wątróbka

Witam
zjadłam około 30dkg wątróbki drobiowej, a nie miałam bladego pojęcia, że to takie niebezpieczne. Jestem w 9 tygodniu ciąży, czy to może uszkodzić płód????proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wątróbka

O kurcze a jedzenie watrobki w ciazy moze zaszkodzic?????
Moja mama cala ciaze jadla watrobke i zyje jak widac
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wątróbka

Jeśli zaś na początku ciąży zjadłaś wątróbkę, czy musisz się teraz niepokoić? Zaleca się kobietom w ciąży, aby przynajmniej przez pierwsze trzy miesiące zrezygnowały ze spożywania wątróbki, ponieważ zawiera ona duże ilości witaminy A. Przy spożywaniu produktów zawierających wątróbkę, takich jak wątrobianka czy pasztet z wątróbki, powinnaś być raczej wstrzemięźliwa. przy normalnym odżywianiu się zapotrzebowanie na witaminę A jest wystarczające. W zasadzie przedawkowanie witaminy A nie jest możliwe - z jednym wyjątkiem - zdarza się, że jedna porcja wątróbki może zawierać bardzo dużą ilość witaminy A, zależy to od składu pokarmu zwierzęcia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach i w przypadku przedawkowania nie jest wydalana z moczem, tylko jest magazynowana w organizmie. tak więc nie jest konieczne dodatkowe dostarczanie dawek tej witaminy, która przy dużych ilościach może być niekiedy szkodliwa. jeśli jednak zjadłaś porcję wątróbki, a nie robisz tego regularnie, nie masz jeszcze powodu do niepokoju


z http://www.we-dwoje.pl/co;wolno;jesc;w;czasie;ciazy,artykul,1603.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: wątróbka

to niiekoniecznie kwestia witaminy a (choć hiperwitaminoza a jest problemem)
ale wątróbka to taki śmietnik organizmu w którym kumulują się wszystkie toksyny stąd też pewne ryzyko, ale jak już ktoś napisał wcześniej ciąża to nie choroba i organizm często sam wie czego potrzebuje. Także spokojnie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tutaj https://fitrepublic.pl/zalety-wady-jedzenia-watrobki/ macie ciekawy artykuł na temat wad i zalet jedzenie wątróbki. Nie ma przeszkód, żeby kobiety w ciąży ją jadły, zwłaszcza, że zawiera kwas foliowy. Może to kwestia przesądów. Moje zdanie jest takie, że w małych ilościach wszystko jest dozwolone. Nie należy eliminować różnych składników, chyba że po konsultacji z lekarzem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W wątrobie metabolizują się wszystkie toxyny i cała chemia, którą
dają zwierzętom chodowanym.
Więc lepiej tego nie wcinać w ciąży.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

DR Michalska- poradnia hepatologiczna (5 odpowiedzi)

czy ktoś był u tej pani dr na wizycie?

Mały członek faceta (7 odpowiedzi)

Witam Otóż przez dłuższy czas seks nie sprawia mi przyjemności. Mianowicie zastanawiam się czy...

Gdzie przyjmuje Dr Narożańska (6 odpowiedzi)

Witam, czy ktoś się orientuje gdzie przyjmuje neurolog Ewa Narożańska?