stat
Impreza już się odbyła

Akademia kulinarna

Wspólne wielkanocne gotowanie z Tomaszem Jakubiakiem i Grzegorzem Łapanowskim, kucharzami znanymi z programu Dzień Dobry TVN, pokazy sztuki parzenia kawy oraz zasad doboru win do potraw, a także pokaz przyrządzania deserów - to tylko część z atrakcji, które czekają na gości gdańskiego centrum Manhattan w najbliższą sobotę, 16 kwietnia, od 13.00 do 17.00 podczas Akademii Kulinarnej.

Klienci, którzy odwiedzą Manhattan w najbliższą sobotę będą mieli szansę odbyć wielkanocną podróż kulinarną po Polsce i świecie. Przewodnikami w tej wędrówce będą Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski, którzy od ponad trzech lat prowadzą kącik kulinarny w Dzień Dobry TVN. Towarzyszyć im będzie: szef kuchni restauracji VNS, barista - specjalista od parzenia i podawania kawy ze Starbucksa, sommelier - doradca w sprawach doboru win do potraw z Centrum Wina, a także cukiernicy z kawiarni Grycan. Ci ostatni zdradzą niektóre sekrety przyrządzania deserów.
- W naszej Akademii w Manhattanie zaprezentujemy kulinarną podróż dokoła świata, zwiedzając takie kraje jak Wietnam, Turcja, Hiszpania, Meksyk i inne - zdradza Tomasz Jakubiak. - Częścią każdego przystanku będzie jajko. Przygotujemy dania zarówno proste jak i trudniejsze, na przykład w postaci japońskiego omleta.

W manhattanowej Akademii Kulinarnej nie zabraknie także degustacji i konkursów z nagrodami. A ponieważ najważniejszą potrawą wielkanocną są jajka, prowadzący podzielą się z widzami również wiedzą na temat jajek, np. ich numeracji, chowu kur, sposobów sprawdzania świeżości czy metod idealnego gotowania ich na twardo lub miękko.

Nasi kucharze
Grzegorz Łapanowski - kucharz i dziennikarz kulinarny. Prowadzi programy kulinarne "Ł'apetyt" i "Ł'apetyt II" emitowane w stacji KUCHNA.TV. Od 2007 roku współpracuje także z redakcją Dzień Dobry TVN, gdzie wspólnie z Tomaszem Jakubiakiem prowadzą dział kulinarny. Ponadto był autorem i współautorem licznych reportaży kulinarnych m.in. z Polski, Maroka, Grecji, Sri Lanki, Włoch i Francji. Jedną z wielu jego pasji są podróże kulinarne. Odwiedził takie kraje, jak: Ukraina, Rosja, Estonia, Litwa, Norwegia, Niemcy, Włochy, Szwajcaria, Francja, Anglia, USA, Maroko, Sri Lanka, Kazachstan, Kirgistan, Turcja, Holandia, Belgia, Grecja i Czechy. Obecnie pracuje nad własnym poradnikiem kulinarnym.

Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, od trzech lat związany z programem "Dzień Dobry TVN". Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, a także dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów. Według magazynu MaleMan Tomek jeszcze nieźle "namiesza" - gazeta umieściła jego nazwisko wśród 30 mężczyzn przed 30, którzy zmienią świat.