wielotryb

Mam rower troche starego typu, ale troszke ulepszony ma on wielotryb z 6 biegami chciałbym zmienic sobie na 7 biegów pytanie jest następujące: jeśli kupie wielotryb z 7 biegami czy zmieści mi sie w widelec całe koło?
P.S Wiem że bede musial zmienić manetki ale to mnie nie interesuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wielotryb

Powinno się zmieścić, a to dlatego że będziesz prawdopodobnie musiał wymienić piaste, jak kupisz piaste pod 7-rzędowy wielotryb, to będzie na niej więcej miejsca na wolnobieg, a szprychy będą bardziej "upchnięte"(nie wiem jak to wytłumaczyć, mam nadzieje że zrozumiesz o co chodzi:-), tak samo jeżeli chodzi o różnice między piastami 7-dmio a 8-śmio biegowymi, po prostu kołnierz piasty jest w mniejszej odległości od kołnierza po drugiej stronie piasty(o ile to się kołnierz nazywa, bo nie jestem pewien). Radze ci oprucz tego kupić piaste pod kasete, a nie wolnobieg, sam mam co prawda wolnobieg, ale wolałbym kasete.
Oprucz tego że musisz zmienić wolnobieg/kasete, manetki to jeszcze będziesz musiał zmienić łańcuch(chyba że niedawno go zmieniałeś i nie jest rozciągnięty, poza tym musi być przystosowany do 7-biegowego wolnobiegu/kasety). Z tego co mi wiadomo to niektórzy uważają że trzeba by przy takiej wymianie wymienić jeszcze korbe, ale myśle że nie będziesz musiał tego robić.
Podaje ci linka w którym jest opisane są napędy z 7,8 i 9 biegowymi kasetami/wolnobiegami, z tego co mi się wydaje to w twoim przypadku będzie tak samo jak przy zmianie z 7 na 8 rzędową kasete/wolnobieg.
Link:
http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/rzedy.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...