kupuje rower na zamowienie wiec niebede mial okazji spr jak i czy dobrze pasuje, chodzi mi o wielkosc ramy w calach jaka bedzie dlamnie odpowiednia.... mam 178cm wzrostu ogolnie to 19" chyba a 20 to bedzie duzo za duzo??
19 jak nie mniejsza. Tutaj sporo zależy od osobistych preferencji ale przy identycznym zroście używam 17,5. Poprzednio miałem 18 i też było git.
19 nie była za duża ale zasadniczo wolałem mniejszą.
Ja mam 177 cm, miałem ramę 17,5 i była za krótka, teraz mam 18,5 i jest świetna, na pewno nie jest za duża, a rura podsiodłowa jest wysunięta do ogranicznika.
Ostatnio można zaobserwować na ścieżkach rowerowych modę na zbyt małe ramy.
Czasem warto też porównać ramy różnych producentów bo rozmiar rozmiarowi nie równy, a wyznacznikiem raczej nie powinny być cm wysokości rury pionowej a raczej długość górnej rury w poziomie. Zdarza się czasem że rower jednego producenta w rozmiarze 19" jest krótszy od 17" innej firmy, także zawsze przed zakupem trzeba rowerem się przejechać.
racja, ale mimo wszystko wymiar 21,5" który tyczy się właśnie długości rury podsiodłowej w jakimś tam stopniu determinuje wysokość górnej (poziomej) rury w stosunku do podłoża co dla gościa o wzroście 178cm może się skończyć smyraniem po jajkach... ;) no chyba że kolega nabył damkę...