z jaką datą powinna być podpisana umowa po zrobieniu badań wstępnych.

Dzień dobry,
chciałabym dowiedzieć czy jest jakiś przepis mówiący kiedy pracodawca powinien podpisać umowę z pracownikiem po dostarczeniu przez pracownika badań okresowych - wstępnych dopuszczających do stanowiska.
30 kwietnia miałam badania okresowe - wstępne, lekarz wydał orzeczenie (pozytywne). z jaką datą powinna być podpisana umowa? czy z datą 1 maja czy z inną? czy jest jakiś przepis dotyczący tej sytuacji?
z góry dziękuję za odpowiedź
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest taki przepis a badania lekarskie nie mają z tym nic wspólnego bo to osobna kwestia.
Umowa powinna zostać podpisana przed podjęciem pracy, najpóźniej w dniu podjęcia przez pracownika pracy. Art 22 par1 i 26 kodeksu pracy. Data podpisania umowy a dzień rozpoczęcia pracy nie muszą być tym samym dniem.

Badania okresowe i wstępne to nie to samo. Okresowe robi się w okresie zatrudnienia, czyli jesteś już pracownikiem i skończyły Ci się badania. Wstępne to badania przed podjęciem zatrudnienia i do takich badań nie jest ci potrzebna umowa. Umowę o pracę podpisujesz w pierwszy dzień jej podjęcia, przynajmniej teoretycznie.

Inne tematy z forum

Życie za granicą to też nie bajka... (52 odpowiedzi)

Obserwowałam to forum jeszcze w momencie, kiedy byłam w Polsce i tak jak większość z Was...

Kursy/szkolenia (19 odpowiedzi)

Przykro mi - nie jestem kobietą, która ma max średnie wykształcenie - nie jestem ubezpieczona w...

Własny biznes - jak się reklamować? (187 odpowiedzi)

Jak reklamować swój biznes w sieci? Bez obecności firmy w Internecie ciężko będzie zdobyć...