stat
Impreza już się odbyła

American Cuisine: Kuchnia zachodniego wybrzeża

Ameryka? Zachodnie Wybrzeże? McDonalds? O tak, to właśnie na Zachodnim Wybrzeżu powstał ten znany w najszarszych zakątkach świata fast food. Edgar "Quba" Jakubowski zaprasza jednak do poznania prawdziwej kuchni tego regionu Ameryki. Na warsztatach w FUMENTI razem odkryjemy co reprezentują talerze ojców McChickena, McFisha i McCheesa!

W Kaliforni bowiem, kuchnia nie kojarzy się z tłuszczem i kaloriami, a zdrowymi, świeżymi, miejscowymi produktami. Kłopotu z tym nie ma żadnego, z uwagi na sprzyjający uprawianiu wielu gatunków warzyw i owoców klimat, okoliczne wody zaś pełne są ryb i owoców morza. Dodajmy do tego nieprawdopodobną mieszankę narodowości zamieszkujących ten region, a efekt może być tylko jeden- pyszne jedzenie!

paź 12

sobota, g. 10:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
lis 14-15

czwartek - piątek, g. 12:00 - 18:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
Sałaty, kozi ser, świeży tuńczyk, aksamitny łosoś, kraby Dungeness, krewetki z okolic Santa Barbara, wina, bardzo popularne tu grzyby, miejscowe mango, brzoskwinie, daktyle i figi... Jak tu nie być zainspirowanym... Kochani, bawmy się świeżością amerykańskiej kuchni wspólnie!

Co przygotujemy?
California cioppino - zupa Rybna z owocami moza
Fish tacos - tacosy z Rybne ze swiezym slow I pikantnym ranch sosem
Galliano chicken - kurczak nadziewany kozim serem zawiniety w szynke parmenska w sosie z likieru gallianao
Grilled salmon in grape leaves - grilowany losos zawijany w liscie winogron podany z pomidorowa salsa z rodzynkami
Herb crab cake with avocado & radish salad - ziołowe ciastka z krabow podane z salata z avocado I rzodkiewka.
Squid stuffed squid - Klamary nadziewane kalmarami i krewetkami
Orange & saffron sebass - okon morski w szafranowo- pomaranczowym sosie z purée z grillowanym koprem wloskim I szpinakiem
California pear pie - ciasto gruszkowe

Kto prowadzi?
Edgar Qba Jakubowski
Idealista który doświadczenie zdobywał głównie za granicą, w Holandii i Wielkiej Brytanii. Był Szefem Kuchni w restauracjach bazujących zarówno na kuchni śródziemnomorskiej jak i typowemu stylowi amerykańskiemu, zwłaszcza wołowinie w najlepszej postaci. Osobiście gustuję również w kuchni orientalnej. Stąd jego własny styl to fascynacja New American Cuisine. Jednocześnie ważną jest dla mnie prostota, która daje możliwość oddania smaku najlepszym możliwym produktom. Prowadzi ze wspólnikiem restauracje Casino Diner w Gdańsku. Dwa słowa które tworzą filozofię kulinarną Qby to: pasja i praca, oczywiście ciężka. Twardy zawodnik.