stat
Impreza już się odbyła

Ciao Italia! włoskie spotkania w Gdańsku

Na którym z targów sycylijskich można usłyszeć arie operowe w wykonaniu sprzedawców ryb? Który z polskich pisarzy po degustacji miejscowego wina wykąpał się w fontannie, a który tańczył z marynarzami? Co wiąże kuchnię sycylijską z niedaleką Afryką? O tym m.in. będzie można usłyszeć w najbliższy czwartek - 14 czerwca, podczas kolejnego spotkania z cyklu "Ciao Italia" w restauracji "Pomodoro" w podziemiach Ratusza Staromiejskiego w Gdańsku.

Cykl spotkań organizowanych przez Nadbałtyckie Centrum Kultury, restaurację "Pomodoro" i Studio Dokumentacji Podróżniczej egc pt. "Ciao Italia!" trwa w podziemiach Ratusza Staromiejskiego od kwietnia. Ostatnie przedwakacyjne spotkanie odbędzie się tradycyjnie w czwartek (14 czerwca) o godz. 18.00.

Dotychczas dzięki opowieściom, fotografiom i degustacjom można było poznać północne i wschodnie wybrzeża Sycylii. Tym razem organizatorzy spotkania proponują podróż na część wyspy nad "Afrykańskim Morzem".

W programie gawęda i zdjęcia z artystycznej podróży na Sycylię i wątki Wielkiej Grecji w twórczości naszych artystów. O tym co łączy doryckie świątynie Sycylii z polską poezją, muzyką i rzeźbą i o "zgubnych" skutkach inspiracji sycylijskim winem, opowie dziennikarka Ewa Cichocka. Przybliży także historie recytacji inwokacji z "Pana Tadeusza" w jednym z najstarszych teatrów Świata oraz losy kopii portretu Iwaszkiewicza - pędzla Witkacego, który trafił na Sycylię wraz z kobiecą wyprawą pt. "Polak tu był" w ub. roku.

Z kolei o południowych krańcach Sycylii, arabskich wpływach niedalekiej Afryki na menu Sycylijczyków i... Prezydencie Włoch w Gdańsku na Euro - będzie mówiła Claudia Filippi Chodorowska, honorowy konsul Italii. Jej zdaniem, kuchnia sycylijska to niezwykła mieszanka wpływów dawnych kolonizatorów. - Na talerzu widać ślady Grecji, Hiszpanii, Afryki, a nawet Ameryki Południowej. Poprzez kuchnię można przeanalizować historię i skomplikowane dzieje wyspy.

Tradycyjnie będzie można także obejrzeć nowe zdjęcia z Sycylii Ewy Cichockiej i Magdy Pannert - obrazy z najciekawszych targów sycylijskich pt."Kiedy wyschną balate Vucciri?". - To nasze zdjęcia z bazarów Palermo, Trapani, Syrakuz i Katanii - mówi Magda Pannert. - Warto poznawać miasto obserwując targowiska. Te na Sycylii są barwne, głośne i niezmienne od prawie tysiąca lat!
Podczas spotkania będzie można także posmakować tradycyjnych specjalności i wina, przygotowanych przez restaurację "Pomodoro". Wśród nich arabskiego pochodzenia caponata i wzmacniane wino Marsala.

Gośćmi spotkań są wielbiciele włoskich pejzaży, kultury i kuchni, także bawiący w Gdańsku Włosi. - Każdy z nas ma miłe wspomnienia i skojarzenia z Italią - mówi Ewa Cichocka, organizatorka spotkań. - Staramy się je wywołać poprzez różne zmysły. Dlatego pokazujemy, opowiadamy i... smakujemy. Staramy się także pokazać Sycylię z naszego, polskiego punktu widzenia. Stąd nasze relacje, fotografie, a także przybliżanie owoców artystycznych podróży naszych twórców. Jak mówi organizatorka, ta wyspa ma swój wkład w południowe inspiracje polskiej literatury, muzyki i sztuki - o czym warto pamiętać. Warto także dodać, ze fotografie i wrażenia z podróży pochodzą z polskiej kobiecej wyprawy pt. "Polak tu był. Sycylia śladami polskich artystów", która prezentowana była w tym roku na gdyńskich KOLOSACH.

Wspomnienia o sycylijskiej podróży wśród publiczności przedłużą zapewne przygotowane specjalnie przez Panią Konsul - nowe przepisy kulinarne oraz nagrody dla publiczności w postaci krajoznawczo-kulinarnych nowości książkowych z zaprzyjaźnionej księgarni PWN w Ratuszu Staromiejskim.
Wstęp wolny
Arivederci presto!

PATRONAT:
Pani Claudia Filippi Chodorowska, Konsul Honorowy Italii w Gdyni,
Redakcja "Gazzetta Italia"
oraz Stowarzyszenie Italiani in Polonia,

SERWIS FOTO:
Lidia Misztal

TERMIN I TEMAT:
14 czerwca, godz. 18.00,
fotografie Magdy Pannert i Ewy Cichockiej pt."Kiedy wyschną balate Vuccirii?" i gawęda pt. "Polak tu był" cz. 4

MIEJSCE:
Restauracja "Pomodoro", hall Ratusza Staromiejskiego - NCK, ul.Korzenna 33/35 Gdańsk.

WIĘCEJ INFORMACJI:
Maurycy Chodorowski, właściciel restauracji, tel. 502 320 140
Ewa Cichocka, prowadząca spotkania, tel. 501 076 981, e-mail: e.cichocka@wp.pl