Re: wesele na 45 osób
Myśmy też robili wesele na 40-45 osób, bo nie do końca było jasne czy wszyscy dotrą. Wódki liczyliśmy po 0,5l na osobę + lekki zapas, czyli kupiliśmy 50 butelek; do tego było 5 butelek wina białego i czerwonego, zeszło po dwie butelki. Ciasta zamawiałam w cukierni, 4 blachy, ale na blasze było po dwa rodzaje ciast, czyli w sumie 8 rodzajów; jedno ciasto specjalnie wybrane zamiast tortu, bo nie chciałam na małym przyjęciu tego tortowego zamieszania. Na stołach dużo ciast nie było, bo nie było wielu chętnych do słodkości, ale nic się nie zmarnowało, bo nadmiar ciasta był zapakowany w pojemniczki i każda odchodząca para, czy osoba pojedyncza dostawała do domu weselne ciasto i jedną flaszkę wódki, bo alkohol też schodził umiarkowanie.
Przyjęcie odbywało się od 16 do 1 w nocy.
Muzyka była z komputera+głośniki. Ludzie sami wybierali sobie kawałki na YT i puszczali muzykę, na jaką mieli ochotę. Ekipa była kameralna i szybko zgrali się, więc zgrzytów nie było.
Ok. 16.30 był obiad. Potem różne przystawki: 3 sałatki, 2 rodzaje śledzi, pieczywo, owoce. Potem była kawa/herbata i ciasto tortowe. Potem ok. 20.30 jeszcze jedno danie gorące - strogonow. Potem to, co było na stołach, czyli donoszone sałatki, śledzie, wędliny, galaretka drobiowa, ciasto. Potem ok 23 jeszcze barszcz z krokietem.
Cały czas były podawane soki, woda mineralna, cola, fanta i inne napoje. Napoje były z restauracji i po prostu zapłaciliśmy za tyle, ile zeszło; cena nie była wygórowana, normalnie jak w sklepie. Kwiaty żywe na stołach w gustownych, wysokich, szklanych wazonikach, żeby gościom nie przeszkadzały.
Ogółem chyba było oki, a goście mówili, że wszystkiego było pod dostatkiem, nie czuli żadnych braków, a nawet czuli się przejedzeni;)
Za taki zestaw+ koszt obsługi i sali w restauracji płaciliśmy coś ok. 120 zł od osoby, ale my mieliśmy ślub jesienią poza sezonem i dlatego było taniej. Ogólnie koszt całości nie był wcale duży, myślałam, że będzie gorzej.
Tylko, że to nie było w Trójmieście. Ale z tego, co koleżanki mówiły, to ceny są ok. 135-145 zł od osoby w małej sali. Nie wiem jak teraz, nie sprawdzałam;)
Zaproszenia, wizytówki na stoły i bukiet ślubny robiłam sama:)
Powodzenia!
0
0