stat
Impreza już się odbyła

Beaujolais Nouveau - święto wina i francuski weekend

Zapraszamy wszystkich mieszkańców osiedla oraz gości naszej restauracji na kolejny tematyczny weekend w 5 Smakach. Tym razem chcemy zaprosić do wspólnej zabawy w czasie francuskiego weekendu . Oprócz wina, krótkiej prelekcji zaprzyjaźnionej specjalistki z firmy Red&White Wine- Doroty Lisowskiej, dobrego kina nie może też zabraknąć ciekawostek kulinarnych z tego zakątka świata. Ale po kolei:
Nietypowo, bo w piątek 23 listopada rozpoczniemy u nas święto święta młodego wina - czyli Beaujolais Nouveau.
23 listopada o godzinie 19 zapraszamy Państwa na wspólną degustację tegorocznego wina oraz prelekcje na jego temat w wykonaniu Doroty Lisowskiej - znanej uczestnikom wieczoru tematycznego na temat win specjalistki z firmy Red&White. Następnie będziemy mieli przyjemność wyświetlić państwu doskonałą komedie romantyczną z Meg Ryan, Kevinem Klinem i Jeanem Renau w rolach głównych - Francuski pocałunek.
24 listopada od godziny 19 koncert Georga Michaela na dużym. ekranie. Wcześniej tego urządzimy specjalnie dla naszych gości andrzejkowe wróżby i lanie wosku.
To jednak nie koniec niespodzianek, jakie przygotowaliśmy. Będziecie Państwo mogli przez kolejne dwa dni delektować się młodym winem. Wzorem Francuzów Beaujolais Nouveau celebrować będziemy przez cały weekend. W naszej propozycji nie może także zabraknąć specjałów kuchni francuskiej. Nasze menu na ten weekend zmieni się nie do poznania - zagoszczą w nim propozycje naszego Szefa Kuchni charakterystyczne takie jak mule w białym winie, chowder, czy żabie udka. Szczegółowe menu na ten weekend podamy w najbliższą środę
Wstęp na piątkowe warsztaty płatny 20zl/os. W cenie zawierać się będzie lampka Beaujolais Nouveau oraz francuskie przekąski.
Region i Wina Beaujolais
Beaujolais to obszar winnic o szerokości ok 10km i długości 150km w południowo-wschodniej części Burgundi (centralna Francja) między Lyonem i Macon. Rocznie produkuje się tu ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina produkowane są w tym regionie z jednego szczepu winogron: Gamay. Ze względu na zróżnicowany klimat wina z Beaujolais mają dość różny charakter, na północy produkuje się wina szlachetne, długo dojrzewające o własnej apelacji. Wina z centralnego rejonu są raczej średniej klasy (apelacja Beaujolais Villages). Na południu zaś, produkuje się tanie wina apelacji Beaujolais.
Wszystkie wina Beaujolais charakteryzują się bardzo lekki, świeżym owocowym aromatem i jasną fiołkową barwą, pija je się raczej do lekkich czerwonych mięs i serów a nie nadają się do dziczyzny. Mimo, że to w przeważającej mierze wina czerwone należy je podawać schłodzone do 14-16 stopni co podkreśli ich owocowy bukiet.
Zapraszamy wszystkich Państwa do rezerwacji miejsc na piątkową prelekcje, a także stolików na weekendową francuską ucztę pod numerem telefonu 537 -11-17-18 lub za pomocą poczty elektronicznej pod adresem nh5smakow@gmail.com. W pierwszej kolejności obsługiwani będą goście posiadający rezerwację.