Restauracji WAVE zaprasza kulinarną podróż do Włoch.W piątek,
23.04.2010 w godzinach
18:00 - 23:00 międzynarodowe sławy sztuki kulinarnej:
Giancarlo Russo, Robert Sowa oraz Tomasz Borucki wprowadzą w świat śródziemnomorskich smaków.
Podczas Wieczoru
Bella Italia Mistrzowie na oczach gości przygotują włoskie specjały. Wieczór połączony zostanie z opisem Włoch, ich wyrobów i tajników Szefów Kuchni.
Jerzy Kułakowski,znawca win włoskich i jednocześnie prezes firmy Noma przedstawi i zaproponuje najlepsze włoskie alkohole.
Wieczór
Bella Italia w formie Włoskiego Bufetu Pasta & Vino, tak jaki tradycyjny włoski posiłek składać się będzie z
antipasto - przystawki,
pasta - dania mącznego i zupy, głównego dania gdzie szczególnie popularne są ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Kulinarna podróż zwieńczona zostanie cenionymi włoskimi deserami. Podczas Wieczoru Włoskiego -
Bella Italia rozbrzmiewać będą znane włoskie melodie w aranżacji duetu
Porca Miseria. Dla gości przygotowany zostały również
konkurs z atrakcyjnymi nagrodami.
Dzięki swej różnorodności kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Również w Polsce znalazła wielu zwolenników dzięki bogactwu smaków, dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, estragon, rozmaryn. Włochy to świeże i suszone w słońcu pomidory, szynki, parmezan, cebula, czosnek, oliwa i oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w pastach, rybach i owocach morza. Wszystkie te produkty w najwyższej jakości, sprowadzane z Włoch serwowane będą podczas
Bella Italia - Wieczoru Włoskiego.
Dodatkowe informacjeGiancarlo Russo - sycylijczyk, koneser i mistrz włoskiej sztuki kulinarnej. Gotował dla dwóch papieży, piłkarzy Juventusu Turyn oraz siatkarskiej reprezentacji Włoch. Właściciel restauracji "Giancarlo" w Warszawie, entuzjasta trufli. Popularność zdobył występując w programach telewizyjnych.
Robert Sowa - mistrz sztuki kulinarnej rodem z Krakowa. Znany kreator kulinarny hotelu, niebawem zaprosi do swojej autorskiej restauracji. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, odznaczony dwoma Oskarami Kulinarnymi oraz tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski. Autor książek "W poszukiwaniu smaku doskonałego", "Esencja smaku" i "Romans kulinarny". Gospodarz kącika kulinarnego w niedzielnym programie Dzień Dobry TVN.
Tomasz Borucki - szef kuchni Sheraton Sopot Hotel, Conference Center & SPA. Absolwent American Culinary Federation na Florydzie. Podróż kulinarną rozpoczął w Hotelu Bristol w Warszawie. Jako szef kuchni opłynął cały świat na luksusowym statku pasażerskim Seven Seas Mariner. Jako Szef Kuchni odbierał największy statek pasażerski świata Liberty of the Seas.
Cena: 110,00 zł
Rezerwacja: +48 (58) 767 1061
Sponsorzy:Kulinarne Podróże Noma - Wielkie Wina WłoskiePatronat:Radio Eska Bałtycka Agencja Artystyczna BARTRestauracja WAVESheraton Sopot Hotel, Conference Center&SPA
ul. Powstańców Warszawy 10
81-718 Sopot
Zapraszamy również:
https://www.facebook.com/profile.php?id=719775019#!/restauracja.wave?ref=ts