rozwód

Czy da się rozwieść bez adwokata? bez orzekania o winie. Jak obecnie składa się pozew?- zdalnie czy trzeba wysłać pocztą. Wiem, mam sporo pytań, ale nie wiem od czego mam zacząć :( Wiecie jaki jest orientacyjny czas oczekiwania na sprawę rozwodową w Gdańsku?
Dziękuję za każdą odpowiedź
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiem, że Mecenas Klugmann z Wrzeszcza udziela porad telefonicznych w sprawach rozwodowych. Zadzwoń, a dowiesz się wszystkiego co potrzeba. Tutaj masz kontakt: http://klugmann.pl/kontakt/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bez sądu się nie obejdzie. Jeżeli nigdy nie byłaś w sądzie, to możesz mieć stres. Dlatego lepiej poradzić się kogoś sensownego abyś nie popełniła błędu. Adwokaci teraz nie są aż tacy drodzy. Może uda Ci się znaleźć kogoś sensowengo i niedrogiego. życzę powodzenia i trzymaj się, bo rozwód wiąze się z emocjami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jednak bym chyba nie ryzykowała, skontaktuj się z jednym z lepszych a wcale niedrogim prawnikiem, mec. Cejrowskim - wie co i kiedy robić by wyszło na Twoja korzyść
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: rozwód

Nie słuchaj tych co mówią że nie da rady bez adwokata. Jeśli z mężem oboje chcecie to się da. Wystarczy zadzwonić do urzędu stanu cywilnego, powiedzieć że chcecie rozwód i poprosić o wytłumaczenie jakie kroki należy podjąć i jakie papiery złożyć.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

pierwsze slysze o takiej mozliwosci
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rozwód

Jak najbardziej da radę rozwieść się bez adwokata.
Ponadto da się rozwieść zaocznie. Oczywiście jeśli jesteście zgodni i rozwód jest za porozumieniem stron.
Jestem świeżo po takim rozwodzie.
Złożyłam pozew według informacji na stronie gdańskiego sądu.
Pozew w dwóch egzemplarzach, skrócony aktu małżeństwa oraz potwierdzenie przelewu. Potwierdzenie dotyczy opłaty sądowej w wysokości 600 zł.
Te 3 rodzaje dokumentów wysłałam listem poleconym na adres sądu.
Otrzymaliśmy z byłym mężem kilka pism od sądu, m.in. o mediacjach, a także czy zgadzamy się na orzeczenie o rozwodzie zaocznie.
Od momentu wysłania pozwu do rozwodu minęły 3 miesiące i po wszystkim.
Oczywiście dużo zależy od tego czy jesteście zgodni, czy macie dzieci oraz czy sąd ma decydować o podziale majątku.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

da się ;)

Da się choć nie jest łatwo. Wiedza jest bezcenna: https://kancelariakryszak.pl/strefa-wiedzy/rozwod-od-czego-zaczac/ Powodzenia!

Da się rozwieść bez adwokata, ale warto przynajmniej skonsultować kilka kwestii- http://www.adwokatprawarodzinnego.pl

Inne tematy z forum

Kosmetyki na lato (30 odpowiedzi)

Jakie stosujecie kosmetyki na lato? Zależy mi przede wszystkim na dobrych kremach nawilżajcych,...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Szeptunka Wasylke-prosze o info (4 odpowiedzi)

Witam czy ta Pani jeszcze przyjmuje? Moglby ktos podac nr lub kiedy przyjmuje? Byloby milo jakby...