Re: vapor
Jak się Vapor sprawuje to nie wiem, ale o Continentalu Escape moge coś niecoś powiedzieć, bo sam używam takiej opony. Jej szerokość to 2.1"(podobno są też wersje 2.0", ale nie spotkałem takiej). Używam jej jako opony napędowej (tylnej), na przód jest troche za gruba i przy szybkim skręcaniu potrafi wpaść w niekontrolowany poślizg. Jako największy jej plus musze powiedzieć że jest świetna na podjazdy, gdyż niezależnie od warunków pogodowych zapewnia bardzo dobrą przyczepność, co mnie dość zdziwiło gdy w lutym, kiedy to jeszcze leżał śnieg podjeżdżałem pod górki pod które nie mogłem podejść z buta, bo były tak śliskie. Dziwi mnie to zwłaszcza że kolega, który ma cieńszą oponke też Contunental CrossCountry (chyba 1.9" jak dobrze pamiętam) nie mógł podjechać pod górki pod które jak na Escapeie podjeżdżałem. Oponke sprawdzałem też w warunkach turystycznych, na długich dystansach, i zapewniała bardzo duży komfort (pewnie ze względu na jej dużą szerokość). To by było tyle zalet, teraz troche o wadach. Tak jak już mówiłem oponka nie jest super pewna w zakrętach, także trzeba się do niej przyzwyczaić i wyczuć ile można się w zakręcie pochylić aby nie stracić przyczepności. Przypuszczam iż jest to spowodowane dość sporymi odległościami między klockami na obrzeżach opony. Jednak moment poślizgu jest dość charakterystycznie wyczuwalny. Inną przeszkadzającą dość wadą może być jej waga 620g (z tego co mi wiadomo to Vapor jest jeszcze cięższy, chyba że interesuje cię wersja Pro albo ProTection to wtedy waga powinna być mniejsza, bo będą to chyba wersje aramidowe). Inną dość dziwną cechą Escapea która wyszła podczaws użytkowania jest dziwny dzwięk szumienia kiedy na asfalcie lub betonie z niskiej prędkości chce się szybko przyśpieszyć, jednak nie wpływa on na warunki jezdne. Wątpie aby te dziwne szumienie było spowodowane szerokością opony, bo wcześniej miałem niewiele cieńszą (2.0") Schwalba i nie szumiało.
Jeżeli chcesz to mogę ci przesłać specyfikacje opno Continentala w pliku pdf, jeśli chcesz to podaj mi swój e-mail to ci ją wyśle.
pozdROWER
0
0