21 MAJA | PIWO JOPEJSKIE ODZYSKANY TRUNEK | ARKADIUSZ WENTA
Między XV, a XVIII wiekiem w Gdańsku najsłynniejszym piwem było piwo jopejskie, czyli Jopenbier. Jego nazwa związana jest najprawdopodobniej z jopą- drewnianą chochlą, którą piwowar zbierał z fermentującej brzeczki biało-zieloną pleśń. Zwykłe piwo zawiera około 12 % cukru, natomiast jopejskie 50 %. Czas jego fermentacji i leżakowania też jest dłuższy, bo może wynieść nawet 24 miesiące, gdzie jasne piwa potrzebują zaledwie kilku tygodni. Próby odtworzenia przedwojennej receptury piwa jopejskiego rozpocząłem od warzenia wygotowywania brzeczki, czyli odparowania wody i zagęszczenia cieczy do 50 stopni w skali plato. Trunek charakteryzuje się dużą gęstością, a rekonstrukcja jego przepisu niosła wiele wyzwań- opowiada Arkadiusz Wenta, prelegent majowego wykładu Akademii Gdańska.