze numer telefonu, aby się odezwać... oczywiście nigdy nie oddzwania.

Ja dałam się nabrać. Uwierzyłam jej i pożyczyłam 20 zł. Kasa nieistona, ale przez takich ludzi ja już nie będę umiała zaufać komuś, kto być może naprawdę będzie potrzebował pomocy.

Ta kobieta - mi przedstawiła się jako Małgorzata - jest raczej niskiego wzrostu, dobrze ubrana, zadbana, ciemne, krótkie włosy, wiek ok 45 lat.

Z naszego forum dwie dziewczyny miały 'przyjemność' ją spotkać - Sylwia i Monika.

Mało tego jak opowiedziałam o mojej przygodzie teściowej okazało się, że jej znajoma też spotkała tego babsztyla... mało tego moja bratowa również! Co ciekawe moja bratowa spotkała ją około 2 lata temu - i też miała taką śpiewkę.

Ta baba była już widziana w Wejherowie, w Sopocie i na Chełmie!

Jak sobie pomyślę ile ta baba dziennie oszukuje osób i ile kasy dostaje to mnie krew zalewa. Zakładając, że dziennie naciągnie 5 osób, każda da po 20 zł, to 'pracując' tylko od poniedziałku do piątku 'zarabia' 2000 zł

I jeszcze jedno - bardzo lubi zaczepiać młode mamy z dziećmi... wiadomo takie serducha łatwo ruszyć na hasło dziecko+rehabilitacja+brak paliwa ...

Napisałam artykuł do portalu trojmiasto.pl w tej sparwie do rubryki 'To mnie gryzie' i mnie zignorowano... a szkoda, bo myslę, że w ten sposób wiele osób można by ustrzec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Soptkałam ją....

"Co ciekawe:u mnie w pracy jest monitoring.zasugerowałam panom policjantom,że to jest nagrane.Stwierdzili,że tym musieliby się zająć kryminalni..."

Dalaś się spławić czy zażądałaś wpisania tego do protokołu przesłuchania? Nie dawaj się tak spławiać. Co do tego mają kryminalni? Bzdura.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no to teraz jak już wiadomo, że wysłano za nią list gończy - to może następnym razem policja szybciej przyjedzie?

tzn. jeśli któraś z nas spotka tego babsztyla i zadzwoni, że właśnie widziała poszukiwaną listem gończym oszustkę :)

U mnie była w pracy.Pracuję w zakładzie usługowym.Na początku myślałam,że śnię.Bo czytałam o niej kilka lat wcześniej.Nie dałam jej pieniędzy.Poleciłam jej poszukać pana-kierowcy,może jej pomoże.
Wyszłam za nią.No,ale nie mogłam jej śledzić,bo byłam w pracy.Za to zadzwoniłam na pilocję.Przyjechali po...4 godzinach.Spisali zeznania.Pokazałam im posty w internecie i pojechali.
Podaję linka:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,57,85426265,85426265,UwAgA_na_OsZuStKe_.html

Tu jest link do listu gończego:
http://www.pomorska.policja.gov.pl/posz_csposzb.php?nr=120

Co ciekawe:u mnie w pracy jest monitoring.zasugerowałam panom policjantom,że to jest nagrane.Stwierdzili,że tym musieliby się zająć kryminalni...

Soptkałam ją....

...a raczej mnie zaczepiła jakieś dwa miesiące temu w Gdyni była sobota około 9:00. Dokładnie powiedziała mi to samo co napisałaś, że przywiozła dziecko na rehabilitacje, że jest właścicielką wydawnictw i zabrakło jej pieniędzy. Z wyglądu tez podobna tylko, że mi się coś kojarzy iż miała włosy ciemny blond ale je zawsze można ufarbować.

Na szczęście nic jej nie dałam a jeśli jeszcze raz mi się nawinie to wezwę policję.

Re: uwaga na oszutkę!!

Mnie naciągnęła jakieś 2,5 roku temu na skrzyżowaniu koło budowanej wtedy Galerii Bałtyckiej. Byłam sama, tak mnie zbajerowała, że dałam jej 20 zł na paliwo i nr telefonu. W dodatku jeszcze cieszyłam się, że mogłam pomóc osobie w potrzebie... Ale nie mam pamięci do twarzy, więc nie potrafiłabym nawet wtedy jej opisać, żeby zgłosić policji.

Znajomą też jakiś czas temu tak samo naciągnęła! Trzeba to nagłaśniać, opowiadać, stąd chociażby dowiedziałam się o tym forum i tym temacie.

Ta pani była tak mniej wiecej 3 lata temu w Alfa centrum na Przymorzu,chodziła po sklepach i prosiła o benzyne lub kase na benzyne.

może jej się faktycznie coś przytrafiło, nie popadajmy w przesadę, przecież do przyjazdu policji by zwiała

ja z kolei wczoraj trafiłam na inną babkę- w Gdyni, pod urzędem miasta-
taka na oko z 50 lat, ładnie ubrana, elegancko, ale po dłoniach widać było, że pije... Twierdziła, że ukradli jej portfel i dokumenty w autobusie, że musi dojechać do przyjaciół w Kartuzach, ale nie ma na bilet, że ma gdzieś auto zaparkowane tutaj, ale kluczyki tez ukradli... Tak się motała, pokazywała na swoje eleganckie buty- że nie jest oszustką, ale czuć było od niej alkoholem...
Chciałam dzwonić na policję, ale nie byłam na 100% pewna czy to oszustka, czy też nie... Byłam z dzieckiem, które płakało i chciało już spać, a czekanie na policję, zeznawanie... Wiem, że powinnam była zadzwonić, ale...

Czy ktos z Was też ją spotkał?

Dziewczyny tak czytam ten atek i uśwaidomiłam sobie że miałam z nią do czynienia ale to było aż ponad rok temu. Jeszcze nie byłam w ciąży i pracowałm w terenie w okolicach tego mostu co na Stogi się jedzie. I faktycznie była z wózkiemi zagadałamnie tą samą gadką.
Najśmieszniejsze to, to że była to taka ulica z firmami niestety teraz nie pamiętam jej nazwy. Kurcze a teraz czytam. Heh nie dałam jej kasy bo nie miałam...ciekwae kiedy się w Pruszczu pojawi?

Szkoda tylko, że nic z tą wiadomością nie zrobiłaś. rzeba było na Policję od razu zadzwonić, zrobić zdjcie telefonem, albo chociaż jej nagadać i postraszyć, że sprawa jest już na Policję zgłoszona.

Czy powiedziałyście tej pani, że wiecie z kim macie do czynienia i zgłosicie to na policję...? My się nie nabierzemy, ale wiele osób na pewno tak. Nie szkoda Wam tych ludzi?

Ok. 3 dni temu spotkalam ja na Polankach niedaleko szpitala. Ten sam tekst, ze paliwa zabraklo, czy moze wiem gdzie jest jakis warsztat co by pozyczyl jej paliwa albo czy sama mam 20 zl zeby jej pozyczyc, bo dokumenty w domu zostawila i portwel i przyjechala tu na rehabilitacje. Bylo tez o wydawnictwie Libra i o ty, ze moze mi sie odwdzieczyc, ze ma wplywy, i ze po wszystkim moze mnie podwiezdz. Poniewaz natknelam sie na ten temat jakis czas temu, nie dalam sie oszukac. Dziekuje

Dobrze, że napisałaś... czasami muszę się łapać na błędach z 'f' ;-)) Gdyż mój mąż pisze się Gusta'f' - taka ogólnie przyjęta ksywa... a ja wszystko przerabiam na 'f' bez zastanowienia. Śmiechowo...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spotkałam tą panią, a raczej ona mnie, tydzień temu, w Wejherowie. Też byłam z wózkiem.

Ale jaja.

Gadka ta sama, niepełnosprawne dziecko i kasa na benzynę..

Podbijam - może ktoś w końcu przestanie gadać i to zgłosi policji.

j.w. ku przestrodze

podbijam- ku przestrodze.

babe to masz w nosie Lasko jak bys nie zauwazyla to nie wszystkie zostalysmy oszukane to raz a dwa ze osoby ktore juz wiedza cos na temat tej pani moga uswiadomic inne osoby rowniez starsze nie tylko mamusie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

o 20zl taka afera. glupie bylyscie a teraz artykuly piszecie. madrych nie da sie tej pani oszukac. co za baby
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

jak dla mnie to ta kobieta wcale nie byla elegancko ubrana Skromnie kolo 40 przy kosci ciekawe czy was tez taka sama nawiedziala czy moze jakas szajka dziala :)

Inne tematy z forum

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...