Riesling to jedna z najbardziej rozpoznawalnych białych odmian winogron. W ilości nasadzeń zdecydowanym faworytem są Niemcy, ale rieslinga znajdziemy również we Francji i Austrii. Pojawia się też we Włoszech, Słowenii, Chorwacji i na innych kontynentach w Australii, Nowej Zelandii, Chile czy RPA. Coraz więcej rieslingowych etykiet pojawia się w Polsce.
Podczas naszej degustacji pokażemy dwóch klasycznych przedstawicieli tego szczepu i dodatkowo te mniej znane oblicza:
Weinhaus Steffen, Riesling Steillage (Niemcy)
Domaine Moltès, Riesling (Francja)
Casa Marin, Riesling (Chile)
Folwark Pszczew, Riesling (Polska)
W czasie spotkania oprócz wina na stole znajdą się oliwki, pieczywo z rzemieślniczej piekarni, oliwa, ocet balsamiczny, woda.
Czas trwania degustacji: 1,5 2 godzin.