W dniach 8-14 czerwca 2023 roku w Gdańsku odbędzie się największe kaszubskie wydarzenie kulturalne. Wśród atrakcji znajdą się tematy związane z kaszubską muzyką, rybackim rzemiosłem, rękodziełem, regionalną kuchnią oraz spotkania z historią i literaturą.
- Kaszubi od początku współtworzyli historię Gdańska. To nie tylko gród pomorskich książąt, ale także miejsce kojarzone z rybołówstwem, jedną z najważniejszych gałęzi naszej gospodarki. Ten historyczny motyw przewodzi Gdańskim Dniom Kaszubskim - mówi Bożena Ugowska, wiceprezeska Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. -
To w Gdańsku tworzyła się współczesna tożsamość Kaszubów. W 1912 roku odbył się zjazd założycielski Towarzystwa Młodokaszubów, które tworzyli m.in. Aleksander Majkowski, Jan Karnowski oraz ks. Leon Heyke. Nawiązujemy do rzuconego przez nich hasła "Razem stanowimy siłę". Przy tej idei, w zmienionych już warunkach, wciąż trwamy. Druga edycja Gdańskich Dni Kaszubskich to okazja dla wszystkich do zapoznania się z bogactwem kulturowym naszego regionu.2. Dni Kaszubskie w Gdańsku rozpoczną się
8 czerwca 2023 roku, o godz. 17.00 na Górze Gradowej podniesieniem kaszubskiej flagi na najwyższy w mieście maszt. Po zakończeniu wydarzenia odbędzie się
spacer śladami Kaszubów w Gdańsku na terenie Starego i Głównego Miasta oraz Osieka.
Fishmarkt i tradycje kulinarneGłówny punkt festiwalu,
"Fischmarkt w Gdańsku", ma na celu promocję tradycji rybołówczych regionu. Rozpocznie się on w sobotę,
10 czerwca o godz. 12.00 na Targu Rybnym. Uczestnicy przejdą w barwnym korowodzie do Dworu Artusa, gdzie klucze do miasta rybakom wręczy Piotr Borawski, zastępca prezydenta ds. przedsiębiorczości i ochrony klimatu.
- Od wieków rybacy z Półwyspu Helskiego na łodziach zwanymi pomerankami przywozili do Gdańska złowione ryby - mówi Łukasz Richert, dyrektor biura Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. -
W sobotę, w wiosce rybackiej, uczestnicy będą mogli zobaczyć liczne inscenizacje, m.in. przypłynięcie łodzi rybackich, wyładunek ryb oraz towarzyszyć rybakom w codziennych czynnościach podczas targu, np. sprzedaży i oporządzenia ryb.
Wydarzenie oraz towarzyszące mu inscenizacje zakończą się około godziny 18.00.
Regionalne potrawy będzie można zamówić do końca Gdańskich Dni Kaszubskich w mieszczącej się w Hotelu Hilton Restauracji Mercato. W specjalnie przygotowanym menu znajdą się m.in. sałatka śledziowa w sosie przygotowanym na bazie kawy zbożowej, zupa "Dziadówka", żuchel oraz legumina z szodonem. Oferta jest odpłatna.
Jarmark Kaszubski oraz muzyka na OłowianceJarmark Kaszubski odbędzie się
w dniach 8-11 czerwca na Ołowiance. Na 18 stoiskach zaprezentowane będzie kaszubskie rękodzieło, artykuły spożywcze oraz potrawy przygotowane przez producentów regionalnych, twórców ludowych, koła gospodyń wiejskich oraz regionalnych browarników. Na najmłodszych czekają zajęcia warsztatowe, podczas których zapoznają się z tajemnicami regionu.
Kaszëbë Music Festival odbędzie się w czwartek i sobotę, 8 i 10 czerwca. Podczas występów zaprezentowana zostanie tradycyjna i nowoczesna strona kaszubskiej muzyki w wykonaniu:
Zespół Drëszë, Rybackiej Orkiestry Dętej z Jastarni, Kiev Office, ZPiT Sierakowice, ZPiT Gdańsk, Slavko The Violinist, Chóru Scherzi Musicali, Zespołu Tańca Ludowego Neptun oraz Zofii Muchowskiej. W przerwach pomiędzy występami artystów odbędą się rozmowy z kaszubskimi twórcami oraz animatorami kultury. Koncerty w ramach pierwszego dnia odbywać się w godzinach 14.00-20.00, a drugiego w godzinach 13.45-19.00.
W poniedziałek,
12 czerwca, o godzinie 20.00 w sali Malarnia Teatru Wybrzeże w Gdańsku przy ul. Teatralnej 2 wystąpi grupa teatralna "Zymk" ze sztuką "Splotłô słoma". Muzyczno-teatralne widowisko z elementami pantomimy zostało przygotowane także z myślą o dzieciach i młodzieży. Artyści postanowili w nim odpowiedzieć na pytania o przyczyny odprawiania rytuałów oraz ich źródła.
Historia Kaszub i Kaszubów w różnych odsłonachW ramach Gdańskich Dni Kaszubskich zostaną zaprezentowane 3 wystawy czasowe. Pierwsza z nich poświęcona jest Towarzystwu Młodokaszubów, jednej z najważniejszych organizacji w historii ruchu kaszubsko-pomorskiego. Druga wystawa, którą przygotowało Muzeum Gdańska, poświęcona została dr. Michałowi Szucy. Wernisaż obu odbędzie się 9 czerwca o godz. 12.00 przy ul. Grobla I. Wystawy plenerowe będzie można zobaczyć do 2 lipca br.
-
Opowieść o dr. Szucy przygotowaliśmy w oparciu o przekazane do Muzeum Gdańska pamiątki rodzinne, które otrzymaliśmy z Niemiec. Michał Szuca od młodych, szkolnych lat był związany z ruchem młodokaszubskim. W czasie I wojny światowej powołany do armii niemieckiej; służbę pełnił w garnizonach na terenie Niemiec oraz na terenie kongresówki, m.in. w Warszawie - mówi Marek Adamkowicz z Muzeum Gdańska, kierownik Muzeum Poczty Polskiej w Gdańsku. -
Po wojnie współtworzył organizacje Polaków z Wolnego Miasta. Był jednym z siedmiu "ojców założycieli" Towarzystwa Przyjaciół Nauki i Sztuki. Był również sportowcem, członkiem i prezesem sekcji wioślarskiej KS Gedania. W mieście znany był głównie jako bankowiec i ekonomista: dyrektor gdańskiej filii Banku Dyskontowego w Bydgoszczy oraz radca finansowy Rady Portu i Dróg Wodnych. Współtworzył również polskie banki ludowe na terenie Niemiec, w Opolu i Bytomiu. 14 czerwca o godz. 17.00, w Domu Uphagena, oddziale Muzeum Gdańska odbędzie się spotkanie "Postacie gdańskiego pogranicza", która rozwinie wątki wystawy plenerowej o Michale Szucy. Udział w nim wezmą dr Leszek Molendowski z Muzeum Gdańska oraz dr Krzysztof Korda, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tczewie. Zainteresowania obu historyków skupiają się na roli różnych środowisk w tworzeniu polskiej świadomości nad Bałtykiem w okresie przełomu XIX/XX wieku.
W murach kościoła św. Jana będzie można zobaczyć wystawę "Felix Cassubia. Òd Gduńska tu - jaż do Roztoczi bróm!" Ekspozycja ukazuje historię Kaszubów od X w. n.e. do współczesności poprzez przełomowe momenty w ich dziejach. Wystawa opowiada także o współczesnym ruchu kaszubskim i aktywności kulturalnej Kaszubów oraz o historii Ukraińców na Kaszubach.
Wernisaż odbędzie się 13 czerwca o godz. 17.00. Wystawę będzie można zobaczyć do 20 czerwca.