TARGI POLFISH 2007
- MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL RYBY I OWOCÓW MORZA
Ponad 200 wystawców z kraju i zagranicy zaprezentuje ofertę podczas rozpoczynających się 29 maja 9. Międzynarodowych Targów Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH 2007. Targi potrwają do 31 maja. Honorowy Patronat nad targami sprawują: Minister Gospodarki Morskiej, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Udział w targach zapowiedzieli m.in. Dyrektor Generalny Rybołówstwa i Gospodarki Morskiej Komisji Europejskiej, Dyrektor Generalny ds. Rybołówstwa i Akwakultury Francji, Norweska Rada Eksportu Produktów Rybnych, Sekretarz Generalny ds. Rybołówstwa Morskiego Hiszpanii, Sekretarz Generalny Konfederacji Spółdzielczości Rybackiej Francji, Ambasador Hiszpanii i Ambasador Norwegii, Radca Handlowy Norwegii, Radca ds. Rolnictwa Ambasady Hiszpanii i Francji.
W targach udział biorą producenci, przetwórcy, importerzy i dystrybutorzy ryb, a także hurtownie, dostawcy pasz dla ryb hodowlanych oraz sprzętu do akwakultury. Ponad 65 % ekspozycji stnowią firmy zagraniczne z 16 krajów: Belgii, Danii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Islandii, Kanady, Niemiec, Norwegii, Sri Lanki, Szkocji, Tajwanu, Wielkiej Brytanii, Wietnamu. Hiszpanie i Francuzi zaprezentują bogatą ofertę owoców morza, zwłaszcza krewetek, raków i małż m.in. Saint Jacques, na stoiskach Tajwanu poza krewetkami, krabami, konserwami, przetworami rybnymi pojawi się coraz bardziej znana na polskim rynku panga.
Polska należy do największych eksporterów wędzonego łososia, trafiającego głównie na rynek Niemiec i Danii, wędzonego węgorza, konserw rybnych z sardynek szprotów, śledzi, makreli eksportowanych do Czech, Rumunii, Węgier oraz innych krajów Europy Środkowej. Specjalizuje się także w grupie tzw. produktów niszowych, dostępnych w naszej części Europy, takich jak śledź marynowany i anchovis.
Po raz pierwszy targom towarzyszyć będzie będzie Forum Allerum – coroczne spotkanie branży hodowców ryb, przygotowane przez Aller Aqua. Pierwszego dnia targów odbędzie się szkolenie "Pakowanie w przemyśle rybnym identyfikowalność, higiena, wartość dodana", zorganizowane przez Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego i EUROFISH International. „Z rybą zdrowiej” – to tytuł konferencji odbywającej się drugiego dnia targów, którego organizatorem jest Morski Instytut Rybacki. Patronat nad konferencją sprawuje Ministerstwo Zdrowia RP.
Atrakcyjnie zapowiada się rybny show, który prowadzą Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy oraz Jarosława Walczyk - Dyrektor Gastronomii Restauracji Książęcej na Zamku w Książu. Pokazy organizowane są przy współpracy Stowarzyszenia Rozwoju Rynku Rybnego.
Targi realizowane są przy współpracy: Morskiego Instytutu Rybackiego, Instytutu Rybactwa Śródlądowego, Krajowej Izby Producentów Ryb, Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Rybackich, Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, Polskiego Towarzystwa Rybackiego, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności o/ Gdańsk, Stowarzyszenia Armatorów Rybackich, Zrzeszenia Rybaków Morskich, Stowarzyszenia Rozwoju Rynku Rybnego.
Najlepsze produkty i technologie prezentowane na Targach nagrodzone zostaną w Konkursie Mercurius Gedanensis. Morski Instytut Rybackiego przyzna nagrody „Złoty Śledź” za przetwórstwo i promocję śledzia bałtyckiego.
POLFISH 2007
Godziny otwarcia: 29-30 maja 10.00-18.00, 31 maja 10.00-17.00
Bilety: 10 zł
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.