wyniki TSH - prośba:)

Mam pytanko, do tych którzy znają się trochę bardziej na sprawach tarczycowych, bo ja nie za bardzo:) Umówiłam się już na konsultację do endo, ale dopiero po świętach...moja ginekolog nie potrafiła nic konkretnego powiedzieć....może ktoś potrafi zintepretować moje wyniki?

wyniki badań robionych pod koniec lutego:
TSH 3.22 (0,4-4,0)
FT3 6.4 (2,3-6,3)
FT4 18.8 (10,3-24,4)

świeże wyniki badań sprzed kliku dni:
TSH 4.01 (0,4-4,0)
FT3 7.2 (2,3-6,3)
FT4 19.2 (10,3-24,4)

Czy to że TSH jest takie wysokie oznacza niedoczynność? Tylko, że FT3 i FT4 też są wysokie, a przy niedoczynności chyba raczej są niskie.....? Wysokie FT3 występuje przy niedoczynności czy nadczynności bo czytam o tym i już kurcze zupełnie zgłupiałam....:)

Będę wdzięczna za pomoc:))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wyniki TSH - prośba:)

Jestem posiadaczką Hashimoto czyli też niedoczynności tarczycy. Wyniki to nie wszystko. Wiele zależy od wieku, trybu zycia itp. Im się jest młodszym tym TSH powinno być mniejsze. Polecam dr Mizan-Gros to guru endokrynologii w Trójmieście. Kobieta ma misje edukowania pacjentów więc odpowiada na wszelkie pytania i robi wykładzik. Z hormonami tarczycy nie ma żartów.

Ja też mogę polecic dr Mizan-Gross, rzeczywiscie jest swietna - tylko tak oblegana przez pacjentów, że na razie już przestała przyjmować nowych, może dopiero po wakacjach. Też jestem jej pacjentką, nauczyła mnie, jak sobie radzić z moim Hashimoto, bo zawsze powtarza, że trzeba wiedzieć jak najwiecej, bo to choroba na całe zycie. I ma rację - dobre rozpoznanie wroga to polowa sukcesu.

ja też polecam Dr . Mizan ,postawiła mnie na nogi. Ja mam niedoczynność , ale nie mam Hashimoto. Nie masz wcale złych wyników badań, ale tsh wskazuje na lekką niedoczynność.

ja mam tsh ponad 8 i mam niedoczynność i hashimoto. ale z kolei ft mam w normie. z hormonami nie ma zasad... lepiej niech lekarz rodzinny zinterpretuje Twoje wyniki. dużych odchyłów nie masz, więc może to tylko błąd badania delikatny. zrób może w innym laboratorium. mi tak radzili za 1 razem.

Przez te 7 lat na pewno to zrobiła ;)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Jak urozmaicić seks (4 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

Gastroenterolog -prosze o informacje (8 odpowiedzi)

a chciałabym się dowiedzieć czy ktoś leczy się u Pani dr Joanny Graczyk ,czy jest to polecany...

dr Jarosław Nosowicz - neurochirurg - opinie (16 odpowiedzi)

Czy ktoś miał okazję poznać Pana Doktora? Jak wrażenia?