stat
PATRONAT

21 MAJA | PIWO JOPEJSKIE ODZYSKANY TRUNEK | ARKADIUSZ WENTA
Między XV, a XVIII wiekiem w Gdańsku najsłynniejszym piwem było piwo jopejskie, czyli Jopenbier. Jego nazwa związana jest najprawdopodobniej z jopą- drewnianą chochlą, którą piwowar zbierał z fermentującej brzeczki biało-zieloną pleśń. Zwykłe piwo zawiera około 12 % cukru, natomiast jopejskie 50 %. Czas jego fermentacji i leżakowania też jest dłuższy, bo może wynieść nawet 24 miesiące, gdzie jasne piwa potrzebują zaledwie kilku tygodni. Próby odtworzenia przedwojennej receptury piwa jopejskiego rozpocząłem od warzenia wygotowywania brzeczki, czyli odparowania wody i zagęszczenia cieczy do 50 stopni w skali plato. Trunek charakteryzuje się dużą gęstością, a rekonstrukcja jego przepisu niosła wiele wyzwań- opowiada Arkadiusz Wenta, prelegent majowego wykładu Akademii Gdańska.

Arkadiusz Wenta - współzałożyciel AleBrowaru. Produkcję piwa rzemieślniczego pierwszy raz zaobserwował w 2004 roku we Włoszech. Od tego momentu postanowił, że będzie to jego życiowa pasja. Zdobywca wielu nagród piwowarskich, m.in. pierwszego miejsca w kategorii Dunkelweizen w konkursie Festiwal Birofilia w 2013 roku oraz pierwszego miejsca w konkursie piw ,,Prawie jak Grodzisz w 2014 roku. Kilkanaście lat pracował nad odtworzeniem receptury piwa jopejskiego, co ostatecznie zakończyło się sukcesem i prezentacją piwa po raz pierwszy na Poznańskich Targach Piwnych w listopadzie 2023 roku, a w grudniu- miesiąc później trunek zdobył medal w konkursie piw rzemieślniczych Kraft w kategorii "Historical beer".
maj 21

środa, g. 18:00

Wstęp wolny
maj 29

czwartek, g. 17:00 - 18:00

Gdańsk,
Wstęp wolny