poniedziałek, g. 18:00
20 marca - 30 grudnia 2024, g. 8:00 - 18:00
– Biotechnologia, choć brzmi pewnie dla wielu osób tajemniczo, na co dzień towarzyszy naszemu życiu – mówi Katarzyna Rudnicka, student III roku biotechnologii. – Biotechnologia jest wykorzystywana zarówno wówczas, kiedy piekarz piecze chleb, gdy z jabłka i gruszki naukowcy tworzą nowy owoc, kupić go już można na hali targowej w Gdańsku, także wówczas, gdy naukowcy w Chinach wyprodukowali ryż z witaminą C, bo mało jest jej w diecie Chińczyków, czy gdy prowadzone są badania nad modyfikowaniem genów poczętego dziecka.
Zdaniem studentów o etyce i nauce muszą dyskutować, gdyż dylematy zaraz staną się ich udziałem, gdy po ukończeniu studiów rozpoczną samodzielną pracę.– Pytania o etykę w badaniach naukowych jest bardzo ważne, bowiem uregulowania prawne nie nadążają za rozwoje nauki. Trzeba na ten temat rozmawiać – mówi Małgorzata Serżysko, studentka III roku biotechnologii. – Nauka może ratować życie, ale i jej rozwój budzi wiele kontrowersji. Ostatecznie naukowiec musi kierować się sumieniem.
Latem 2006 roku studenci Politechniki Gdańskiej przeprowadzili wśród 350 mieszkańców Trójmiasta ankietę na temat problemów etycznych i nauki. Chcieli dowiedzieć się m.in. czy ludzie godzą się na wykorzystanie w badaniach laboratoryjnych zwierząt oraz co myślą o żywności modyfikowanej genetycznie.Jej wyniki studenci także zaprezentują podczas sobotniej sesji.
W programieWykłady
■ ks. dr Jacek Meller, teolog i filozof, wykładowca Gdańskiego Seminarium Duchownego:
Cztery słowa o etyce i problemach jej towarzyszących
■ prof. dr hab. inż Sławomir Milewski, prof. zwycz. Katedry Technologii Leków i Biochemii Politechniki Gdańskiej:
Etyka w biotechnologii, kontrowersyjne aspekty badań w dziedzinie biotechnologii
Debata
■ dr Ewa Reszczyńska, teolog moralny, Katolicki Uniwersytet Lubelski
■ prof. dr hab. Józef Kur, kierownik Katedry Mikrobiologii Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej
■ Krzysztof Klinkosz, dziennikarz Polskiej Agencji Prasowej
■ Małgorzata Serżysko, Koło Naukowe Studentów Biotechnologii