stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Gdańsk od kuchni to hasło 13. edycji Akademii Gdańska, realizowanej przez Instytut Kultury Miejskiej. Arkadiusz Onasch opowie o ścieżce kulinarnej od Winnego Grona do Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków. Ta ścieżka to 10 lat drogi od restauratora z kuchnią odwzorowującą klasyki gastronomii francuskiej przez poszukiwania smaku pomorskiego terroir do producenta starogdańskich likierów.

Arkadiusz Onasch - gdański restaurator, gastronom, właściciel restauracji ,,Winne Grono, odtwórca starogdańskich likierów w ramach działalności Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków, której jest twórcą i realizatorem, smakowy sybaryta i piewca autentycznie lokalnej kultury kulinarnej.

Dawne, gastronomiczne oblicze Gdańska było imponujące. Kawiarnie, browary, cukiernie, karczmy i bufety. Pamiętać należy również o ulicznych sprzedawcach oraz stoiskach sezonowych i jarmarcznych. W restauracjach podawano wykwintne potrawy, jak: chłodnik z wina, morele w cukrze, masło rakowe czy jabłka z kasztanami. Po 1945 roku gdańska gastronomia była skromniejsza, acz pomysłowa. Popularne bary mleczne i rybne, a także bary piwne z gastronomią czy koktajl bary i bistra, a nich kotlety z jaj, pasta rybna, gulasze, fasolka po bretońsku oraz torty bezowe i galaretka z bitą śmietaną. Dzisiejszy Gdańsk od kuchni to nie tylko powrót do tradycyjnych receptur, ale również ich udane połączenie z nowoczesnością. Tegoroczne wykłady Akademii Gdańska poświęcone będą gdańskiej sztuce kulinarnej w wielu odmianach. Prelekcje odbywać się będą w każdą trzecią środę miesiąca, o godz. 18:00, w Kunszcie Wodnym, siedzibie Instytutu Kultury Miejskiej
Harmonogram do czerwca:
DATY WYKŁADÓW
19 LUTEGO | Magdalena Madeja- Grzyb | Gdańska książka kucharska
19 MARCA | Monika Milewska | Mleko z kożuchem, zupa z wkładką i krewetka z kryla. Co jadano w gdańsku w czasach PRL-u
16 KWIETNIA | Arkadiusz Onasch | Smaki Gdańska. W poszukiwaniu niematerialnego dziedzictwa
21 MAJA | Arkadiusz Wenta | Piwo Jopejskie- odzyskany trunek
25 CZERWCA | Agata Bachórz | Czy istnieje kuchnia gdańska? Wynajdowanie i odtwarzanie tradycji kulinarnych miasta