wydatki samotnej matki:)

Nawiązując do bliźniaczego wątki o wydatkach domowych w rodzinie,mam pytanie do samotnych mam wychowyjacych Malucha jak dajecie sobie rade? jakie sa wasze wydatki? jak sobie ma poradzic mama w modelu 1+1?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wydatki samotnej matki:)

@~ja - coś Ci się pokiełbasiło:) To co wkleiłaś, to chyba kopia tego, co wysłałaś do sądu? ^^ Nikt przy zdrowych zmysłach nie da wiary w te brednie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

ala no dokladnie kolezanke chyba troche ponioslo.....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

poza tym wg Twoich obliczeń, wychodzi około 2 tys zł na dziecko miesięcznie.... tym sposobem, rodzice , którzy zarabiają około 2 tyś zł nie są w stanie utrzymać swoich dzieci i siebie na prawidłowym poziomie , powinno im sie chyba dzieci odbierać !!!!
no kużwa mać .... wnerwiłam się lekko ...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

do ja- chyba troszkę Cię ponioslo z tymi wydatkami....
mam dwoje dzieci i na dwoje nie wydaję tyle co Ty niby na jedno....

do szału mnie doprowadza zawyżanie na siłę kosztów utrzymania dziecka przez mamy ....

a przypominam ,że tak jak pisałam też byłam samotną mamą i znam temat od podszewki .... ja chyba jestem po prostu zbyt uczciwa.....
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

łoł ja bogate koszty utrzymania, to ja majac 2 pensje nie wydaje tyle na dziecko
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ależ proszę Ciebie bardzo Panie Halewicz :)
.
1. Żywność ok. 20 złotych dziennie na dziecko = ok 600 złotych (w tym jogurty, jajka, masło, olej, mleko, bułki, wędlina, ser, dżem, warzywa, owoce, mięso, ryż, makaron, kasza, desery, słodycze, woda mineralna, mleko modyfikowane, kaszki, soki, herbatki,
2. Opłaty ok 300 złotych na dziecko (mam 2 dzieci, opłaty około 900 zł m-cznie, dlatego dzielę na 3)
3. Ubranie 150 złotych miesięcznie (w skali rocznej) wliczając obuwie co 3-4 miesiące 2 pary, ubrania sezonowe - kurtki, kombinezony, ubrania okazjonalne, bieliznę.
4. Środki czystości ok 100 złotych miesięcznie na dziecko (w tym środki czystości dla domu, płyny do prania, płyny do płukania, art. higieniczne, ręczniki, papier, husteczki nawilżane)
5. Opieka medyczna odpłatna, badania laboratoryjne płatne (dentysta, ortopeda, ortodonta, pediatra w nagłych wypadkach)ok 100 zł miesięcznie
6. Wydatki apteczne (leki, maści, witaminy) 100 zł miesięcznie
7. Rozrywka 150 złotych miesięcznie (urodziny kolegów, kino, wycieczki, wakacje, drobne przyjemności)
8. Art. papiernicze, edukacyjne, zabawki, bajki, książki, gazetki 100 złotych miesięcznie.
9. Przejazdy (dla dzieci powyżej 4 roku życia - płatna komunikacja miejska lub paliwo) ok 50 złotych miesięcznie.

Do tego można doliczyć koszty przedszkola, żłobka, wydatki szkolne lub opłatę za opiekunkę, wydatki na pieluchy, jeśli dziecko jest małe.

Do tego remont, meble dla dzieci, naczynia, dekoracje domu... robi się rzadziej, ale jednak to też pochłania jakąś tam kwotę.
Dom zazwyczaj jest wyposażony w sprzęty, które też co jakiś czas się amortyzują lub psują.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

Traktuję ten wątek zupełnie poważnie. Z uwagę wczytuję się w wypowiedzi Pań w zakresie faktycznych kosztów miesięcznego utrzymania się w modelu 1+1.

nie zapominajmy o podpaskach,w skali rocznej albo do menopauzy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nawet jeśli nie można ściągnąć pieniędzy z tatusia, to warto wystąpić do sądu a później do funduszu alimentacyjnego, zawsze i to choć dobre

Do "Ja",rozumiem, że gdyby ojciec dziecka zaproponował, że dziecko ma zamieszkać z nim i , że jemu te 600 zł starczych to ty na pewno byś się zgodziła, bo skoro ojciec ma prawo płacić to i ma prawo chcieć sprawować opiekę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Może zabrzmiało to jak wsadzanie mężczyzn do jednego wora - nie chciałam tego. Znam takich ojców, co zarabiają 2.500 tysiąca, z czego sami zaoferowali 1.000 złotych alimentów, bo wiedzą co ile kosztuje i jakie są realia.

Halewicz, to jest życie...

Czasem mężczyzna jeśli już daje na dziecko kilkaset złotych, to robi w okół tego mega otoczkę - no bo przecież daje całe 600 złotych! Z pewnością mamusia za to imprezuje, chodzi do kosmetyczki, fryzjera, no bo co tam 2 latek zje? A co tam 5 latek potrzebuje? Nie dość tego, ciężko teraz o pracę, szczególnie jeśli się ma małe dzieci - jest to straszak dla potencjalnego pracodawcy, bo już widzi te zwolnienia lekarskie.
Jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mam blisko rodziców, którzy się zajmą małymi, kiedy idę do pracy. Najśmieszniejsze jest to, że ojciec dzieci zarabia około 7 tysięcy, z czego połowę dochodów zataja, co by na dzieci za dużo nie płacić. Jeszcze słyszę, że mam pracę na pół etatu, że mam się zabrać do prawdziwej roboty, np. w biedronce, to dostanę lepsze pieniądze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niezwykle ciekawy wątek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

są takie sytuacje kiedy faktycznie nie ma szans na alimenty. Moja córka ma juz 16 lat , i alimenty widziałam moze ze 3 razy i to w niepełnej kwocie.... od dłużnika nie mam szans na ich płacenie , on od lat nie pracuje i nie ma tez zadnego majatku..
a ponieważ ja mam nowego męża to mi się od państwa nie nalezy !! paranoja ... bo z kolei kiedy mój obecny mąż mąż , który ma córkę z poprzedniego związku i regularnie płaci alimenty miał sprawę o podwyższenie alimentów , a nie było nas stac na to i w sądzie powiedział ,że utrzymuje równiez moją córkę to sąd go wysmiał i powiedizał ,że przecież to nie jego córka, nie musi utrzymywać...
więc każdy kij ma dwa końce, ja znam niestety oba.....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

dla czego nie masz szans na alimenty ????

A ja mam 2 maluchów, małż daje po 600 złotych, jest ciężko. Pracuję na pół etatu i po opłatach w tym miesiącu zostało nam 750 złotych na przeżycie. W dodatku dzieci teraz chore na oskrzela, leki, mleko modyfikowane dla małej, pampersy, jedzenie, środki czystości...wszystko poszło masakrycznie w górę, a ja boję się patrzeć w przyszłość.

Ale co tam, damy radę, przetrwamy, bo nie mamy wyjścia.

w moim wypadku do posiadania dziecka muszę dołożyć posiadanie kredytu na mieszkanie... Alimentów nie dostaję żadnych i nie mam na nie szans. Właśnie, po 6 latach oddanej pracy, wyrzucono mnie z niej. Nie mogę znaleść nowej - wysyłam i cisza. Nie wiem jak mam dalej żyć. A dokładniej z czego... Polska i 1+1? Zapomnijcie...

no niestety spore, samo przedszkole to ok 400 zl, i to studnia bez dna bo zawsze cos trzeba przyniesc dokupic itp, no i poza tym choroby non stop. ja nie mam alimentow ale nie place nic a mieszkanie na razie. niestety masakrycznie duzo kasy idzie na ubrania i na jedzenie i pitoly... typu jajo tik taki monte i mleczne kanapki szminki dziecko to studnia bez dna ;) a im starsze tym sie poglebia...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

podziwiam Was dziewczyny,że dajecie radę,a czy Państwo coś Wam pomaga ?

dostaje 400 zl alimentow co starcza na przedszkole

mieszkam z rodzicami, na życie z pensji po odliczeniu wszystkich zobowiazan zostaje mi 700 zl na mnie i corke, rodzice pomagaja, latwo nie jest ale glodne nie chodzimy

ojciec dziecka poza stala kwota stara sie w miare mozliwosci dokladac do ubran, lekarstw itp. bez zadnego problemu, opieka nad dzieckiem rowniez staramy sie dzielic po rowno

dziecko ma 2,5 roku

Inne tematy z forum

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?