stat
Impreza już się odbyła

Zapraszamy na kolejną edycję tygodnia z belgijskim piwem w naszym pubie. Jest to niepowtarzalna okazja do degustacji wielu belgijskich piw z beczki. Ofertę uzupełnią nasze lodówki wypełnienie butelkami.

gru 31

wtorek, g. 20:00 - 01:00

bilety 400 zł
Co proponujemy?
Zacznijmy od lambieka, jest to bardzo wyjątkowy styl piwa, ponieważ do fermentacji
wykorzystuje się tu drożdże i bakterie występujące naturalnie w powietrzu. Taki sprzyjający
mikroklimat występuje w szczególności w dolinie rzeki Zenne.
Lambiek jest wytwarzany w Belgii co najmniej od 13 wieku. Jednym ze znanych
producentów tego stylu piwa jest rodzinny browar Cantillon, założony w 1900 roku w
Brukseli, jak również rzemieślniczy browar Oud Beersel zalozony w 1882 w Beersel czy też
browar Boon z miejscowości Lambeek, niedaleko Brukseli.

Jak smakuje lambiek?
Jest to piwo kwaśne, im dłużej leżakowane w dębowych beczkach tym bardziej wytrawne.
Posiada specyficzny aromat kojarzący się ze stajnią (co jest zasługą dzikich drożdży).
Lambieki możemy spotkać w formie Gueuze czyli blendu młodego piwa, leżakowanego kilka
miesięcy, z piwem kilkuletnim.
Lambieki również są leżakowane z różnymi owocami, najczęściej z wiśniami i tak powstaje
Kriek czy też z malinami - Framboise, i wieloma innymi.
Lambiek z dodatkiem cukru, najczęściej kandyzowanego, to z kolei słodko kwaśny trunek o
nazwie Faro.
Jeśli już skosztujemy lambieki, to pora na kolejne piwo. Tym razem to słodko kwaśne , winne
i trochę octowe czerwone piwo z Flandrii.

Jest to Flanders Red Ale wytwarzane między innymi od 1820 roku w browarze Rodenbach.
Jest to piwo długo leżakujące w wielkich dębowych beczkach gdzie podczas kontaktu z
bakteriami powstaje kwaśny smak.

Koniecznie warto spróbować flandersa z browaru Verhaeghe o nazwie Duchesse de
Bourgogne czyli Księżną Burgundii.

Jak już skończymy z piwami kwaśnymi to warto przejść do belgijskich klasyków często
wytwarzanych w browarach trapistów czyli zakonników. Są to piwa z takich browarów jak
Westvleteren, Westmalle, Rochefort, Orval, Chimay, Achel.
Najczęściej warzone style piwa to ( w skrócie)
Witbier - piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry i skórki pomarańczy,
Dubbel - piwo ciemne o aromacie przypieczonej skórki od chleba
Triple - mocne jasne piwo o aromacie owocowo przyprawowym
Quadrupel - mocne, ciemne piwo o charakterze słodowym w aromacie suszone owoce,
przyprawy

Jeśli już mowa o klasykach to zakończmy degustacje sięgając po różowego słonika z logo
Delirium, jednego z najbardziej rozpoznawalnych piw blgijskich na świecie.
Wszystkie wymienione style piwne oraz wiele innych będą dostępne w pubie Labeerynt w
Gdańsku podczas Belgium Beer Week od 26 sierpnia do 1 września.