stat
Impreza już się odbyła

12 sierpnia zapraszamy do Ziemiosfery na warsztaty z fermentacji. Podczas warsztatów omówimy proces fermentacji mlekowej, alkoholowej i octowej oraz właściwości konkretnych produktów.

Fermentacja - jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów przetwarzania i utrwalania żywności.
Kiszonki niosą ze sobą szereg prozdrowotnych właściwości: wspierają działanie układu pokarmowego, zwiększają absorpcję biopierwiastków z pożywienia, oczyszczają organizm z toksyn, dostarczają witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Zjawisko fermentacji zachodzi #naturalnie, musimy jedynie wspomóc bakterie w rozwoju. To proste!

Wspólnie przygotujemy 5 KISZONEK:
- kalafior kiszony z kurkumą i miętą
- łagodne kimchi z młodej kapusty, kalarepy i koperku
- pomidorki koktajlowe kiszone bez wody
- kiszony mix warzyw
- czosnek kiszony z cytryną i ziołami

Na wydarzenie OBOWIĄZUJĄ ZAPISY (do dnia 10.08.2021): ekosmos.info@gmail.com / telefonicznie 690 295 937 / fb

Pamiętajcie o zabraniu bawełnianej torby na bezpieczny transport pełnych słoików. Każdy z uczestników otrzyma skrypt z przepisami, prezentację dotyczącą fermentacji oraz możliwość konsultacji e-mailowej po zajęciach. Do dyspozycji uczestników będą wszystkie niezbędne sprzęty, słoiki, produkty oraz opieka merytoryczna prowadzącej. Dołożymy wszelkich starań aby stworzyć Państwu bezpieczne warunki do szlifowania fermentacyjnych umiejętności : odpowiednią odległość, rękawiczki, płyn do dezynfekcji.

Natalia Dąbrowska - prowadzę roślinne warsztaty kulinarne, zielarskie i kosmetyczne. Przyświeca mi idea łączenia tradycyjnych receptur i regionalnych produktów z egzotycznymi inspiracjami i współczesnymi badaniami naukowymi.

Artykuły dotyczące fermentacji oraz symbiozy człowieka i bakterii publikuję w dwumiesięczniku Kocham Zioła

Serdecznie zapraszamy na #warsztatykulinarne !
#kiszonki #fermentacja #kimchi #ekosmos #ziemiosfera